TE besede nikoli ne reci partnerju, medtem ko se opravičuješ!

Reči nekomu 'oprosti', ker si mu stopila na nogo, ni nič težkega. Opravičiti se nekomu, ker si ga resnično prizadela, pa je nekoliko težavnejše. Poglej, čemu se moraš pri opravičevanju izogniti v velikem loku!

TE besede nikoli ne reci partnerju, medtem ko se opravičuješ! (foto: Profimedia) Profimedia
6. 7. 2017

To so stvari, ki jih nikoli ne izreci, medtem ko se mu opravičuješ:

1. "Oprosti, ampak …"

Na srečo obstaja preprost način, kako nekomu povedati, da ti je iskreno žal, pravi psihologinja in avtorica knjig Harriet Lerner. Pravzaprav je tu 1 beseda, ki je ne bi smela nikoli izreči, medtem ko se nekomu opravičuješ. To je beseda 'ampak' (npr. 'Zelo mi je žal, ampak …').

Ta tvoj nepotreben 'ampak' ne bo naredil nič drugega, kot pa le spodkopal iskrenost tvojih besed v opravičilu. Imej v mislih, najuspešnejša opravičila, pravi Lernerjeva, so kratka in pristna.

2. "Žal mi je, da se tako počutiš …"

Če boš med opravičevanjem uporabila to frazo, ne boš prizadeti osebi povedala nič drugega kot to, da ne premoreš niti kančka empatije. Kar pa ni okej ...

3. "Ja, no, včasih si …"

Razumemo. Običajno sta za prepir in neželene situacije v odnosu potrebna (vsaj) dva. A s tem, ko boš valila krivdo na drugega, ne boš rešila ničesar. Prevzemi odgovornost za svoja dejanja.

Opravičilo

4. "Ali imaš PMS?"

Tudi če je temu res tako, se ti na takšno frazo nihče ne bo odzval s čim dobrim. Misliš, da ti bo prijateljica odgovorila z: "Ah, pravzaprav, ja, dajejo me hormoni. Bodi pazljiva!" Ne. Niti ne poskušaj s čim podobnim, saj boš človeka še bolj ujezila.

5. "Ne želim se prepirati v zvezi s tem …"

Če tako misliš, imaš prav. Le da ne reci tega dobesedno. Preoblikuj misel raje takole: "Glej, zavedam se, da nisem ravnala prav. Obljubim, da bom v prihodnosti pozornejša." Slednje zveni mnogo bolje, kajne?

Prevedeno in prirejeno po članku 8 Things You Should Never Say During an Apology

Preberi še: 6 skrivnosti, kako spati dobro, ko je zunaj vroče za znoret

Priporočamo tudi: “Kljub veliki ljubezni, sva se odmikala" (kako zgraditi trdne temelje za srečno razmerje)