Že samo EN STAVEK bo vajin prepir spremenil v popolnoma rešljivo težavo

Zakonski terapevti pravijo, da je potreben samo en stavek, da se prepir spremeni v pravo reševanje težave. Poskusita, preverjeno deluje!

Že samo EN STAVEK bo vajin prepir spremenil v popolnoma rešljivo težavo (foto: Profimedia) Profimedia
18. 2. 2020

Prepiri in nesoglasja so del vsakega razmerja. A da se ti sčasoma ne bi razvili v ogromno težavo, ki je ne bosta mogla prebroditi, ti danes zaupamo skrivnost, ki bo vajin prepir pretvorila v enostavno rešljivo težavo!

"V TEM SVA SKUPAJ."

"Hej, si pozabil, da sva v tem skupaj?" je stavek, ki dokazano naredi nek preobrat in vaju v trenutku opomni, da druga oseba ni tvoj sovražnik.

Nato se lahko osredotočita na poslušanje, sprejemanje kompromisov, iskanje rešitev, ... Namesto, da bi se znašla v začaranem krogu prepirov.

Zakonski terapevti namreč pravijo, da so lahko zgoraj omenjene besede na takšen ali drugačen način najhitrejša pot do umiritve prepira.

Če ga uporabiš preudarno, lahko ta stavek prepir pretvori v enostavno rešljivo težavo. V trenutkih, ko se "ne preneseta", je to nežen opomnik, da je konec koncev zakon timsko delo.

Kot pravi psihologinja Marie Land, se takrat začne reševanje težav in "pritisk na pavzo" sredi prepira lahko fizično, četudi samo za 15 sekund, zniža srčni utrip in se vama pomaga umiriti.

Ta trik sčasoma postane še bolj učinkovit. Namreč, če vaju je že v preteklosti umiril, vaju lahko to, da ga slišita še enkrat, opomni, da med vama dejansko že obstaja način za sklepanje kompromisov in razumevanje.

Ampak zakaj pravzaprav ta trik deluje?

Zakonska in družinska terapevtka Jennifer Chappell Marsh pravi, da zato, ker priznava nekaj pomembnega v čustveno nabitih pogovorih. Ko se prepiramo, se pogovor dogaja na dveh različnih ravneh: ena je predmet razprave (kaj), druga pa proces razprave (kako).

"Pogosto se preproste razprave spremenijo v prepire zaradi načina, na katerega komuniciramo," pravi Chappell Marshova.

Zakaj pa si sploh tako močno želimo zmagati v prepiru?

Zakaj je tako težko videti, da smo s partnerjem v tem skupaj? "Mislim, da je to zato, ker si včasih posameznik želi biti slišan, želi si potrditve, da je zmagal," pravi Chappell Marshova.

"Na primarni ravni, če zmaguješ v prepiru, obstaja večja verjetnost, da boš slišan in cenjen. To ti da občutek varnosti." Ni skrivnost, da si pač zmeraj želimo imeti prav, hkrati pa, da je druga stran v zmoti.

Po drugi strani lahko izguba v prepiru na plano privleče čustva, kot so strah, neuspeh in razočaranje. Počutiš se negotovo in ogroženo. Da bi se tem čustvom izognila, se zato prepustiš prepiru in skušaš na vsak način zmagati.

Zaradi tega nagona je tudi koncept stavka "v tem sva skupaj" na začetku zelo težko ponotranjiti.

"Potrebovala sva kar nekaj let, da sva spoznala, da sva v tem skupaj. Končno sva spoznala, da ali skupaj zmagava ali pa izgubiva, saj to pomeni biti v istem timu" priznava zakonski trener Trey Morgan.

In kaj potem, ko končno izrečeta ta stavek?

Pogovorita se. Postavita si vprašanja, dovolita si drug drugemu povedati svoje mnenje, strahove in težave. Ko bosta enkrat to ponotranjila, imejta ta stavek v mislih vsak dan, v vseh medsebojnih interakcijah.

Zapomnita si, da če eden izmed vaju izgubi, izgubita oba. Spoštljiva rešitev, ki vključuje mnenje obeh, vama bo na dolgi rok omogočila boljše razmerje.

Pripravila: N. Š.

Preberi še: Če ljudem s težavo ODPUŠČAŠ, potem nujno preberi TOLE (odprlo ti bo oči!)

Priporočamo tudi: Moškim, ki počnejo TO, se ženske ne moremo UPRETI (dokazano!)