Stvari, ki bi jih 2, ki sta v resni zvezi, morala vedeti drug o drugem

Resna zveza zahteva določene stvari, ki so ključne, da bi se ta obdržala do konca. Seveda to ne pomeni, da imata s partnerjem popolnoma iste želje, hobije, okus za glasbo in film, pogled na svet, je pa pomembno, da so ti med seboj združljivi.

Stvari, ki bi jih 2, ki sta v resni zvezi, morala vedeti drug o drugem (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 10. 2020

Kdaj zveza postane resna? Je to takrat, ko si prvič rečeta "Ljubim te"? Kdaj se odločita, da bosta samo drug z drugim? Kdaj se vselita skupaj? Mogoče takrat, ko imata obletnico ali ko se prvič pogovarjata o otrocih?

Se mogoče vajina romanca premakne na višjo raven tisti dan, ko vajino zvezo objavita tudi na Facebook-u ali ko na Instagramu objavita svojo prvo skupno fotografijo?

Ne glede na to, na kakšen način obeležita začetek resne zveze, obstaja nekaj stvari, ki jih morata vedeti drug o drugem.

1. Pogledi na svet

Pogled na svet osebe je v bistvu njegova/njena filozofija življenja in to, kako medsebojno delovati s svetom in družbo okoli sebe. Dva ne rabita imeti točno enakega pogleda na svet, da bi bila trden par.

Kljub temu pa je smiselno (glede na to, da so tukaj vključene tudi morala, etika, osebnost in prepričanja), da sta si filozofiji partnerjev vsaj malo podobni, da lahko vzdržujeta dolgoročno zvezo.

Četudi ima par enak okus pri filmih in odlično seksualno kemijo, bo njuna pozitivna zveza trajala le tako dolgo, dokler se ne bo izkazalo, da je pogled na svet enega ta, da pomaga spremeniti družbo, med tem ko se drugi želi v življenju le zabavati ali zaslužiti čim več denarja.

To ne pomeni, da se različna pogleda na svet medsebojno izključujeta, ampak le to, da lahko odločitev osebe, da bo živela glede na svoj pogled na svet, vodi do konfliktov, ki povzročijo nezdružljivost na dolgi rok.

2. Otroci?

Nekaterim ljudem je bolj pomembno imeti otroke kot drugim in če s partnerjem načrtujeta skupno prihodnost, ta pogovor morata imeti.

Nekateri ljudje si ne želijo otrok, bodisi zaradi tega, ker ne "spadajo" v njihov način življenja ali imajo pomisleke o tem, če bodo znali biti dobri strarši, ali pa niso zmožni zanositi oziroma oploditi.

Zelo pogosto se zgodi, da sta različni želji glede otrok vzrok za razpad zveze, saj v nasprotju pomeni: ali boš moral/-a vzgajati otroka, ki si ga nisi želel/-a ali pa boš za vedno obžaloval/-a, da otroka nisi imel/-a.

Tudi, če si oba želita otroka, se morata o tem veliko pogovoriti. Ali želita posvojiti ali naravno spočeti? Bo v vzgojo vključena vera? Če ja, katera? Ali želita otroka vzgajati v mestu, kjer trenutno živita? In koliko otrok sploh želita?

3. Strahovi

S partnerjem morata poznati vajine strahove iz več razlogov.

Prvič, drug drugemu lahko pomagata premagati fobije in doseči osebno rast.

Drugič, obstajajo strahovi, pri katerih nihče izmed vaju ne sme drugega prisiliti, da jih čim hitreje premaga. Če je kateri izmed vaju preživel travmo, lahko doživi posttravmatsko stresno motnjo. Zavedanje teh težav bo obema pomagalo učvrstiti psihično in čustveno zdravje.

In nenazadnje, če strah enega od vaju vključuje intimnost, je to "težava", ki jo bosta morala razrešiti skupaj, če želita, da zveza traja.

4. Cilji

Zveza ne more biti uspešna, če se medsebojno ne podpirata.

Oba morata vedeti, kaj si drugi želi doseči. Ni dovolj, da se samo medsebojno spodbujata, ampak morata tudi poskrbeti, da so vajine sanje združljive.

Kje si želi tvoja polovica živeti? Ali bo eden izmed vaju imel službo, ki bo zahtevala veliko potovanja in velike razdalje?

5. Najljubše stvari

Seveda s partnerjem ne rabita imeti enakega okusa za knjige in glasbo, da bi imela uspešno zvezo. Ampak poznavanje partnerjeve najljubše glasbe, umetnosti, literature, TV oddaj, filmov in interesov v pop kulturi predstavlja odličen vpogled v njegov/njen "notranji svet", spomine, sanje in smisel za humor.

Proces odkrivanja partnerjevih najljubših stvari te bo predstavilo čisto novemu svetu potencialnih tvojih najljubših stvari.

Umetnost, literatura in kultura pomagajo oblikovati naše ideologije in osebnosti. Pomembno je poznati tisto, kar oblikuje tvojega partnerja. Prav tako morata vedeti, katere so vajine strasti in najljubši hobiji, da se lahko medsebojno podpirata in drug drugemu pridružita v različnih aktivnostih.

6. Sanje o potovanju

Kako pomembno je za vaju potovanje? Namreč vajini interesi bodo odločali o tem, kako bosta "prišparala" denar, kako si vzameta dopust in kje živita.

Če ima samo eden izmed vaju željo po potovanju, to pomeni: ali bosta več časa narazen ali pa bo tisti, ki rad potuje, svojo željo ignoriral.

Nihče od vaju ne bi smel zanikati svojih avanturističnih ciljev, zato morata le ugotoviti, kako delovati skupaj, če se vajini cilji razlikujejo.

Prav tako lahko skupno potovanje ali učvrsti ali pa uniči vajino zvezo, zato morata dobro vedeti, kako zaščititi partnerstvo.

7. Zgodba vajinega življenja

Oba se bosta za vedno učila drug o drugem, vseeno pa morata (preden se spustita v resno zvezo) vedeti osnovno osebno zgodovino partnerja, tiste najbolj pomembne oziroma ključne stvari, ki so se vama zgodile.

Oba morata vedeti, kaj je drugi preživel in kako ga je preteklost oblikovala v osebo, v katero si se zaljubil/-a. To vaju bo zbližalo in vama pomagalo razumeti strahove, upanja in ostalo.

8. Stresorji

Pomembno je, da vesta, kaj drugemu povzroča stres, tako da lahko učinkovito poskrbita drug za drugega, ko vama je težko, in kdaj drugega pustiti pri miru.

V stresnih situacijah navadno pozabimo na to, kako poskrbeti zase. Če sta v zdravi zvezi, bo tam vedno nekdo, ki bo pazil na drugega.

Stres lahko tudi močno vpliva na zvezo. Zmožnost predvideti in sprostiti prihajajoči stres lahko zniža nepotreben prepir, kar ima lahko veliko prednost.

9. Kako komunicirati in kako se prepirati

Vsi smo že slišali, da je komunikacija najpomembnejši del katerekoli zveze.

Resni pari so navadno v zvezi že kar nekaj časa, tako da bi se do zdaj že (upamo) morala naučiti, kako prebrati neverbalne namige in ton glasu, ki razkrivajo, kaj ti partner želi povedati, pa ne more (si ne upa).

Če še ne poznata teh znakov, se začnita učiti.

Prav tako sta lahko prepiranje in nesoglasje popolnoma normalni, zdravi komponenti resne zveze. Poznavanje vajinih načinov komuniciranja zagotavlja, da bo prepir potekal v najbolj možni učinkoviti smeri.

Vzdrževanje odprtega in iskrenega načina komuniciranja vama bo prav tako pomagalo preživeti neizogibne težke situacije, s katerimi se soočajo vsi pari.

Po tem članku prevedla in priredila: N. Š.

Preberi še: Raziskave kažejo, da si moški po 30. letu želijo le TAKŠEN seks (tudi tvoj?)

Priporočamo tudi: Nov trend - MIKRO VARANJE: Kako ga prepoznati (pri sebi in pri njem)?