Starejše ženske zdaj ljubijo mlajše moške? (piše Cosmo strokovnjak za seks in razmerja)

Punce na uredništvu Cosmopolitana smo med pogovorom ugotovile, da je odstotek mladih parov, ki jih poznamo, kjer je ženska (čeprav zgolj za nekaj let) starejša od moškega, skoraj primerljiv z odstotkom parov v obratnem položaju.

Dejstvo je, da včasih ni bilo tako. Je mar to znak čedalje večje enakopravnosti med spoloma? Sodelavca Darja Hriba, Cosmo strokovnjaka za seks in razmerja, smo prosile, da poišče odgovor na to pereče vprašanje.

RELEASE DATE: June 26, 2009. MOVIE TITLE: Cheri. STUDIO: Miramax Films. PLOT: A romantic drama set in 1920s Paris, where the son of a courtesan retreats into a fantasy world after being forced to end his relationship with the older woman who educated him in the ways of love. PICTURED: MICHELLE PFEIFFER as Lea de Lonval and RUPERT FRIEND as Cheri, Image: 94281171, License: Rights-managed, Restrictions: This is a publicly distributed film, television or publicity photograph. Non-editorial use may require additional clearances., Model Release: no, Credit line: Miramax Films/Entertainment Pictures/Profimedia (foto: Miramax Films/Entertainment Pictures/Profimedia Miramax Films/Entertainment Pictures/Profimedia) Miramax Films/Entertainment Pictures/Profimedia Miramax Films/Entertainment Pictures/Profimedia
25. 4. 2020

Ko so mi dekleta z uredništva Cosmopolitana namignila, da se zadnje čase veliko starejših žensk odloča za čisto zaresne partnerske odnose s precej mlajšimi tipi, se mi je kot pravemu fosilu v glavi najprej zavrtela glasba iz filma Diplomiranec (ki se, če dobro pomislim, danes sliši kot glasba iz reklame za čaj), takoj zatem pa scena s Stiflerjevo mamo iz komedije Ameriška pita.

V Ameriki starejšim ženskam, ki na romantičnem trgu nimajo pomislekov do vprege mlajših ljubimcev, pravijo 'cougars' – pume. Pri nas bolj poznan izraz so seveda MILFice (okrajšava iz Mom I'd Like to F…), a večina žensk ni najbolj navdušena nad temi izrazi in se morebiti zato raje oprijemajo originalne nomenklature iz časov pred seksualno revolucijo – roparice zibk. Šala! Saj se smeješ, kajne?

Da bi bolje spoznal izvor tega fenomena, sem poklepetal z nekaj ženskami, starimi od 40 do 50 let, in dobil precej različne odgovore. Če so nekatere brez težav priznale, da jim kombinacija Tinderja in javnih kopališč omogoča precej neovirano prakticiranje snidenj z mlajšimi fanti (ciljna starost se po moji oceni giblje med 25 in 32 leti, s povprečno 10 do 15 let razlike), sem pri drugih naletel na val ogorčenja.

"Kaj naj z mlajšim, ne bom njegova nadomestna mama." Ali pa: "Kaj naj z mlajšim, ne bom njegova učiteljica." In še: "Kaj naj z mlajšim, saj še sebi ne more kupiti večerje." Se čuti določen vzorec, kajne?

Ženske, ki so neodobravajoče spregovorile o ideji odnosa z mlajšim moškim, so torej predvsem izpostavljale pomanjkanje zrelosti, kritičnega razmišljanja, svetovljanstva, izkušenj, po mojem pa se za vsem tem skriva predvsem predvidevanje, da je možnost ustaljenega življenja z mlajšim moškim še toliko težja.

Starejši moški morda ravno tako niso simbol zrelosti in v vseh iteracijah predani ideji zvestobe, a jih vsaj doma drži utrujenost od redne službe in tista bolečina v kolenih, ki se je ne morejo znebiti, odkar so se zredili za 15 kilogramov.

Starejša ženska + mlajši moški = idealen par?

Vsekakor je zanimivo, kako družba še danes obravnava odnose, v katerih je ona precej starejša od njega. Če že, se kritizirata ženska in njena razsodnost za takšno odločitev.

Za mlade moške se tako ali tako ve, da bi naskočili krožno žago, če bi krožna žaga imela pulz in bila na kontracepcijskih tabletkah. Se pa zdi, da je stigma starejših žensk, ki se rade predajajo strastem mlajših moških, začela pojenjati prav s popularizacijo MILFic v prej omenjeni Ameriški piti. Hvala, Hollywood, torej?

Ko se je tako odstranila tančica stigme in so zrele ženske lahko tudi bolj javno hlastale po mladem mesu, se je s tem pojavila zelo zanimiva teorija – kaj pa, če so starejše ženske in mlajši moški v tem času pravzaprav optimalen par! "Mlajši moški so običajno bolj aktivni in imajo manj čustvene prtljage," pove sogovornica, ki se sicer redno udeležuje hitrih zmenkov.

"Pri mlajših moških je manj možnosti, da naletim na nekoga, ki je že ločen, ima iz prejšnjega zakona dva otroka in se mu zaradi opešanega organizma tu in tam ne dvigne." Preden torej čestitamo naslednjemu frajerju s petimi desetletji pod pasom, ki v svojem kabrio tamponu za krizo srednjih let ponosno razvaža svojo dvakrat mlajšo ljubico, samo ozavestimo, da so očitno tudi starejši moški za marsikatero žensko uporabni približno toliko kot odslužena Toyota. Za en krog še gre, ampak noben ne garantira, da bo šlo do konca.

Zrele ženske so pri mlajših moških našle še eno zelo zanimivo uteho – razumevanje ambicioznosti. 45-letna odvetnica in poslovna ženska je v polnem zagonu svojega kariernega življenja, zato je zadnja stvar, ki jo potrebuje, konservativni moški, ki se ob njenih uspehih počuti negotovo in ogroženo. Za milenijske moške pa je ambiciozna ženska nekaj popolnoma sprejemljivega, saj so odraščali v kulturi, kjer je to že popolnoma normalizirano.

Vsi moški se ne starajo kot žlahtno vino

Med klepetom se je na koncu razkrilo še eno zanimivo razmišljanje. "Mlajši moški ne nosijo s seboj bremen celega sveta, kot je to značilno za starejše tipe, ki so potem veliko bolj zagrenjeni, včasih celo kruti."

Kar se mi sicer zdi nekoliko nepravična ocena, saj si tu moški ne moremo kaj dosti pomagati. Ko štirideset in več let tlačiš to zemljo, imaš na zalogi verjetno že kar lep nabor takšnih in drugačnih izkušenj, ki ti osebnost izklešejo v nekaj bolj primernega za ta svet. Je pa razumljivo, da so mlajši moški temu primerno še vedno polni pozitivnega navdiha, želja in sanj, saj jih življenje še ni popolnoma prizemljilo.

Kljub bolj razumevajoči družbi pa za večino žensk, ki so si izbrale mlajše partnerje, občutek nelagodnosti vseeno ostaja. "Včasih mi rečejo, da je to samo faza. Da sem si izbrala igračko."

Okolica običajno šele po kakšen letu dni odnosa začne ozaveščati, da to morda le ni samo faza. Da je morda v tem nekaj resnega in dolgoročnega. "Kljub razliki v letih moram reči, da se še nikoli nisem imela tako lepo. Lahko trdim, da je to moje najboljše razmerje doslej," zaključi 41-letna sogovornica, ki je zdaj že tri leta v zvezi z 12 let mlajšim moškim.

Kje se tovrstni odnosi začnejo?

Preden sem se lotil malce bolj poglobljenega raziskovanja za tale spis, pa sem razmišljal tudi, kje lahko mlajši moški sprožijo prvi stik za morebitni začetek odnosa s starejšo žensko. Kam hodijo na lov, če so jim vrstnice nezanimive? Na okrožno sodišče, na oddelek za ločitve?

Tam bi najbrž lahko prežali na čustveno ranjene dame, ki si v dramatičnem obdobju odtujevanja tako ali tako govorijo, da zdaj potrebujejo nekaj mladega v sebi. Morda na hitre zmenke? Na križarjenja? Statistika govori, da se v bistvu največ tovrstnih odnosov rojeva kar na delovnih mestih.

Ne vem sicer, ali to statistiko izkrivljajo kakšni vrli mladostniki, ki lačnim MILFicam na kolesih dostavljajo hrano, a kot kaže, se medgeneracijske vrzeli najlaže preskočijo prav tam, kjer so vsaj osnovni interesi nekoliko usklajeni.

Zato je mogoče prav, da zaključim z najbrž najbolj izpeto modrostjo, ki pravi, da so v ljubezni leta, višina in dolžina (saj vemo česa, a ne?) tako ali tako samo številke.

Pari, ki potrjujejo pravilo

Da je nekaj res v trendu, potrjujejo tvoje prijateljice (le preštej, koliko jih je v razmerju z mlajšim moškim), gotovo pa jih narekujejo tudi svetovni zvezdniki. Tile sanjski parčki so primeri, zaradi katerih verjamemo v ljubezen ne glede na razliko v letih.

​Sam Taylor-Johnson in Aaron Taylor-Johnson

(23 let razlike)

Lisa Bonet in Jason Momoa

(11 let razlike)

Priyanka Chopra in Nick Jonas

(11 let razlike)

Eva Mendes in Ryan Gosling

(6 let razlike)

Kris Jenner in Corey Gamble

(25 let razlike)

Cheryl in Liam Payne

​(10 let razlike)

Besedilo: Darjo Hrib,

Fotografije: Ronald Grant Archive/Mary Evan/Mary Evans Picture Librar/Profimedia, Miramax Films/Entertainment, Igor Vidyashev/Zuma Press/Profimedia, Dave Allocca/Instar Images/Profimedia, Chelsea Lauren/Profimedia, Hahn Lionel/A