"Starši pričakujejo, da jih bomo obiskovali vsak ..." (klic na pomoč Slovenke)

"Je res takšen greh, če obiščeš starše samo ...?"

"Starši pričakujejo, da jih bomo obiskovali vsak ..." (klic na pomoč Slovenke) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 9. 2023

"Kako pogosto vi obiskujete starše? Moji pričakujejo, da jih obiščemo vsak teden. Sicer imamo res samo 15 minut do tja, ampak nam pač ne paše vsak vikend tja, samo da potem spijemo kavo in počvekamo. Raje čas izkoristimo za sprehod, počitek, knjigo, druženje s prijatelji, hribe, tek, gledanje tv, kuhanje za naslednji teden …

Če gremo k njim, itak nič pametnega ne počnemo, samo brezvezen čvek, onadva bi samo malo opravljala, kaj se je komu novega zgodilo in je dolgcajt meni, možu in otrokom. Je res takšen greh, če obiščeš starše samo enkrat na mesec?" se je po pomoč na slovenski forum obrnila ženska.

"Počutila sem se kot kokoš, ki jo izkoriščajo za jajca" (iskreno o darovanju spolnih celic)

To ji je odgovorila ena uporabnica:

"Razumem, da vaši odnosi niso prav ljubeči, mislim, tvoj odnos do staršev.  Ali sploh sprašuješ za svoje ali partnerjeve, ki jih 'moraš' obiskovati?

Če ste tako zdolgočaseni in si ti tako dejavna in sploh polna življenja – in seveda, če je to sploh v tvojem interesu, da namreč ohranjaš dobre odnose z njimi, ker ti to lahko še koristi (ne le materialno), zakaj torej ti ne predlagaš nekaj zdravega in zabavnega za vikend? Sprehod ali piknik v naravi, kjer se lahko otroci sprostijo, izlet in obisk nečesa poučnega? Lahko pa si omislite še marsikaj, da s starši 'ne izgubljate' časa. Načeloma pa pazi, da te ne bo upor proti rednim obiskom stal več energije, kot samo dolgočasno obiskovanje njih vsak teden."

Tako pa so svoje izkušnje delili drugi:

1. "Moji so 100 km stran. Obiščem mogoče 1x na leto. Samska, brez otrok."

2. "Enkrat na teden se slišimo. Enkrat na tri tedne ali celo na mesec se vidimo. 70 km razdalje med enimi, malo čez 100 km z drugimi."

3. "Vedno smo praktično vsak teden obiskali tako ene kot druge. Najraje isti dan, da je bil drug prost."

4. "Videvamo se različno pogosto. Odkar so vnuki, se trudimo, da imajo redno stike z obojimi starimi starši. Ko so bili vnuki majhni, so jih kdaj tudi počuvali, sedaj, ko počasi postajajo najstniki, pa hodimo bolj na obisk k njim. Ker tudi nam ni do sedenja na kavču in grickanja piškotov po par ur, se pogosto zmenimo za sprehod ali jih povabimo na kavico v mesto ter se počasi in v njihovem tempu sprehodimo do tja. Približno dvakrat letno pa jih odpeljemo tudi na enodnevni izlet – v sosednje mesto, na morje, v rojstni kraj enega od njih, ki je precej oddaljen, v arboretum, …

Vedno pogosteje starši tudi potrebujejo kakšno pomoč pri delu, obrezovanje sadnega drevja, pomoč pri pospravlajnju težkih stvari, prevozu, z računalnikom, telefonom, in takrat, ko smo na obisku, uredimo še to.

Na obiske hodimo včasih med tednom, včasih med vikendom, kakor znese. Včasih grem tudi samo jaz k svojim staršem, ostali del družine pa počne kaj drugega. Če nam ne znese priti na obisk, to pač povemo, se pa takrat slišimo po telefonu in malo poklepetamo."

Ker ga je sosed prekinil med užitkom, je CELOTNI stavbi namenil TO sporočilo