Standardni prepirčki

Ogenj v strehi? Najprej si privošči en dolg ommmmmm, potem pa se potolaži z dejstvom, da nista nič posebnega. Žal. Vsi pari se pričkajo o istih rečeh. Smešno za znoret, ne?

Vedno povej, kaj bi rada. Kakor si boš postlala, tako boš spala (z njim)! (foto: www.shutterstock.com) www.shutterstock.com
17. 3. 2010

Ne ustraši se takoj, če se občasno o čem ne strinjata. Brez trenja namreč ni razvoja in enako velja tudi za ljubezenski odnos.

1. Bojno polje Ikea

Takole sta se s tem ukvarjala moja starša: kupila sta nekaj kvadratnih metrov zemlje, na njej zgradila hišo z lastnimi rokami (ne, nista naročila hiše Riko na ključ, nista se ukvarjala s pasivno hišo, da bi dobila ugodnejši kredit, in nista najela gradbenega podjetja, ki dela na žvižg in te opili za milijone), nato pa pri mizarju naročila omaro, posteljo in predalnik, vse tako kakovostno, da še vedno stoji in služi svojemu namenu.

Vmes je preteklo nekaj desetletij, zemlja se je podražila, hiš za več generacij mladi pari ne gradimo več, temveč najamemo stanovanje za nemogočo ceno in se odpravimo v – Ikeo po omaro, posteljo, predalnik in še po nekaj neumnosti, ki iz najemniškega stanovanja naredijo dom. Dolg stavek, vem.

Kakorkoli, verjamem, da tudi vidva nista nobena izjema: sposodita si kombi in se odpravita v Celovec, vstopita v največjo trgovino vseh časov in se znajdeta pred stotimi omarami, stotimi posteljami in stotimi predalniki. Še v slaščičarni danes človek ne more več naročiti vanilje in čokolade kot nekoč: tu je čokolada s čokoladnimi koščki pa z arancini pa z mentolom in tu je vanilja s sojinim mlekom, bio vanilja brez konzervansov in dietna vanilja s posnetim mlekom.

Strategija preživetja

Prepiru v trgovini se bosta ognila samo tako, da se bosta že doma zmenila, kaj pravzaprav potrebujeta in natančno koliko denarja bosta za to porabila. če se bo v Ikei on noro zaljubil v posteljo, ki tebi ni ravno najbolj všeč, popusti – boš prišla na svoj račun pri predalniku z rožicami, ki ne bi mogel biti bolj babji. Vedi, da v Ikei ne kupujeta za vse življenje in da bosta v zelo strastni noči posteljo ali predalnik celo polomila, potem pa spet začela z ničle: budžet, želje, sposojen kombi, nekaj hude krvi …

2. Ljubezenski alkotest

Ura je tri zjutraj, tebi pa po licih tečeta dva črna potočka solz. V vžganem avtu vsak po svoje stiskata pesti na privozu hiše, kamor sta prišla na rojstnodnevno zabavo. Alkohol je tekel v potokih in oba sta se malo preveč sprostila: on je (po tvoje) osvajal punce na zabavi, ti pa si (po njegovo) malo preveč zagreto plesala s slavljencem.

Seveda se še nikoli nista tako hudo sprla in ti še nikoli nisi izrekla tako težkih besed. Pa nista le pijana, ob tej uri sta tudi utrujena: ti kot ženska bi rada pomirila strasti, čeprav si mu še minuto prej grozila, da ga boš zapustila, on kot moški pa bi rad samo šel domov, zaspal in pozabil na vse.

Strategija preživetja

Zdaj je, kar je, zamere ne bodo dolgo trajale, se pa, če se še kdaj znajdeta v podobnih okoliščinah, spomni teh nekaj rešilnih bilk:

  • pogovori pod vplivom alkohola in utrujenosti so nesmiselni – veliko bolje se je prisiliti v spanje, saj jutro prinese nov dan in novo energijo;
  • vse slabe stvari se sčasoma pozabijo;
  • ni vsako ravnanje izdajstvo: včasih se kdo šopiri zato, da bi dobil potrditve, ki dobro denejo njegovemu egu, in včasih se kdo h komu preveč stisne, ker tisto pogreša pri svojem partnerju;
  • tisti, ki je bolj pri sebi, je moralno odgovoren za drugega – če je spodrsnilo njemu, ga spravi v posteljo brez obtožb, a če si bila ti tista, ki so ji stvari ušle izpod nadzora, se naslednje jutro ne pozabi opravičiti.

 

3. Finančna kriza

Če si v zapravljanju ali varčevanju nista niti približno podobna, se bosta nekoč sprla tudi zaradi denarja. On je znorel, ker si si kupila drago večerno oblekico, ki jo boš morda oblekla le enkrat ali dvakrat, vidva pa vendar varčujeta za potovanje na Tajsko, tebe pa bolj moti, da večino svojega denarja zapravi za petkove izhode s svojimi prijatelji. Tu gre za razliko v občutenju vrednosti stvari: ti raje ne zapravljaš za večerje in pijačo, on pa ne za obleko.

Strategija preživetja

Oba sta bila vzgojena v duhu, da se o denarju ne govori, a tako ni prav. Denar je hočeš nočeš sestavni del našega življenja, in zato kot tak vir svobode ali frustracij. Pogovorita se o tem, kako si predstavljata upravljanje financ v vajinem razmerju, pa bo težav enkrat konec za vselej.

Razloži mu, da si si obleko kupila, ker se imaš rada in ker se ob uspehih rada nagradiš (opravila si zelo težek izpit!), da pa zato ne bo padlo v vodo vajino potovanje na Tajsko. In kadar bo on sfrčkal denar za zabavo, ne skoči takoj do stropa. Imejta skupne in osebne cilje, pazita pa, da ne spravita drug drugega v težave in da ne bodo trpeli skupni cilji.

4. Družabna (črna) kronika

Zdi se, da mu brez njegovih prijateljev živeti ni, zato te povsod vlači s sabo. Ti se na tekmah in v barčkih, kjer se govori – o tekmah!, začenjaš rahlo dolgočasiti in postajaš užaljena. Zdi se ti, da na račun tega ‘zapravljanja časa’ žrtvuješ svoje družabno življenje, ne nazadnje pa tudi vajin skupni čas. Zares ne moreta vsaj enega petka preživeti kot običajen zaljubljeni par: večerja, kino, seks?

Strategija preživetja

Načrtujta, govorita, pogovarjajta se! Sta že dolgo časa skupaj? Zakaj ne bi povezala vajinih prijateljev in prijateljic – morda med njimi nastane še kakšen par, s katerim bo zabavno preživljati vikende! Zafrustrirana si, ker se vedno prilagodiš, a zase se pa tudi ne postaviš. Le zakaj ne?

Za prihodnji petek organiziraj večer po tvojem okusu in videla boš, da se ne bo upiral. Po večerji se lahko še vedno dobita v lokalu s prijatelji, nato pa pravočasno zapustita prizorišče in odhitita domov – narava kliče!

5. (S)ekspres

On je navalil nate brez predigre in brez poljubov,  hitro mu je prišlo, ti pa se počutiš kvečjemu izrabljeno. Če se zgodi enkrat na vsake toliko, se ne sekiraj, ker ni mogel počakati. Še vedno ga lahko po njegovem orgazmu usmeriš v svoje mednožje in mu nagajivo namigneš, da si zdaj ti na vrsti. A če se ti neljuba epizoda pogosto ponavlja, je čas za resen, zelo resen pogovor, ki mu ne bo čisto nič všeč – kar pripravi se.

Strategija preživetja
Če je tvoj dragi edini moški na svetu, ki ne ve, da smo punce drugačne od fantov, mu boš to pač morala črkovati. Vedeti mora, da morda potrebujemo hip ali dva več, da se vzburimo. Da ti njegova strast sicer laska, da pa bi rada v postelji uživala vsaj tako kot on. Ne sramuj se mu povedati, kaj pričakuješ od njega. Kakor si boš postlala, tako boš spala (z njim)!

6. Panika zaradi bivšega/bivše

Enkrat se bo skoraj zagotovo zgodilo: pogovor ali pot bo nanesla nanj/nanjo. Tema je še posebej občutljiva, če sta oba končala prejšnje razmerje zato, da bi bila lahko vidva skupaj. Na določeni točki odnosa se, logično, začneš spraševati: čuti do mene več kot do nje? In on se bo, ko enkrat ne boš dosegla orgazma, vprašal: je bil on v postelji boljši kot jaz? Ko se boste po naključju srečali, bosta oba pozorno opazovala drugega: kako se odziva, je vesel, mu je vseeno …

Strategija preživetja

Najbolje se je takoj sprijazniti z resnico, da ne ti ne on nista edina ženska in moški na svetu. Oba sta bila zaljubljena v bivša partnerja in tega nič na svetu ne more spremeniti. Ljudje gremo v življenju dalje in vsak naslednji partner je za nas teoretično bolj primeren. A preteklosti se ne da zbrisati, edini način, da ohranimo duševni mir in dober partnerski odnos pa je, da jo sprejmemo. On je takšen, kot je, tudi zato, ker mu je ona dala nekaj pomembnega, in obratno. Peace & Love!


Alja Maček

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri