Sta v razmerju trenutno bolj 'NA SUHEM'? Razkrivamo, kako dolgo je PREDOLGO

Terapevka odgovarja na večno vprašanje "Kako dolgo je predolgo brez seksa v razmerju?" in svetuje, kako se lahko suho obdobje konča!

Sta v razmerju trenutno bolj 'NA SUHEM'? Razkrivamo, kako dolgo je PREDOLGO (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo splet) Profimedia, Obdelava: Cosmo splet
30. 1. 2023

Kako dolgo je predolgo brez seksa v razmerju?

Pomembno je upoštevati, da imajo različni pari različna spolna življenja in seveda ne bodo seksali enako pogosto.

Kljub temu lahko pomaga razumeti, kako bi lahko izgledalo "povprečno" spolno življenje v razmerju.

Če iščeš odgovore na to temo, si boš morda želela ogledati raziskavo, objavljeno v The Archives of Sexual Behavior, ki nakazuje, da ameriški pari v povprečju seksajo približno enkrat na teden.

Toda kljub temu ključno za premagovanje spolnih sušnih obdobij v razmerju ni, da svoje spolno življenje primerjaš z drugimi, ampak da pogledaš, ali se tvoje spolno življenje zdi nenavadno v primerjavi s prejšnjim ritmom, ki sta ga imela s partnerjem.

In tudi takrat to ne pomeni nujno, da je nekaj "narobe" z odnosom - gre le za to, da moraš biti iskrena do sebe in svojega partnerja glede tega, kako se počutiš.

"Ni pravila, kako dolgo je predolgo brez seksa v razmerju. Obstaja veliko različnih načinov, kako se lahko ljudje srečno navežejo drug na drugega, na način, ki jim ustreza. Nekateri pari sploh ne seksajo in bodo poročali, da je s tem popolnoma zadovoljen," pojasnjuje terapevtka za odnose Marianne Johnson.

Če pa te vendarle moti, da je spolnih odnosov vse manj, bi bilo bolje, da to temo načneš prej kot slej.

"Če si v odnosu, v katerem je seksa vse manj in se o njem malo ali nič pogovarja, se ti lahko zdi zelo nerodno, če to temo izpostaviš in dlje, kot je ne omeniš, težje je lahko," dodaja Johnson.

Najpomembneje je, da se ne pretvarjata, kot da situacija ne obstaja – če si to opazila ti, je morda tudi tvoj partner.

"Morda bo potrebno malo poguma, da to izpostaviš, a če te to skrbi, obstaja velika verjetnost, da o tem razmišlja tudi tvoj partner, še posebej, če je bilo včasih vir užitka med vama," pojasnjuje Johnson.

Ko gre za sam govor, si ga ne kopiči v glavi – naj bo preprost.

"Kako začeti pogovor, bo odvisno od para in njunih okoliščin, vendar je lahko koristno, če mirno in brez obrambe poveš, kaj se ti zdi, da se je med vama spremenilo, ali je to, da imata malo ali nič seksa in nato vprašaš, kako tvoj partner čuti glede tega," pravi.

"Na splošno se želimo počutiti razumljene in sprejete s strani naših partnerjev, zato je priložnost, da se samo pogovarjamo in poslušamo, res dragocena."

Če se pogovori o pomanjkanju seksa v partnerskem odnosu izkažejo za neprijetne, boleče ali neproduktivne, vama bo morda pomagalo, da pokličeta strokovnjaka in rešita situacijo s terapevtom za pare.

Torej, ko sta priznala, da imata težavo, se o njej pogovorila in zdaj želita svoje spolno življenje vrniti tja, kjer bodo zadovoljene potrebe vseh.

Na žalost ne moreta kar klikniti s prsti in pričakovati, da se bo vse spremenilo na bolje – to je izvedljivo, vendar je morda potrebno delo in globlji razmislek.

Kot prvi ukrep opustita idejo, da mora biti seks popolnoma spontan. Čas je, da postaneta praktična. "Ko gre za seks, lahko pride do neuporabne ideje, da mora biti spontan ali pa nekako manj razburljiv," pravi Johnson.

S partnerjem se lahko odločita za idealen čas za intimnost in načrtujeta ta datum.

Namesto da o tem razmišljata kot o nepotrebnem razporejanju, ga poskusita oblikovati kot način, da v svoje spolno življenje vneseta več pričakovanja.

"Če želita, da se zgodi nekaj dobrega, naj bo to prednostna naloga in uživajta v čakanju, kot bi, ko nameravata skuhati okusen obrok ali se naročiti na masažo."

Po predlogi Cosmopolitan UK

Preberi še: Bralka na spletu vprašala, kje lahko najde osebo za TROJČKA, in dobila TAKŠEN odgovor!

Priporočamo tudi: Iskrena izpoved: "Moj fant je 29 let starejši in TAKO je v resnici videti najina spolnost"