"So ljubice zasedenih moških res nedolžne?" (surovo iskren zapis Slovenke)

Hmmm ... Kaj pa na to praviš ti?

"So ljubice zasedenih moških res nedolžne?" (surovo iskren zapis Slovenke) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 2. 2022

"So ljubice zasedenih res nedolžne?

Pred kratkim sem prebrala zapis nekega bisera, da ne razume, zakaj bi ljubice poročenih/zasedenih moških nosile kakršenkoli del odgovornosti in bile v kakršnemkoli pogledu krive za storjena dejanja. Želim si odpreti debato na to temo, ker me iskreno zanima mnenje tako ljubic, kot prevaranih, kot 'varalic'.

Moje mnenje je sledeče; seveda človek, ki vara nosi večinski del odgovornosti, če se je za varanje odločil, bi verjetno varal s to ali katerikoli drugo žensko, ki bi se mu predala. Tako, da se mi zdi pomembno, da kar se tiče moje perspektive, poudarim, da je vedno največji del odgovornosti na človeku, ki je varal, saj se je le-ta odločil za napačno pot.

Torej, da preidemo k drugemo delu oz. vpleteni osebi: ljubici.

In kar se tega tiče in kar mi najbolj ni jasno, je, zakaj se v štartu spustiti v to, sploh, če si seznanjen z zasedenostjo moškega, celo morebitnih otrok in opcijo uničenih življenj, ki jih vpletenost v varanje lahko povzroči. Tukaj se najbolj pogosto poudarja, da ljubica ni bila ženi/punci nič dolžna, ter da se nje ne tiče, kar njen ljubimec ter njegova punca/žena imata.

In to se mi zdi najbolj sporno, ker, saj je res, [da, op. a.] nikomur nismo nič dolžni, pa se vseeno ne hodimo po svetu in uničujemo življenja drugih soljudi. In zakaj tega ne bi naredili kolegici, mami, sestri (seveda so tudi taki primeri, ko bi) bi pa naredili neznancu, čeprav se zavedate ali pa morda ne, da nekomu lahko s soudeleženostjo v takih dejanjih uničite življenje.

Zdi se mi, da se pri obeh v varanje vpletenih straneh poudarjata dve lastnosti; sebičnost in nespoštovanje samega sebe. In iz neke perspektive, se mi taki ljudje prav smilijo, pa vendar, je to opravičilo za njihova dejanja?" se na slovenskem forumu sprašuje ženska.

Seznam stvari, ki se slišijo (in so videti) kot flirtanje, pa v resnici to niso

To so ji odgovorili nekateri uporabniki:

1.

"Ne, niso. Poznam dve ženski, ki se zavedno odločata za zveze s poročenimi. Poližeta samo smetano, brez pranja gat in kuhanja. Poročeni z njima preživljajo samo lep čas in hodijo naokoli. Tipi pa se potem vrnejo k utrujeni ženi in otrokom. Žena naredi vse doma in skuha, ljubice pa uživajo. Narobe svet, res. Če bi jaz nekoč izvedela, da sem bila te vrste žena, bi se mi podrl svet.

Takih zakonov je v času, ko so otroci majhni, veliko. Otrok veliko spremeni in je treba pač določeno obdobje 'pregurati'. Oba skupaj, ne pa na ta način. Žena, če to izve, se počuti neskončno izdana in skoraj ni varjante, da se zakon popravi.

In ja, ljubice so tudi krive, manj kot moški, ampak so. Zavedno uničujejo razmerje para, življenje žene in družinsko prihodnost otrok v zameno za nekaj izletov, parfume in seks brez obveznosti."

2.

"Ljubica je soudeleženka na tem kraju zločina. Tako kot voznik, ki čaka v avtu pred banko, da odpelje roparja. Tako kot pomagač morilca, ki mu pomaga skrit truplo, itd. V takih zgodbah ni nedolžnih ljubic. Razen izjeme, ki ne vedo, da je tip zaseden, ker imaš tudi take, ki te osvajajo in ob tem zatajijo žene, partnerke, otroke. To je šrot od ljudi!!"

3.

"Jaz osebno bi za prevaro krivila in zamerila samo svojemu partnerju, ljubici ne (če ne bi bila moja prijateljica, kar je pa spet druga zgodba, saj bi me v tem primeru varala tudi ona). Zakaj? Ker nje ne poznam, mi ni ničesar dolžna, ima svojo življenjsko zgodbo in svoje razloge. Po drugi strani se mi je moj partner lagal, me izdal, delal za mojim hrbtom, je prelomil obljubo, …

Morda moje mišljenje izhaja iz mojega stališča do čustvenega varanja, ki je zame popolnoma enako kot fizično. Če bi torej moj partner nekaj čutil do druge ženske, bi me enako bolelo, kot če bi s to žensko tudi seksal. Do tja je namreč le en korak. Zatorej dejstvo, ali je ta druga ženska za stvar ali ne, zame ni zelo relevantno. Kapiš? Res me ne zanimajo njeni razlogi (lahko, da gre za veliko ljubezensko zgodbo, ki se je začela, še preden sem jaz spoznala partnerja, lahko gre za ku*birsko naravo mojega partnerja, ki peca vse, kar leze in gre, lahko pa tudi zgolj za slabo samopodobo te ženske, ki išče samopotrditev pri zasedenih moških)."

4.

"Iz prve roke; sem bila ljubica in ne, ni me motilo. Da se jaz zavedam, da lahko uničim družino? Sam se je posmehoval, kako je žena naivna, sem testirala, kako bo reagiral in sem rekla kakšno pikro (čeprav to meni ni lepo), ampak me je zanimala reakcija, če se bo postavil za ženo. NI SE. Smejal se je in sprejel mojo igro. To je mene motilo, s tem je 'povedal', kakšen človek je, ne spoštuje svojih ljudi, svoje družine. Prej v mojih očeh ni spoštoval sebe, potem pa vseh okoli ne. Seveda sem odšla.

Dajte razumet žene, da se vam vaši možje smejijo, norčujejo se iz vas, sami uničujejo vaše lepe družinske občutke, ki mislite da jih imate. Žal jih nimate. Jaz sem ga vrnila ženi, z njim ne želim več imeti opravka, on pa se še zelo zanima zame. Žene, kaj porečete na to? Kdo uničuje družino?"

5.

"Odvisno, ali ljubica ve, da je poročen ali ne. Če ve, je še kako kriva. Če ne ve, pa od trenutka ko izve. Nič ne moreš, če se nekdo odloči varati, se ne išče krivde, nima smisla. Poiščeš najkrajšo pot do izhoda in se začneš postavljati na lastne noge izven partnerstva. Z leti sem vedno bolj mnenja, da dlje kot pacaš stvari in iščeš odgovore, krivdo, podoživljaš, ujčkaš žalost v takih in podobnih situacijah, slabše je in se težje pobereš.

Morda se motim, a najbolje je odrezati, zapakirati in poslati naslovniku, saj je to njegov paket za skladiščenje in ne tvoj. Ne sprejemam namreč izgovorov, da je krivda obeh, včasih mogoče, a ne vedno. Lahko narediš čisto vse prav, pa za nekoga ne bo nikoli dovolj. Obrni list in pusti dramo z ljubico in bivšim za seboj, delaj na sebi in svojem dobrem počutju, zaživi tako, kot ti paše, in uživaj v tem, kar ti je dano. Tako pritegneš še več lepega v svoje življenje, ki je res kratko in ni vredno razmišljanja, zakaj je nekdo varalica po horoskopu. Pač je."

Kaj bi pa na to temo rekla ti?

Zapiši nam v komentar pod to objavo na Facebooku.

"ZATO se nam zdi OK, da mi varamo, ženske pa ne!" (zapis MOŠKEGA)