SMS seks in flirt: Biip-biip, ki nas vzburi

Številke kažejo, da si Slovenci v enomesečnem obdobju s pomočjo mobilne telefonije izmenjamo okoli milijon SMS-sporočil. Samo predstavljajte si, koliko flirtov na dan bi to lahko pomenilo!

19. 12. 2002

Ali tudi ve dobivate mini sporočila s skrivnostne številke, znane le vam? “Tvojih poljubov se bom spominjal vse življenje!” ali “Bi mi dopustila, da ti zavežem trak čez oči in te božam z razprtim cvetom vrtnice?” Je pošiljanje SMS-sporočilc erotične in flirtovske vsebine že preživelo svojo zlato dobo, ali nas je morda – tako kot vsaka druga nova igrača – že dodobra zdolgočasilo?

Morda imate v mislih že naslednika SMS-a, tako imenovani MMS (kar v originalu pomeni multimedia messaging service). S slednjim bomo gotovo imeli še veliko opravkov, saj v sodobnem medčloveškem komuniciranju očitno tipkana oziroma pisana beseda izgublja v tekmi s fotografijo, se pravi sliko, predvsem, če ji je dodan še zvok. Če nas bo možnost pošiljanja slik preko mobilnega telefona obsedla, tako kot so nas SMS-i, bodo vsekakor ‘na boljšem’ tisti, ki pravijo, da moramo pustiti govoriti najprej očem.

Vrnimo se k žgečkljivim in malce opolzkim, na vsak način pa intimnim vsebinam kratkih mobilnih sporočilc. Ali so pri dekodiranju njihovih pomenov in namenov pravzaprav primernejše besede ali slike? Če lahko verjamemo britanskim raziskovalcem, bi se mladi raje odrekli čokoladi in televiziji kot pogovarjanju preko SMS-ov. 85 odstotkov jih pošlje SMS-sporočilo vsak dan.

Kar polovica mladih Britancev, zajetih v raziskavo, piše SMS-sporočila z erotično vsebino, ena tretjina pa si na tak način celo organizira prvi zmenek. Zanimivo je tudi, da je kar 13 odstotkov vprašanih prekinilo partnersko razmerje s pomočjo – domnevno malo manj erotičnega – SMS-a.

Daleč od oči, daleč od srca?

Prav osupljivo je postajati na javnem mestu in opazovati ljudi okrog sebe, kako v vznemirljivem pričakovanju bolščijo v ekrane svojih telefonskih ljubljenčkov. Na trenutke se njihova zamaknjenost izenači s hipnotičnim učinkom kačjega pogleda, ki na tak način potencialno žrtev dobesedno ohromi, da postane gluha in slepa za vse drugo.

Zanimivejši za opazovalca so tisti, ki histerično pritiskajo po tipkovnici, ki jo očitno obvladajo že na slepo, in se, ne da bi se tega sploh zavedali, skrivnostno mrgodijo ali celo privoščljivo smehljajo v brk.

Preganjanje dolgčasa in občutek, da si povezan in nikoli sam, sta, recimo, zaslugi SMS-ov. Res je, da človeku, čakajočemu na mestni avtobus, čas hitreje mine, če napiše sporočilce, dve, in nato vneto čaka na odgovor. A tisto, da s svojim mobilcem nikoli ne moreš biti osamljen, ne drži. Bližina, ki jo navidezno ustvarja možnost sodobnega komuniciranja, je seveda daleč od tiste prave, ki se vzpostavi ob pogledu na sogovornikove oči.

Mobilci so sicer z vsemi svojimi zmožnostmi zelo pripravni, kadar moramo sporočiti stvari, ki jih je nekako težko spraviti z jezika. Z SMS-om nam je to neznansko olajšano. Zadnjič sem presenečeno strmel v prijateljico, ki mi je skoraj ponosno zaupala, da je prvikrat seksala v avtobusu! Seveda ne v živo s pravim dedcem, niti s kakšnim posebnim erotičnim pripomočkom ne – seksala je preko svojega mobilca. (Pa še na vibro ni bil priključen.)

Čeprav se sliši kot šala, pravi, da je bilo zeeloooo razburljivo in vznemirljivo tipkati grešne besede, počakati nato naslednji biip-biip, in imeti v mislih že novega. In vse to sredi vožnje pri belem dnevu, ko te gospe s polnimi košarami zelenjave, ki so jo nakupile na tržnici, ljubeznivo opazujejo, se dobrodušno smehljajo in mislijo, da se s kolegico pogovarjata o učenju za izpit.

SMS je romantičen in erotičen, idealen za ljubezenska šepetanja in hihitanja, izvrstna podlaga za prijetno srečanje. V nekem tujem časopisu sem nedavno naletel na oglas za mobilnega operaterja, v katerem ženska v beli spalni srajčki pošlje svojemu moškemu preko luže tekst z zelo mlačno vsebino: ‘Night, night’ (Nočko, ali nekaj podobnega). Moja reakcija v tistem trenutku je bila: Ah, dajte no, od tam, kjer jaz prihajam, bi bila ta korespondenca veliko bolj goreča.

Ne glede na to, ali izvajate ‘SMS-iranje’ legitimno, s svojim fantom, ko se dražita pred zmenkom, ki se bo zgodil še isti večer, ali pač flirtate s popolnim tujcem, ki ste ga v imeniku shranile pod Anonimno, je popolnoma vseeno. Vse se lahko začne nedolžno, a že naslednji dan pride ekstatičen SMS, dva adrenalinska, deset, dvajset ... norenje preraste v evforijo, ta v histerijo ...

Res je, da pošiljanje SMS-ov ni igra pristnega izmenjavanja telesnih sokov, a energija ostaja. Vi njemu tekst, on vam tekst. In obratno. Izmenično. Misel napelje na novo misel. V rafalih. Dovoljeno je vse. Tudi še tako pregrešna besedila, ki jih niti v sanjah ne bi izrekle. SMS nam omogoča, da smo sodobni, tehnološko napredni mojstri epistolarnih veščin, podobnih tistim iz 18. stoletja, ko je bil čas nevarnih razmerij.

Na kratko o SMS seksu

Večina od nas misli, da smo vešči pisanja. Tudi sam sem užival v tem prepričanju, dokler me izvajanje SMS-sporočil ni presvetlilo, da sem daleč od resnice. Omejenost v številu znakov, ki jih SMS še prenese, mi je dala vedeti, kako se ponavadi mimogrede izgubim v reki besed in misli – in po domače – začnem ‘nalagati’.

SMS pa zahteva zgoščeno misel, kako torej poslati le najslajše, najnežnejše, najbolj vroče ali provokativne občutke.

Kako tistega na drugi strani nagovoriti, pregovoriti, izzivati, nasmejati v elektronski obliki? Umetnost, ni kaj.

Pravzaprav vse skupaj še vedno spominja na z voskom zapečatena pisma, ki so potrpežljivo vztrajala na dolgih potovanjih na strehi kočije, da bi končno prispela v roke nestrpne device, ki ga je željno vsak dan čakala na hišnem pragu.

Razlika je le v hitrosti dostave, ki je že kar astronomska. Še dvakrat ne vdihnete, pa že prihaja nov SMS-orgazem. Okoliščine pri tem sploh niso pomembne: stvar deluje, ko ste v službi in vam gre sodelavka že ves dan na živce, med čakanjem na vlak ali v dolgi vrsti pred bančnim okencem, pred spanjem, zgodaj zjutraj, sredi noči ... vaš mobilni prijatelj je vedno pri roki.

Z SMS-om zares nikoli nisi sam. Čeprav imate fanta nekje daleč, vas vseeno lahko poljubi za lahko noč. V svojo malo Nokio gledate kot v njegove oči. Čakate, kdaj bo zasvetila. In po tretjem, četrtem sporočilu ste že raznežene, mehke, mačje, vroče ...

Prepričan sem, da SMS ne more nadomestiti prave stvari: spogledovanje v živo zame še naprej ostaja zakon, a včasih – resnici na ljubo – je lahko SMS zelo dobra družba. Nekaj zelo erotičnega diha iz intimnosti, ki jo vžge popolna odsotnost fizičnega dotika (ali pogleda). Seksualna energija se pogosto nabere v vsebini sporočila in kontekstu, v katerem je prejeto.

Spominjam se, kako me je lansko leto sredi nekega uradnega sprejema izdala živopisana rdečica na obrazu, ko sem prebral SMS-sporočilo prikupne znanke, ki pa je stala le nekaj metrov stran od mene: “Elegantna obleka. Seksi ritka.” se je izpisalo na majhnem ekranu.

Dolgočasni sprejem je v hipu postal neznansko razburljivo prizorišče. Komaj sem čakal na naslednjega, saj sem vedel, da se bo erotična igra med nama ponovila. V omari sem mrzlično poiskal najbolj elegantno obleko, kar jih premorem. Nikoli nisva končala v postelji, a tega se spominjam kot enega najbolj erotičnih doživetij v svoji karieri.

Seksi SMS-i pospešijo srčni utrip, še posebej, če izberete igro vroče-hladno. V enem samem dnevu ste lahko priča jutranjemu spogledovanju in telesni vročici na koncu težkega deževnega večera. Največje tveganje, da se razideta predčasno, obstaja le v obliki izpraznjene baterije.

SMS-orgazem

SMS-ljubezen ima še eno omejitev materialnega značaja. Zato je potrebno SMS-ljubezensko avanturo kdaj pa kdaj še pravi čas zaustaviti. Vsako razkritje vaših čarov, skrivnosti in veščin vas namreč stane 20 tolarjev. Ko SMS-seks postane zapletena, nikoli dokončana zgodba, si mobilni operaterji manejo roke, mi pa plačujemo. Poleg že omenjene omejitve sporočila na zoprnih 160 alfanumeričnih znakov me račun za mobitel na koncu meseca z lahkoto spravi v slabo voljo.

Pravzaprav lahko celotna zgodba z eno samo nepremišljeno besedo izgubi ves čar, ker vsaj jaz nikoli nisem do konca prepričan, ali je bilo sporočilo res klic usode ali le šum v komunikaciji in zavrnitev. Ali sem bitje na drugi strani prestrašil do kosti s svojo vzburjenostjo ...

Še nasvet moškim: ne shranjujte sporočil v telefonu samo zato, da se lahko kasneje z njimi pohvalite ali spomnite nežne elektronske avanture. Polovica privlačnosti SMS-ov se nahaja v tem, da jih ni mogoče izslediti (vsaj običajnim smrtnikom ne). Draženje svojega moškega ponosa ni zadosten razlog, da bi tvegali in dopustili, da sladostrastno sporočilo pade v roke vaši ljubici ali ženi. Z besedami, kako vse skupaj nič ne pomeni, ker je to samo SMS, je, to vam povem iz lastnih izkušenj, ne boste mogli prepričati.

Tudi sam sem že nekoliko utrujen od te igre opustil vročekrvno sporočanje in uporabljam SMS v glavnem samo še za naslednje besede in njihove zveze: “Zamujam. Pridem čez 10 min.” in podobno v tem stilu. Če sem malce ciničen, je tako ali tako nastopil skrajni čas, da začnem varčevati za nakup mobilnega aparata z MMS-om, če hočem ostati v trendu.

Tistim, ki pomeni SMS edini zakoniti način vzdrževanja prepovedane zveze, svetujem, da pobegnete s sokrivcem daleč od tujih oči, saj bo dolgoročna SMS-erotika sčasoma prerasla v umiranje zveze, ki bo pregrizlo še tisto malo prostora, ki je med vama.

Naj SMS bo in ostane kanal za prenos tistih banalnih, a bistvenih informacij, ki imajo prednost pred mlatenjem prazne slame po impulzih. Seks naj ostane v SMS-izvirniku kot asociacija za posteljno udejstvovanje. V tem primeru bo MMS zelo primerna uvertura. Ha, komaj čakam.

Mark Lenart