Slabe strani seksa za eno noč (ali kdaj mu reči NE!)

Seksualna svoboda je eno, enonočne avanture, ki preidejo v navado, pa nekaj čisto drugega.

Slabe strani seksa za eno noč (ali kdaj mu reči NE!) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 7. 2015

Cosmopolitan se že od nekdaj bori za svobodno izražanje ženskih seksualnih želja brez občutka sramu. Tudi dinamika sodobne družbe nas vodi v stike z vedno več moškimi, naša vedno večja pričakovanja pa so ponavadi razlog, da se večina zvez po začetnem navdušenju razblini.

Seksualna osvobojenost predsodkov je mnogokrat postala narobe razumljena in je postala zahteva za seks brez oziranja na čustva.

Kako se začne ...

Glasba v priljubljenem nočnem klubu oglušujoče bobni in z množico prepotenih teles se pozibavam v ritmih izpod rok didžejev.

Okrog mene je vibrajoča orgazmična masa mladih žensk in moških, ki se prepletajo med seboj v poljubih, objemih in vzdihljajih.

Med plesom k meni pristopajo moški in me po nekaj taktih skupnega plesa poskušajo poljubiti – ko jih zavrnem, odplavajo in poskušajo srečo drugje.

Spogledam se z Matejem (ime sem izvedela kasneje), ki se pomakne bliže, roke mi položi na boke in me pritisne tesno k sebi.

Po štirih vodkah in eni pločevinki energijskega napitka se odpraviva iz kluba. Matej me povabi k sebi, a odločena sem, da bom danes spala sama.

Skočim v najbližji taksi in Mateja pustim skupaj s preostalimi ‘naključnimi’pari, ki so pred enako odločitvijo: ali si izmenjajo telefonske številke ali se odločijo za seks za eno noč.

Vedno več žensk spi z moškimi, ki jih poznajo le en večer, in ta rastoči trend ‘naključnega seksa’ se odraža tudi v rasti spolno prenosljivih bolezni.

Se spreminjamo v narod ‘skrokanih’ pivcev, ki se opogumijo le pod zadostnim vplivom alkohola?

Po neki raziskavi kar 40 odstotkov žensk trdi, da se lažje odločijo za seks po tem, ko so že zvrnile nekaj kozarčkov, in ena od desetih žensk je že bila tako pijana, da se ne spomni, kakšen je bil seks.

A fenomen ‘serijske monogamije’ se ne pojavi le zaradi alkohola; gre tudi za modo, nizko samospoštovanje in ‘čredni nagon’.

Seks je vsekakor ‘in’ in če verjamete govoricam, lahko prav hitro začnete verjeti, da ste edine, ki tega ne počnete vsaj dvajsetkrat na teden.

A realnost ni takšna in veliko žensk postane žrtev stereotipa, ki jih pušča nezadovoljene in ne izpolnjuje njihovih želja.

Vse prevečkrat se odpravimo na lov za ekskluzivno gurmansko seksualno izkušnjo, končamo pa z McSeksom – mlačnim in neprepričljivim.

Jutro potem ...

Naslednje jutro me pokliče Andreja – z moralnim mačkom. V klubu je spoznala Sama, ki je prespal pri njej. Ob 5:30 ga je prosila, naj zapusti stanovanje. Andreja je spala že več kot s tridesetimi moškimi in na moje vprašanje, ali si želi resnega fanta, odgovori:

“Ogromno seksa in občutek, da se moškim zdim privlačna, me navdajata z občutkom moči. A če sem iskrena, si vedno znova želim, da bi se z moškim, s katerim sem intimna, ujela tako čustveno kot fizično – da se bova našla. Vem, da mislijo, da sem bolj ‘lahke’ vrste, vendar si želim resnega razmerja in vsaj tisti večer, ko grem ven, sem srečna, če mi moški dajejo misliti, da hočejo le mene in nobene druge. A zavedam se, da to ni res – če ne bom jaz, bo pač ‘padlo’ neko drugo dekle. Vem, da večina moških ob večerih konec tedna išče le seks. Še nikoli nisem spoznala resnega fanta v nočnem klubu.”

Ko postane navada ...

Pa vendar to spoznanje Andreje ne ustavi – naslednji večer znova pleše na plesišču, polnem prepotenih teles. Zjutraj zopet priznava, da ne vidi smisla v svojem početju, a se potem, ko dodobra ‘zakuri’ moškega, počuti obvezano, da mora moškemu izpolniti željo. Zato ga ponavadi povabi k sebi domov.

“Mislim, da bi bilo nevljudno, če ga ne bi povabila k sebi, in saj veš, kako si stvari sledijo …”

Zopet se vrne k razmišljanju o resni zvezi:

“V samskem življenju sem dostikrat osamljena. Tudi jaz bi si želela mirnega večera doma v objemu nekoga, ki bi me ljubil. Ker pa nočem sedeti doma pred televizorjem in se ob sladkarijah predajati patetičnemu razmišljanju, se odpravim ven. Vem, da enonočni seks ne vodi nikamor, a takšni naključni adrenalinski dražljaji mi dajejo moč, da se prebijem skozi sivi vsakdan samskega življenja.”

Pa je serijsko menjavanje partnerjev resnično način za dvigovanje samozavesti?

Nikakor, saj Andreja priznava, da, ko se globoko zamisli nad svojim načinom iskanja resnega partnerja, ugotavlja, da jo takšne avanture le notranje praznijo in ji jemljejo energijo za spoznavanje soljudi, ki bi ji lahko dali veliko več kot le eno noč intimnosti.

Moški na lovu

Posebej zanimivi so bili na obhodu po nočnih klubih pogovori z moškimi. Medtem ko ženske romantične težave rešujemo s pogovori s prijateljicami in praznjenjem sladolednih banjic, moški pogosto zatrejo in zanikajo bolečine, ki jim jih prizadene propadlo razmerje.

Ko sklenejo, da jih nič v življenju ne bo tako zelo prizadelo, se spustijo v orgijo naključnih seksov, pod pretvezo telesnega ugodja in, bolj pomembno, čustvene varnosti.

seks

V pogovor sem se zapletla s skupinico moških:

Klemen, 24-letni oblikovalec internetnih strani, 28-letni natakar Žiga in 24- letni Jure, ki študira, plešejo na sredini plesišča, vsake toliko pa eden od njih odjadra k dekletom in poskusi flirtati. Če je ‘izlet’ neuspešen, se vrne k varnemu jedru skupine, fantje staknejo glave in se zasmejijo.

Visok, svetlolas in vitke postave je Žiga z več kot petdesetimi enonočnimi seksualnimi avanturami že pravi veteran. Na moje vprašanje, ali bo nocoj uspešen, mi zapeljivo odgovori:

“Srečen sem že, ker govorim s teboj.” – dokaz, da obvlada svoj ‘večerni posel’. Smeje pove, da je razlog za njegovo ‘mnogoženstvo’ to, da ga je narava bogato obdarila.

Drugi fantje se zasmejejo in naredijo naslednji požirek piva, ki ga vsake toliko preseka pločevinka Red Bulla. Ko se noč prevesi v zgodnje jutro, se moški pogum dviga premo sorazmerno s količino popite pijače.

Čez nekaj ur je skoraj vsak moški v klubu dovolj hraber, da predrzno pogleda mimoidoča dekleta. Žiga svoj uspeh pripisuje dejstvu, da nikoli ne uporablja oguljenih fraz.

“Sovražim zavrnitve, zato moj pristop deluje bolj kot šala.” Potem se zasmeje, me pogleda globoko v oči in vpraša: “Boš torej ti pripravila zajtrk?”

Preberi še: 10 največjih laži, s katerimi te spravi v posteljo

Ko se začneva resneje pogovarjati, spoznam pravi razlog za Žigovo predajanje naključnem seksu – še vedno je obupno zaljubljen v bivše dekle in odločen je, da nikoli več ne bo občutil čustvene bolečine.

Njuna zveza, ki je trajala tri leta, se je končala lansko poletje. “Izgubil sem sorodno dušo – svojo prvo in edino ljubezen, Tajo,” pove z žalostjo v glasu.

Poln obžalovanja se zazre v daljavo in prvič v večeru ne gleda deklet. “Naredil bi vse, da bi se vrnil v njeno življenje.” Vprašam ga, ali pomisli na resno zvezo z dekleti, s katerimi se ‘da dol’ že prvo noč.

“Če jih spoznam takole, v klubu? Nikakor! Ljubim Tajo, ne njih. In nikoli več me nobena ne bo prizadela – seks je le seks.

Taja ga je zapustila zaradi drugega moškega, zato Žiga žensk ne spoštuje več, še posebej ne tistih, ki se mu predajo že prvo noč. Zanimivo pa je, da se ni zmanjšalo njegovo občudovanje in spoštovanje Taje – čeprav je bila ona oseba, ki ga je prevarala in prizadela.

Strast, ki ubija (čustva)

Klemen, ki je samski tri leta, mi izda svojo taktiko. Z dekletom se zaplete v pogovor in jo čez nekaj časa vpraša za telefonsko številko, za zmenek prihodnji teden.

“Če mi pove številko, vem, da bo noč uspešna,” prepričano nadaljuje. Njegov način je očitno uspešen – v preteklih treh letih je imel 32 naključnih seksov. A ko se zapleteva v resen pogovor, znova slišim enako priznanje – ker ga je bivše dekle prevaralo, ne more več zaupati ženskam.

Čeprav moški opisujejo takšne avanture kot čisto zabavo, so zelo ljubeči v postelji.

“V postelji sem zelo nežen, čeprav mi to ne pomeni nič,” razlaga Jure. Zaveda se tudi, da njegova pozornost in nežnost pomeni, da večina deklet želi še več. “Nežen sem zato, ker nočem, da bi me dekleta zasovražila po seksu. Zato sem ljubeč in jih gledam v oči, čeprav ne čutim ničesar do njih.”

Kot Žiga je večina moških potrdila, da se trudijo za zadovoljitev partnerke. Vsi verjamejo, da so vse ženske, s katerimi so spali, dosegle vrhunec, čeprav so pogovori z ženskami razkrili ravno nasprotno. Moški so po taki noči v devetih nebesih. Žiga pojasni: “Po enonočni avanturi sem utrujen in ponavadi se borim z mačkom, a kar žarim, ker sem seksal!”

Seveda obstajajo izjeme. Robi, 30-letni komercialist, mi je zaupal:

“Nekega večera sem odšel z dekletom, ki mi ni bilo ravno všeč. Takoj po končanem seksu mi je ukazala, naj zapustim njeno stanovanje. Pot domov je bila dolga, bil sem utrujen, pijan in počutil sem se strahotno slabo. Mislil sem, da me je zavrnila, ker moj trebuh ni bil povsem raven, ker moj videz ni bil popoln. Takrat sem ugotovil, da je najboljši seks vedno tisti v trdni in ljubeči zvezi.”

Žalostno je dejstvo, da se ob pogovorih z moškimi pojavlja enak vzorec: če ženska pristane na seks že prvi večer, je ‘lahka’ in vsekakor ni pravi material za resno dekle.

Jure se razgovori: “Povabilo na dom je test. Če pristane, je nikoli več ne bom poklical, ker je razuzdanka in se ne spoštuje.” Če pa dekle ‘prestane test’ in se odpravi domov, jo bo morda še kdaj poklical. Tudi on trpi zaradi dekleta, ki ga je zapustilo in se je pred kratkim poročilo.

Klub se zapira in fantje še z zadnjimi močmi skušajo trenutne izbranke prepričati k skupnem nadaljevanju noči.

Za njihovim hvalisanjem, podkrepljenim z alkoholom, se skriva bolečina, ki ji, kljub zanikanju, ne morejo ubežati. Večina goji podobo idealne ženske iz njihove preteklosti. Gre za črno-belo obravnavanje: ženske so sorodne duše ali seksualni objekti.

In čeprav se tudi ženske odločamo za enonočni seks, naša odločitev kljub temu temelji na čustveni ravni in po skupni noči le težko ubežimo čustvom, medtem ko moški ne izbirajo.

Če mislite, da bo naslednji dan poklical, si ne delajte utvar. Moški – ne glede na razlog – ki si želijo naključnega seksa, največkrat želijo, da pri tem tudi ostane.

Napisala: Anja Hamršek

Preberi še 6 skritih gibov, ki izdajajo njegovo dušo ali pa si oglej superge, ki so jih naredili iz odpadkov, ki so jih našli v oceanu!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri