Skrivna orožja, s katerimi bosta odnos ohranila v vrhunski formi

Srečale ste moškega svojih sanj – prvič v življenju se vam ljubezen zdi popolna. ‘Aferica’ se je preobrazila v resen odnos in nastopil je ključni trenutek. Kljub zadovoljstvu nad sabo in svojim moškim pa morate sedaj toliko bolj paziti, da drug drugega ne bosta jemala kot nekaj samoumevnega. 

Skrivna orožja, s katerimi bosta odnos ohranila v vrhunski formi (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2016

Stvari se spremenijo, ko odpremo oči in osebo v svojem naročju vidimo takšno, kakršna je v resnici. Šele takrat je pravi čas za ustvarjanje odnosa, ki temelji na ljubezni in spoštovanju. Ta pa nastane le s trdim delom in predanostjo.

A brez panike – nekaj tega dela smo v Cosmu opravili namesto vas! Zbrali smo šopek najpomembnejših pasti, na katere lahko naletite. Naš cilj? Prispevati majhen delček v ohranjanje vaše cvetoče in nežno dehteče ljubezni.

V prvem delu smo iz predala mnenj izbrali najboljše nasvete, kako ga pripraviti, da vam pove, kaj se mu plete po glavi, in kako ga premamiti, da vam odpre svojo dušo.

Posvetili smo se tudi skritim grožnjam izven vajinega odnosa; neljubezenskim elementom torej, ki vama lahko povzročajo težave.

Ti dejavniki so tako dobro skriti, da jim najverjetneje sploh ne bi namenjale pozornosti – kar pa seveda pomeni, da bi čez nekaj časa zahtevali svoj davek.

Podučite se raje o skrivnih orožjih, s katerimi boste svoj odnos ohranile v vrhunski formi in v njem preko ovir brzele v smeri sreče.

Kako ga prepričati, da vam razlije svojo dušo

Dovolj časa ste preživele z njim, da veste, da je zjutraj tečen, da daje tri žličke sladkorja v kavo in misli, da je Eminem genij, ki ga nihče ne razume.

Čeprav vam z razkrivanjem nepomembnih življenjskih dejstev vendarle omogoča, da ga malce bolje spoznate, je jasno, da si ogledujete šele vrhnjo plast njegove duševnosti – vse dokler vam ne bo dovolil vstopa do bolj zasebnih podbrobnosti.

Eden najučinkovitejših načinov, kako se dokopati do njegovih skritih kotičkov, je skrb za toplo in udobno vzdušje, v katerem se bo počutil varnega.

Prav tako je pomembno, da mu pomagate razumeti, da je komunikacija pomemben del vsakega odnosa – ne da bi izpostavljale posamezna vprašanja.

Seveda pa je ta igra lahko ubijajoče, če ne že povsem jalovo početje. Kako tudi ne, saj se zdi, da moški večinoma nimamo prirojene potrebe po pogovoru, kot jo imajo ženske.

Baje so glavni krivci za to naši možgani; ženske imajo točke za govor posute po obeh možganskih polovicah, medtem ko se moška govorna siva tvar nahaja izključno na levi strani možganov.

Posledica? Ko vašega moškega nekaj mori, mu njegov deljeni um omogoča, da postavi težave na (drugo) stran in se jim posveti ob kasnejšem času (ali pač nikoli). To seveda ni lastno le moškim. Nekaterim ljudem je preprosto nelagodno razkrivati svoje srce.

Zato je pomembno, da svojemu dragemu pomagate, da se nauči govoriti o sebi. Še tako redkobeseden moški se lahko odpre ... z vašo pomočjo.

Kako se mu približati?

1. Pokažite pripravljenost za pomoč

Poleg bioloških ovir moški pogosto ostanejo brez besed zaradi družbene klime. Povsem verjetno je, da je vaš moški odrasel z zavestjo, da je razkrivanje čustev znak šibkosti.

Ta stereotip se pri primerkih moškega spola ukoreninja že v najnežnejših letih; ko na šolskih igriščih poslušajo modrosti, kot so ‘fantje ne jočejo’ in podobne cvetke. Na tak način se naučijo, da je čustva potrebno potisniti vase.

Študije so resnično pokazale, da se moškim zdi, da izgubijo nadzor nad sabo, ko pokažejo svoja čustva. Posledično se njihove ustnice zlepijo, ko jih nekaj spravi s tira.

Kot njegovo dekle mu lahko ponudite čustven ventil, ki mu ga prijatelji najpogosteje ne znajo. Za razliko od njih ga ve ne boste sramotile, ko je ranljiv.

Torej, preden se vam bo odprl, mora verjeti, da se nahaja v povsem varnem okolju. Nikakor ga ne strašite z izjavami v smislu ‘kako je pogumen, ker prizna’ – raje mu pokažite, da ste mu popolnoma pripravljene stati ob strani.

2. Razkrijte nekaj svojih skrivnosti

Če sta skupaj že nekaj mesecev in on še vedno vztrajno stiska ustnice, začnite same. (Raz)delite z njim eno od vaših skrivnosti.

Prijateljica Taja (26) se je pred kratkim poročila in pravi, da je najlaže razvezala jezik svojemu zaročencu takole:

“Na začetku najinega odnosa se mi je Brane odprl, če sem mu povedala kakšno zelo osebno podrobnost iz svojega življenja. Tako se je očitno počutil varneje in mi je nato povedal kakšno svojo štorijo.

Ni se zdelo, da čuti, kot da ima potem dolžnost povedati še kaj o sebi. Uvidel je, da mu dovolj zaupam, da mu povem nekaj osebnega, in on je hotel isto pokazati meni.

Najin odnos se je sedaj seveda premaknil naprej in z veseljem se pogovarjava o čemerkoli, kadarkoli, a na začetku je zelo pomagalo, da sem se najprej odprla sama. Stvar je delovala in jo toplo priporočam.”

3. Prepoznajte, kaj mu razveže jezik

Sedaj, ko vam zaupa, je pomembno, da razumete ključne pogoje, ki ga bodo pripravili do tekočega pogovora. Študija, ki so jo opravili na univerzi v Minnesoti v ZDA, pravi, da moški premlevajo misli eno za drugo, medtem ko za ženske velja, da lahko opravljajo več nalog hkrati.

Zato ne poskušajte razširiti teme s kupom vprašanj glede različnih vidikov njegovega življenja; ne načnite njegovega spora s šefom in težav s starši naenkrat. Če boste poskušale obe stvari združiti, ga boste zmedle in zaprl se bo kot školjka.

Presenetljivo uspešen trik, ki ga lahko uporabite na tem področju, je tudi izogibanje neposrednemu stiku iz oči v oči. Sliši se neverjetno, a raziskave kažejo, da moški med intenzivnejšimi pogovori raje sedijo obrnjeni malce v stran kot pa z obrazom, neposredno obrnjenim proti sogovorniku.

Še več, moškim je lažje govoriti med ukvarjanjem z nečim, kar preveč ne obremenjuje govorne polovice možganov – kot je na primer vožnja z avtom.

Ne silite ga, da se spopada s perečimi temami. Naj to stori sam, ko bo pripravljen. Lahko mu poveste, da čutite nekaj v zraku in ga povabite, naj pove kaj več, a ne bodite preveč agresivne.

Seveda se klepetalni vzorci razlikujejo od moškega do moškega. Nekoč mi je naša soseda Marta (okoli petinštirideset) govorila o svojem možu in njegovih navadah:

“Vem, da se s Štefom nimam kaj pogovarjati, ko pride iz službe. Ponavadi pride ves živčen in raztresen in spustiti mora paro, preden se lahko trezno ukvarja s čim drugim. Podobno je, ko je na televiziji nogomet. Vem, da se je z njim najlažje pogovarjati takrat, ko drži v roki kozarec vina in ima čas, da se sprosti.”

4. Naučite se poslušati

Najbrž ste opazile, da moški med vašim pripovedovanjem rad igra vlogo reševalca problemov. Kadar prevzame razkrivanje on, je zelo verjetno, da si želi tihe in zbrane poslušalke. Ne pritiskajte s pogledi in ne zahtevajte preveč dodatnih informacij. Moški raje vidijo, da rešitve najdejo sami. Vaše pripombe zaznajo kot dvom v svojo sposobnost reševanja težav.

Kadar vaš moški končno spregovori, ga torej zbrano poslušajte in počakajte, da svojo misel zares zaključi. Zakaj? Barbara in Allen Pease, ki sta napisala Why Men Don’t Listen & Women Can’t Read Maps, pravita, da moški izgubijo pozornost med medsebojnim pogovorom.

Tako lahko z vskokom v njegov govor – pa čeprav v najboljšem trenutku – povzročite, da obupa in utihne. S tem, ko mu dovolite, da pove, kar ima v sebi, mu pokažete, da ga lahko poslušate brez kritiziranja.

“Pomembno je, da se vaš partner zaveda, da ste mu lahko na voljo tudi le za poslušanje. Jasno mu pokažite, da vas zanima, kar vam želi povedati. Ljudje moramo biti prepričani, da ne bomo kaznovani, ko govorimo resnico, zato ga nikar ne obsojajte na osnovi tega, kar vam pove,” pravi Warren Farrel, avtor knjige Women Can’t Hear What Men Don’t Say.

Spodbujajte ga, naj pove svojo zgodbo in – med odmori – navrzite: “To je pa zanimivo, povej mi več,” ali ga vprašajte: “Kaj ti misliš?” Ko moški spozna, da ga niste le poslušale, ampak tudi razumele, se bo vrnil in vam vedno znova razkrival dušo.

4 prikrite ljubezenske ovire

Torej je vajin odnos trden kot skala? Ste neomajno prepričane, da je vajino razmerje varno? Ne želim vas strašiti, a na prvi pogled skladen par vpliva še cel kup zunanjih dejavnikov, ki lahko povzročijo razpoke v odnosu. Te ovire pa se vam ne bleščijo ravno naravnost v oči. V bistvu so celo tako dobro skrite, da morebiti na njih doslej sploh še niste pomislile. Zato je toliko bolj verjetno, da bodo čez nekaj časa otežile vajin odnos. Čas in trud, ki ju vložite, da jih odkrijete, sta lahko najpomembnejši korak k izboljšanju odnosa.

Predstavljamo vam štiri potuhnjene ljubezenske viruse – skupaj z nasveti, kako se soočiti z njimi, preden vam skazijo blažen odnos.

Ljubezenske ovire

1. Pesem o vrstnem redu

‘Mesto v družini igra gromozansko vlogo pri oblikovanju vaše odrasle osebnosti. Prvorojenci so nagli, ljubeznivi in ne preveč odgovorni.

Srednjerojeni so mirovna sila, ki skuša držati ravnotežje brez hudih primerjav,’ pravi Kevin Leman, avtor knjige The Birth Order Connection. Tako lahko pride do napetosti, ko se združita starejši ‘vodja’ in srednji ‘dajmo-biti-razumevajoči-drug-do-drugega’.

Rešitev: Da ne pride do spopada generacij, se drug drugemu približujta na način, ki odgovarja vajini posamezni vlogi.

Predpostavimo, da vaš srednjerojeni moški avtomatično pometa svoje težave pod preprogo. Če ste odločna prvorojenka, vas bo čez čas s takšnim ravnanjem spravil do blaznosti, še posebej, če boste vmes zapravljala energijo in ga brezupno poskušala pripraviti do zavzetejše razprave.

Poskusite raje z vljudnim, a zgoščenim pogovorom o aktualnih težavah. Pri tem pazite, da ga ne spravite v okope.

Z generacijskega stališča starejši/mlajši pari lahko naletijo na oviro, ko starejši tečnari mlajšemu partnerju zaradi pomanjkanja odgovornosti, slednji pa graja prvega, ker se ne zna sprostiti.

“Z dogovorom si jasno razdelita delo,” svetuje Leman. Pri načrtovanju petkovega večera naj se zadnjerojeni pozabava z ustvarjalnim delom (kam bosta šla), prvorojeni pa naj domisli podrobnosti (kako priti tja).

Ne pozabite, da se mora tudi par dveh srednjerojencev – čeprav sta na določen način sorodna – soočiti s previsi in prelomi v odnosu in se upreti nagonu, da bi težave ne spremenila v tempirane bombe pod preprogo.

2. Kot noč in dan

On si želi večerjo v dvoje, a vas ne more odtrgati od Prijateljev. Ve ste pokonci ob sedmih zjutraj, ko on zmore le toliko, da vam odkima. Če se kaj podobnega dogaja tudi vam, sta vajin Damoklejev meč neusklajeni biološki uri.

Eden od vaju je nočna ptica, drugi hodi spat s kurami. V takšnem primeru je težko najti čas, ko bi se oba z enako gorečnostjo posvetila skupni aktivnosti.

Rešitev: Biološke ure ne morete ponovno nastaviti. Lahko pa izkoristita ure, ko sta oba aktivna. Če veste, da boste med večerjo ob desetih zvečer bíle bitko z zapirajočimi se vekami, se začnita dobivati ob ‘veselih uricah’ ali izkoristita matineje.

Zaradi energetske neusklajenosti ga pogostokrat zalotite čemernega in nerazpoloženega, in to večkrat, kot ste se nadejale, kar mu na vso moč zamerite.

Ne pustite si do živega in počakajte, da vaš jutrofob dobi svojo kavico in prho. In ne pozabite, da se tudi on šele navaja na vašo večerno otopelost, zato mu pojasnite svojo plimo in oseko.

3. Vroče hladno

Ve bi rade spoznavale nove ljudi in izkušale nove stvari. On se navdušuje nad nedeljskim kosilom, kinom in pijačo v istem lokalu. Ali je ravno obratno? Kakor koli že, eden od vaju hrepeni po živahnosti, drugi podpira domače in znano. Kako torej preživeti čas skupaj?

Rešitev: Vedite, da nekateri potrebujejo nenehne spodbude, drugi pa stalno rutino. Nenehno ‘plesanje na glasbo drugega’ bo čez čas med vaju naplavilo kupe zamer. Eden od vaju se bo počutil ujetega, drugi pa prisiljenega tvegati.

Če je vaš moški sramežljiv in ne poskuša rad novih stvari – pa naj bo to ples ali obisk eksotične restavracije – ni moreč mlinski kamen okoli vašega vratu. Rad pač ve, kaj lahko pričakuje.

Lahko pa ga naučite, da se vsake toliko časa sprehodi do roba. Trik je v tem, da predstavite zamisel tako, da se mu bo zdela varna.

Prijateljica Lea (26) je stvar preverila, ko je skušala fanta pripraviti do tega, da bi šel z njo na absolventski izlet:

“Še v Ljubljani ga težko kam spravim, kaj šele, da bi šel kar tako z mano v Grčijo za dva tedna. Zato sem mu izlet naključno omenila precej časa vnaprej. Teden kasneje sva se ohlapno pogovarjala o podrobnostih, o rezervaciji kart, na primer. Ko je bilo treba položiti denar in začeti pakirati, je bil že tako navajen na zamisel, da ni imel občutka, da sem ga tik pred zdajci postavila pred odločitev.”

Če sta vlogi obrnjeni in ste ve tiste, ki odklonite, kadar vaš moški predlaga, da bi na primer šla ven z novo družbo namesto s staro čredico prijateljev, tega ne jemljite preveč osebno.

Namesto tega mu povejte, zakaj so vam stari vzorci pomembni in zakaj jih imate rade. Tako bo toliko bolj cenil, ko mu boste enkrat v prihodnosti le dopustile, da vas pregovori v nekaj novega.

4. Mislite ali delate

Če se skuha huda juha vsakič, ko želita priti do skupne odločitve, je povsem možno, da sta pri odločanju popolnoma različna.

Če je eden od vaju naglih odločitev, drugi pa potrebuje tridnevno parlamentarno sejo o izbiri filma za zvečer, so seveda lahko vojni filmi na sporedu vsak dan.

Rešitev: Sprejmite, da je hitro ali počasno reševanje dileme del njegovega osnovnega ustroja. Spomnite pa ga, da ste ve naravnane drugače. Vajino trenje še ne pomeni propadlega odnosa.

Če se on odloča hitro, določite strogi veto, med katerim mora premišljevati o določeni temi vsaj 24 ur.

Tako bo moral dodobra premisliti, ali naj izmenjata ključe stanovanj, čeprav se je že popolnoma odločil za to. Vi pa boste gotove, da se ni le slepo pognal v vaše naročje.

Določite razumni rok za končni dogovor. Tako imata recimo pri nakupu avta čas, da razmislita o več možnostih, ne da bi zavlačevala v nedogled.

Privoščita si steklenico šampanjca ob sklenjenem dogovoru; naj bo sprejet sklep svečana priložnost, ne vsakodnevna obsedenost.

3 znaki, da hrepeni po pogovoru

Če ujamete katerega od naslednjih neizgovorjenih signalov, lahko stavite, da je pripravljen razgaliti svojo dušo.

  • Spet je prišel dan za vajin najljubši družabni dogodek v tednu, on pa hoče ostati doma. Nepričakovane prošnje za ‘nekaj časa zase’ pomenijo, da se mu po glavi plete nekaj pomembnega.
  • Kar naprej vam postavlja nova in nova vprašanja. Njegova zgovornost vam sporoča, da je pripravljen govoriti in poslušati.
  • Začne in neha govoriti o neki veliki temi. Komaj čaka, da razglasi svoje misli, a postopoma preizkuša vašo reakcijo.

Napisal: Mark Lenart