Si za grob seks? Spoznaj, kaj to pove o tebi ...

1. 3. 2015
Si za grob seks? Spoznaj, kaj to pove o tebi ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Ženske smo končno (na glas) spregovorile o želji po grobem seksu, in kaj to pove o tebi, če si ena od njih.

Te čudne želje po čudnih stvareh, če ne kar nuje po (ne)nujnih stvareh, sem se prvič resno zavedela na nekem žuru. Znašla sem se v skupini punc, ki jih nisem niti dobro poznala, a sproščenost petkove noči, nekaj hudih tipov v prostoru in nekaj koktajlov preveč je naredilo svoje.

Začele smo govoriti o seksu, debata pa se je razvnela, ko je ena od nas omenila, da si želi, da bi bil fant v postelji z njo bolj grob. Vse smo napele ušesa, meni pa je napetost preplavila kar celo telo.

Sprva sramežljiva priznanja o šeškanju, klofutanju, vezanju, ščipalkah za bradavičke, lateksu, analnih kroglicah, čepkih in dildih so hitro postala čisto običajen pogovor.

Videti smo bile kot običajne punce, ki si strastno izmenjujejo recepte za piškote in zaupljivo izdajajo lepotne trike. Hitro mi je postalo jasno, da so fantazije iz Petdesetih odtenkov sive skrite v vsaki od nas.

Sama sebi sem se zazdela smešna – zakaj sem mislila, da sem edina, ki ne bi imela nič proti, če bi jo Christian Grey dejansko vzel v roke? Če bi bila edina, pisateljica najbrž ne bi postala milijarderka, kajne?

Naš krog se je do konca zabave povečal, vsakdo je imel kaj povedati in priznam, da sem tistega večera celo dobila nekaj novih idej za seksualno raziskovanje moje temne plati.

Vedela sem, da tistega večera punce nismo izumile tople vode, kot je ni avtorica Odtenkov E. L. James. Christiani Greyi so od nekaj hodili po svetu, le da ne vedno tako odkrito.

Iz fresk v Pompejih vemo, da so bili Rimljani naklonjeni najrazličnejšim skrajnim spolnim praksam. Nič se ni spremenilo od pamtiveka do danes, v človeku še vedno sobivata dve plati, sta jin in jang, dve plati iste medalje in temu se je nemogoče izogniti.

Kar se je radikalno spremenilo, je le način, kako to sprejemamo. Pogovori o šeškanju so končno postali družbeno sprejemljivi, celo zaželeni in primerni.

O tem je dovoljeno govoriti za zajtrk, kosilo in večerjo, ob kozarcu alkohola ali soka, med vrstniki in med generacijami ter v družbah nižjega in višjega razreda. Na zabavah se danes nihče ne pogovarja več o mrzlem vremenu, ker so na sporedu veliko bolj vroče stvari.

Renesansa grobega seksa

V dobi, ko so nam feministke izborile kup pravic, s katerimi zdaj razpolagamo in ki so si jih že pred desetletji lastili moški, se zdi tema ženskega podrejanja v spalnici precej kontradiktorna.

V času, ko smo v družbi dosegle relativno enakopravnost in na marsikaterem področju v moči in statusu celo presegle moške, je številnim od nas enostavno težko priznati, da sanjamo, kako bi nas moški ponovno (v dogovoru z nami) nadvladali v najbolj zasebni življenjski sferi.

A pozor: vse, o čemer boš brala v tem članku in kar na videz 'reklamiramo', se dogaja v natančnem dogovoru med dvema odraslima človekoma, ki razumeta, da je dogovore treba brezpogojno spoštovati.

Vse, kar se med vama ne zgodi soglasno, je zgolj nasilje, na katerega ne smeš pristati pod nobenim pogojem! Ne glede na razvoj človeške družbe in splošne zavesti pa spričo uspeha teme Petdesetih odtenkov sive lahko ugotovimo, da se nekatere stvari niso premaknile niti za ped.

Večina žensk je vedno sanjala, sanja in bo vedno hrepenela po močnih dominantnih moških, ki so jih sposobni naložiti čez koleno in zadovoljiti stoje, kot bo večina moških vedno sanjala o ženski, ki si jo lahko vzamejo.

Preberi: Resnična izpoved, kako se je nežen moški v spalnici naučil igrati grobo in brezkompromisno.

Glavna pripomba žensk na novodobne moške je, da so postali preveč poženščeni, za kar smo deloma soodgovorne, saj moškim rade dokazujemo, da jih ne potrebujemo. Moj prijatelj napol v šali, napol zares rad reče, da ga imamo ženske le še za seks. Seks, kot smo si ga seveda zamislile same.50 odtenkov

Ko je leta 2011 knjižne police preplavil roman Petdeset odtenkov sive, in tako hitro, kot se je tam pojavil, tudi izginjal v domove, je bilo jasno, da sicer ne najbolje napisani roman s skopo literarno vrednostjo, a z vsebino z močjo jedrske eksplozije govori o pomembnem delu nas in zapolnjuje tisti del fantazij, ki smo jih potlačile globoko v sebi.

To ni prvi roman v zgodovini, ki obravnava tovrstno temo, je pa prvi, ki jo obravnava elegantno in v katerem nastopa eleganten moški, ki bi se mu vse rade prepustile.

Christian Grey je izmišljeni lik, o katerem sanja največ žensk na svetu, kar je dvojno absurdno. Ko ženska danes spozna novega kandidata, se že na prvem zmenku sprašuje, koliko Greya je v njem, in ne koliko je podoben bivšemu partnerju.

Sivi fenomen

Petdeset odtenkov sive je tudi prvi roman v zgodovini, ki se je za kindle prodal v milijon izvodih. To seveda pomeni, da si vseeno večina ljudi še vedno ne želi, da bi drugi vedeli, kaj berejo. Zadnjič sem sedela na letalu iz Beograda v Ljubljano in je dekle ob meni bralo knjigo s sivimi platnicami.

Večkrat mi je pogled nehote ušel v njeno smer, ujela sem nekaj besed v srbskem jeziku in priznam, da sem ob pristanku letala pomislila, da je gospodična na moji desni po uri branja verjetno že precej mokra med nogami.

Na letališču sem hodila za njo proti izhodu in ni mi ušlo, da sva pogledali za istim pilotom, ki je mahal nasproti nama. Roko bi dala v ogenj, da so bile enake tudi najine misli: tip v seksi uniformi bi bil lahko najin Christian Grey ...

Z najavo, da v kinodvorane prihaja še film, je postalo uradno: javno se je dovoljeno rajcati s sadomazo vsebinami, in to brez tveganja, da bi kdorkoli obveljal za čudaka.

Da se film s takšno vsebino predvaja v kinu, kot Smrkci ali Mi gremo po svoje, pa je seveda nekaj novega.

50 odtenkov

Scene šeškanja niso na nočnem programu druge teve postaje niti ne na programih s plačljivo vsebino, ampak za nekaj evrov na dosegu vseh.

"Imela sem partnerja, ki me je nekega lepega dne med seksom začel rahlo daviti. Presenečena sem bila, da me je vzburilo in da je bil moj orgazem močnejši. Ko sva se o tem pogovorila, sva ugotovila, da bi se­ksu lahko dodala še nekaj malenkosti, ki slišijo na ime šeškanje, grdo govorjenje in analni seks. Vse to in še več je zdaj del mojega seksualnega življenja. Tistega fanta ni več v mojem življenju, a mi je nekako brez besed v isto igro uspelo zapeljati tudi zdajšnjega. Takoj je bil za in je v tem celo drznejši. To ni nekaj, kar bi prakticirala vsak dan, nekaj začimbe vsake toliko pa prija in najino razmerje ohranja na visokih obratih," pove 29-letna Sanja in doda, da pa ni vse tako rožnato.

O teh svojih fetiših brez težav govori s prijateljicami, si pa težko prizna sama sebi, da kot močna ženska, ki se moškim ne pusti izkoriščati, neskončno uživa, ko se jim popolnoma podreja v postelji.

Psihologija podrejanja

Če med seksom uživaš v udarcih po zadnjici, ne pomeni, da si mazohistka ali kako drugače psihično motena, kot tudi ne pomeni, da si šibka in da pustiš moškim, da te vrtijo okoli prsta, te nadvladujejo ali celo izkoriščajo.

Večina žensk, ki jim je všeč grob seks in nekatere sadomazohistične prakse, to počnejo iz enega samega preprostega razloga: ker jih to vzburja!

Res je, da so v naših torbicah najnovejše tablice in telefoni, vsi govorimo o višji zavesti in se gremo visoko kulinariko, a naši najbolj prvinski nagoni so še vedno enaki. Bistvene razlike med moškim in žensko so velikost, mišična masa in moč, to pa pride najbolj do izraza v postelji.

Ženske si še vedno želimo, da bi nas močan moški uplenil in si nas vzel, in to se ne bo najbrž nikoli spremenilo.

Najbolj seksi dimenzija grobega seksa pa je v resnici nujnost – nekdo si te želi tako močno, da te vrže na posteljo, zveže, zaveže usta in si te na silo vzame.

Želja drugega vzburja in utrjuje tvojo seksualno moč. Čeprav se moškemu podrediš, si v resnici močna, saj se ti moški očitno ne more upreti, kar pomeni, da je moč v tvojih rokah. Za ženske, ki so odraščale v mišljenju, da je seks slab in umazan, pa takšne okoliščine celo pomagajo olajšati občutke krivde in tesnobe.

"Med seksom se sprostim in na dan pridejo vse moje nevrotične misli. Bolj me nekdo šokira, bolj me vrže v sedanji trenutek in neke vrste pozabo, toliko bolj uživam. Zame je prav faktor presenečenja tisti, ki me najbolj vzburja, nekdo, ki me preseneti in izpolni moje najbolj divje fantazije, pa me seksualno zasužnji. Sama si teh fantazij ne bi upala izpolniti, zato hrepenim po nekom, ki jih je v meni sposoben prepoznati. To je zame tudi edina garancija za orgazem, kot da se med nama porazdeli krivda za te packarije, ki se čudno bohotijo v meni," pove svoje 32-letna Sara, finančna svetovalka, ki dneve preživlja v nevsiljivem poslovnem kostimu, ponoči pa se oblači v drugačne kroje in druge materiale.

Spolno podredljiva feministka – je to sploh mogoče?

Zanimivo je, da naša želja po podrejanju v postelji prišla na dan ravno v trenutku, ko se v naši družbi lahko ženske pohvalimo z lepo količino moči na različnih življenjskih področjih. A zdaj pride presenečenje: med obojim je namreč povezava in eno dopolnjuje drugo.

Očitno je, da si ženske, ki so sicer v življenju in karieri izjemno uspešne, v postelji želijo podrejeno vlogo.

Nika (35) pove: "Vsak dan ukazujem vojski moških, ki plešejo, kakor jaz pojem, in če ne, imam moč, da jih kaznujem. V službi sem znana kot ženska z ošiljenimi petami in velikimi jajci. Vem, da si moški želijo, da bi jih nadvladala tudi v postelji, tu pa se pri meni ustavi. Dobil me je šele moški, ob katerem sem začutila željo po podrejanju. Ko me zvečer seksualno zlomi, seveda v igri, je tako, kot da se s tem dejanjem simbolno maščuje vsem moškim, ki sem jih med dnevom ukazovala. Ob njem sem spoznala, zakaj prej nisem nikoli dovolj uživala v seksu. Naravno je, da je moški močnejši od ženske, in končno sem našla nekoga, ki to razume in tega ne izkorišča v svoj prid, temveč v najino skupno korist."

Zgodovina in literatura potrjujeta, da so močni moški stoletja plačevali dominam, da so jih v podzemlju spravljale na kolena in jih seksualno lomile.

To, da pokažeš šibkost, pa je samo po sebi znamenje moči. Zato in prav zato gresta feminizem in seksualna podredljivost z roko v roki. Pomeni, da smo postale celo tako močne, da brez težav povemo, kaj bi rade, in če to pomeni, da hočemo biti v postelji podrejene, tudi prav.

Nobene moči ni v tem, da si ne upaš biti, kar si, kot ni moči v tem, da se stvarem preprosto prepuščaš, ker si to želi tisti, ki ga nočeš izgubiti.

"Iti čez sebe in poskusiti nekaj novega mi daje občutek moči," pove 30-letna Lana, šefinja manjšega podjetja, lepa ženska, ki bi lahko imela kateregakoli moškega, a vztraja pri tistem, ki jo obvladuje v spalnici.

Ne nazadnje je Natašin primer dokaz, da je v življenju nujno ravnotežje. Nataša ima službo, v kateri hodijo po njej, popuščanje močnejšemu je pri njej na vsakodnevnem meniju, večkrat jo kdo nadere kot pohvali, doma ... pa je vse drugače. Doma je ona glavna in njenemu možu je to všeč. Nataša je tipična domina, ki jo v postelji vzburja poniževanje moških. Da ni normalnih in nenormalnih stvari med odraslima, ki se strinjata, dokazuje dejstvo, da je njen zakon po sedmih letih še vedno zelo živ.

Bi rada pri seksu premaknila nekaj mej? Začnita TAKO!

Po predlogi Chiare Atik in Josha Gondelmana priredila Alja Maček