Obstajata DVE vrsti seksualnega poželenja - preveri, katerega imaš ti (in katerega tvoj partner)

Imaš spontano ali odzivno seksualno poželenje?

Obstajata DVE vrsti seksualnega poželenja - preveri, katerega imaš ti (in katerega tvoj partner) (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 11. 2020

Si vedela, da v resnici obstajata DVE vrsti seksualnega poželenja?

Prvo je spontano, drugo pa odzivno seksualno poželenje.

Spontano poželenje je posledica tega, ko kar naenkrat začutimo, da si želimo spolnosti – brez pravega vzroka ali predhodnega vzburjenja.

Odzivno poželenje pa je pozitiven refleks, posledica predhodnega vzburjenja (crkljanje, božanje, gledanje kakšnega seksi prizora).

Nekoč je sicer veljalo, da predvsem ženske potrebujemo nekoliko več časa, da se ogrejemo oziroma vzburimo, kar je bilo opredeljeno kot spolna disfunkcija.

No, danes je zadeva popolnoma drugačna zahvaljujoč klinični spolni terapevtki dr. Rosemary Basson, ki je odkrila, da v resnici obstajata dve vrsti spolnega poželenja, tj. spontano in odzivno, ter da sta obe normalni.

Preberi še:

V preteklosti so namreč strokovnjaki spontano seksualno poželenje opredeljevali kot "moško", odzivno pa kot "žensko". Danes seveda vemo, da sta spolnost in poželenje veliko bolj kompleksna in da zgornje opredelitve nikakor niso pravilo (čeravno največkrat res veljajo).

Ključ, da se spontano in odzivno seksualno poželenje med partnerjema obneseta, je zaupanje.

Namreč, za dejanja osebe, ki ji ne zaupaš, gotovo ne boš tako dovzetna kot pa tistega, ki se mu lahko popolnoma prepustiš.

Ko svoje želje (poželenje) lahko izrazimo in jim dodamo še ščepec vznemirjenja, pričakovanja in fleksibilnosti, nam to lahko odpre okno v popolnoma nov svet, ki vodi do spontane, odzivne seksualne seanse.

Gif: Giphy.com

Preberi še: Kaj lahko naredita, da bo seks trajal DLJE? Našli smo REŠITEV (pravzaprav kar 9 njih!)

Priporočamo tudi: "Po ločitvi pri 50-ih sem seks postavila na prvo mesto in presenečena spoznala ..." (resnična zgodba)