Si se pravkar RAZŠLA s prijateljico? To so 3 stvari, ki jih moraš storiti ASAP

Rane, ki nam jih prizadenejo tesni prijatelji, so lahko veliko globlja in težje zaceljena praznina kot katerakoli krivica tega sveta. Nauči se jih obrniti sebi v prid.

Si se pravkar RAZŠLA s prijateljico? To so 3 stvari, ki jih moraš storiti ASAP (foto: Profimedia) Profimedia
8. 4. 2019

Prijateljstvo je varen pristan. Laguna, v kateri smo zasidrani in v katero radi prijadramo, ko je morje razburkano. Se strinjaš? Zagotovo ni dekleta na planetu Zemlja, ki se še ni soočilo z razhodom s prijateljico. Imamo prav? Ti je znano? V iskanju odgovora na vprašanje, kaj storiti, ko izgubimo v prijateljskem odnosu, smo raziskali vse možnosti soočanja z neželeno situacijo.

Dobra novica: našli smo rešitev. Recept, ki kuha nove začetke in ponuja možnost, da ga s svojimi sestavinami izpopolni vsaka punca zase. Poklepetali smo s pionirko tega področja, strokovnjakinjo, ki ljudem uspešno pomaga premagovati najrazličnejše življenjske izzive, ki jih doživljajo kot krizo – doktorico psihoterapevtske znanosti, Tjašo Kos.

IZGUBA PRIJATELJICE NI KAMEN SPOTIKE, TEMVEČ SKALA RASTI

Pomembno je, da izžaluješ in si dovoliš čutiti vsa občutja, povezana z dogodkom. Šok, ki ga doživiš, je čustveno buren odziv, vendar normalen in po navadi kratkotrajen. "Pozorna bodi, da v tem času ne izbereš strategij, ki ti bodo pozneje nakopale težave. Obrekovanje nekdanje prijateljice ni dobra strategija. V prvi vrsti gre za zgodbo med vama. Prav tako se ne obnese, da druge prijatelje vlečeš na svojo stran.

S tem se potapljaš v čustveno močvirje, kjer vse skupaj postaja nepregledno in zmedeno. Nesmiselno se je tudi na vse kriplje truditi, da bi prepričala prijateljico, da imaš ti prav in ona narobe. Prepričati prepričanega se ne da," je prvi nasvet strokovnjakinje.

Vsaka izguba je hkrati nova priložnost. Stvari, ki sta jih tako radi počeli skupaj, lahko (s kančkom radovednosti) počneš drugače, družbo pa si lahko najdeš tudi pri nekom drugem (ki ti je bil vedno zanimiv, a nisi zbrala časa ali poguma za tkanje novih vezi) in prijetne prijateljske impulze črpaš od drugod.

Skratka, odpri se za priložnosti doživljanja nečesa novega in si s tem omogoči najboljše možnosti, da izguba ne bo kamen spotike, temveč skala rasti.

3 STVARI, KI JIH MORAŠ UPOŠTVATI PRI RAZHODU S PRIJATELJICO

#1. PRIZEMLJITEV

Mnogokrat se nam dozdeva kaj, kar bolj živi v naših mislih kot v resničnem svetu. Preveri situacijo. Najbolje bo, da naravnost povprašaš prijateljico. Izpostavi konkreten problem in izrazi, kako si se ti ob njem počutila. Vprašaj jo, kako ona doživlja vajin odnos.

#2. UMIRI SVOJE 'PLAZILSKE MOŽGANE'

Situacija, ki jo doživljata s prijateljico, je le en majhen delček vajine zgodbe – odnosa. Dobra strategija bo, da umiriš svoje 'plazilske možgane' (o. p. gre za tisti refleksni del, ki se odziva impulzivno, nagonsko) ter vklopiš neokorteks.

To je predel možganov, ki je odgovoren za logično mišljenje in cel kup višjih funkcij, ki smo jih sposobni opravljati ljudje. Iz tega dela boš lahko oblikovala komunikacijo, ki bo gradila odnose za naprej.

Da pa lahko aktiviraš 'pametnejši' del, moraš umiriti naval adrenalina, kortizola in drugih stresnih hormonov, ki brzijo skozi telo, ko se soočiš s kakršnokoli zavrnitvijo. Za to potrebuješ čas.

#3. POSKRBI ZASE

Razhod prijateljstva še nikoli ni bil lahek. Če ne bi bila prizadeta, tvoja prijateljica v resnici ne bi bila dobra prijateljica. Žalost je naraven odziv, ko izgubimo nekaj, kar nam veliko pomeni.

In zdaj je čas, da poskrbiš zase.

Žalost mine tako kot viroza ali gripa. Je pa seveda malo drugače, če ta čas, ko te muči viroza, preživiš v družbi skodelice okusnega čaja, v sveži postelji in ob ljudeh, ki te imajo radi, kot pa sama.

Za olajšanje žalosti lahko veliko narediš sama. Privošči si kakšno lepo stvar, pocrkljaj se in obdaj se z ljudmi, ki jim je mar zate.

Fotografije: Profimedia

Preberi še: 9 TOP poletnih čevljev, ki jih priporočajo modne navdušenke (+kje jih kupiti)

Priporočamo tudi: Izbrskali smo, koga ljubijo letošnji tekmovalci šova Zvezde plešejo (kako lepoooo)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri