Se tudi ti sprašuješ, ZAKAJ hudiča sploh imajo moški 'niple'? (VSE o njegovih bradavičkah)

Razkrivamo VSE, kar te je kadarkoli zanimalo o njegovih bradavičkah!

Se tudi ti sprašuješ, ZAKAJ hudiča sploh imajo moški 'niple'? (VSE o njegovih bradavičkah) (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo splet) Profimedia, Obdelava: Cosmo splet
24. 4. 2022

Si kdaj pogledala svojega moškega in se vprašala: "Pa zakaj hudiča imajo oni sploh prsne bradavičke?"

Ne potrebujejo jih za dojenje, kot to velja za ženske, in da ne govorimo o dvojnih standardih, ko gre za njihovo 'razkazovanje'! Moški lahko svoje neuporabne bradavičke pokažejo kadarkoli, če jih pokaže ženska, pa nastane en velik cirkus (se še spomniš tistega nastopa Janet Jackson in Justina Timberlaka, ki je pred leti šokiral javnost?).

Torej, ne samo, da so njihovi 'nipli' totalno neuporabni, ampak so proti ženskim tudi čisto nedolžni. Čudno, kajne?

Še enkrat: zakaj hudiča imajo potem moški prsne bradavice?

Vse se začne pri zarodku. Kot čisto majcena pikica v maminem trebuščku začneš v prvih nekaj tednih po spočetju razvijati določene biološke strukture, vključno z majcenimi bradavičkami.

Biološke strukture prsi in prsnih bradavic se začnejo razvijati že med 4. in 6. tednom, še pred geni, ki določajo tvoj spol (slednje se zgodi okoli 7. tedna). Po domače povedano imaš bradavičke, še preden razviješ svoje moške oziroma ženske (včasih mešanico obeh) spolne značilnosti.

Pozabi vse, kar veš o svoji vagini! TAKO boš našla ključ do nepozabnega UŽITKA

Pri novorojenčkih izgledajo prsi in bradavičke popolnoma enako, ne glede na spol. Pravzaprav se na njih nič spremeni, dokler otrok ne pride v puberteto: v tem obdobju se bradavičke povečajo, a vendar ženske zrastejo nekoliko bolj, oblikujejo se tudi prsi, moške pa ostanejo bolj ali manj enake.

Ampak, saj ne morejo biti popolnoma neuporabne, kajne?

Odvisno od tega, za kaj se ti zdijo uporabne. Če predpostavljamo, da je 'izločanje mleka' njihov namen, naj ti povemo, da lahko to počnejo tudi moški, a le v posebnih okoliščinah.

Nekateri moški lahko namreč proizvajajo mleko, v kolikor njihovo telo doživlja večje hormonsko neravnovesje. Nekateri moški, ki recimo okrevajo po stradanju ali ekstremni podhranjenosti, lahko prav tako proizvedejo mleko, ki je zelo podobno tistemu, ki ga prozvedejo mlade mamice.

To je 5 najbolj VROČIH točk njegovega telesa 🔥 (si že 'obdelala' vse?)

Poleg te (sicer izredno redke) možnosti, pa so moške bradavičke izjemno občutljive in nudijo spolni užitek. Skoraj vsak moški bo potrdil, da so bradavičke njegova erogena cona in obožuje igranje z njimi.

Če lahko imajo moški 'joškice', lahko potem zbolijo tudi za rakom na dojkah?

To je sicer zelo redko, a vendar je možno. Od vseh diagnoz je med 0,5 in 1 % obolelih moških, ostalih 99,5–99 % so ženske. Ker je ta bolezen pri moških tako zelo redka, moški, ki za njo zbolijo, tega ne ugotovijo, dokler bolezen močno ne napreduje.

V kolikor tvoj moški v svojih prsih opazi kakšne spremembe, kot so bulica, izloček iz bradavičk ali pokanje njihove kože, je dobro, da za vsak slučaj obišče svojega zdravnika in se prepriča, da je z njim vse v redu.

Po predlogi Colina Hanne

Gifi: Giphy.com

Preberi še: Strokovnjaki: Moški toooliko časa preživijo na stranišču iz TEGA razloga (in ne, ni velika potreba)

Priporočamo tudi: Samozadovoljevanje MED menstruacijo? Strokovnjaki pravijo JA (in TO je razlog)