Se iz poletne avanture lahko razvije kaj več?

Poletje je čas, ko je vse bolj sproščeno – toplo sonce te greje, dnevi so daljši in kar naenkrat se zdi, da ima dan več ur... in zgodijo se poletne avanture.

Se iz poletne avanture lahko razvije kaj več? (foto: Profimedia) Profimedia
27. 7. 2017

Lahkotnost poletja se čuti prav povsod naokoli in tudi ti si takšna – to, kar se ti je zdelo morda še kakšen mesec ali dva nazaj težko in nedosegljivo, zdaj vidiš v drugačni luči.

Na primer: to, da si samska, zdaj ni več problem, ampak tvoja prednost – poletje je vendar čas poletnih avantur!

V tem času je povsod polno člankov o tem, kako je poletje idealno za nova poznanstva, iz katerih se lahko po prihodu domov razvije kaj več, polno je spodbud na temo "Dajte si duška in izkoristite dolge vroče noči".

Vse to v nas spodbudi upanje, nam da polet in vsak si na svoj način ustvari sliko svojega idealnega poletja, v katerem bo (končno) spoznal partnerja svojega življenja.

Tako greš na morje, kjer spoznaš privlačnega fanta, s katerim preživiš vse dni in "dolge vroče noči" in zdi se ti, da si nanj čakala vse svoje življenje.

Ko je dopusta konec, se končajo tudi "dolge vroče noči" in spet pristaneš nazaj v svojem resničnem življenju.

In ko se prvič po dopustu srečata v "resničnem" življenju, se ti zdi, da nekaj manjka.

In prav imaš. Manjka dopust in vse, kar je bilo vključeno: morje, sonce, morski zrak, zvok glasbe z bližnjega kluba, vonj borovcev in kreme za sončenje....

Kajti odnos, ki se začne kot poletna avantura, ugasne, ko ni več pogojev zanj, ko ni več morja, sonca in dolgih vročih noči.

Poletna avantura je zgolj in samo poletna avantura.

Je spomin, ki ostane spomin, torej nekaj, kar ostane zadaj in ne gre z nami naprej v življenje.

Če si pa vendarle ne želiš razočaranja, temveč se vrniti z dopusta srečna, spočita in pomirjena ter z novim poznanstvom, ki lahko preraste v nekaj več, nameni dneve na plaži in "dolge vroče noči" raje spoznavanju potencialnega partnerja:

Pogovarjajta se...

O tem, kdo sta, kaj počneta, kaj si želita v življenju in v partnerstvu.

Preživita veliko časa skupaj...

Preživita dan skupaj na plaži, pridružita se ekipi v odbojki na mivki, raziskujta otok oziroma mesto/vas, skuhajta si večerjo, naredita si piknik na plaži, pojdita na izlet s čolnom, potapljajta se.

Preživita kakšen dan tudi vsak zase...

Takrat si vzami čas zase, pogovori se s seboj, o svojih občutkih, kako se počutiš ob njem, pojdi kam sama, počni tisto, kar te veseli, privošči si masažo ali kakšno drugo razvajanje, preberi knjigo.

Spoznavanje je prvi korak pri gradnji odnosa.

Brez prvega koraka ne pridemo do kakovostnega partnerstva. Govorimo o spoznavanju brez telesnega stika, saj na tak način lahko zares spoznamo drugega, sicer nas metuljčki v trebuhu lahko kaj hitro popeljejo v deveta nebesa in izgubimo tla pod nogami.

Tako smo spet ujeti v avanturo in ne v odnos.

Razlika med avanturo in odnosom/partnerstvom je v procesu.

Šotor imamo postavljen v pol ure, hišo pa gradimo lahko tudi več mesecev. Ko zapiha močna burja, bo šotor odneslo, hiša pa bo ostala na svojem mestu – trdna in suverena.

Tako je tudi z avanturo in partnerstvom – za avanturo ne rabiš kaj dosti razmišljati in se odločati, enostavno se spustiš vanjo.

In kakor hitro se je začela, se hitro tudi konča, saj ni osnovana na ljubezni in spoštovanju, temveč na strasti in spolnosti.

Partnerstvo pa se gradi postopoma in daje obema partnerjema čas, da se lahko razvije med njima ljubezen in spoštovanje ter seveda strast in spolnost, ki dosežeta tukaj popolnoma drugačne razsežnosti kot v avanturi.

Lahkotnost in sproščenost poletja lahko torej izkoristiš za lahkotno in sproščeno spoznavanje potencialnega partnerja in ob prihodu domov zagotovo ne boš presenečena, kdo je ta, ki stoji pred teboj.

Lahkotnost in sproščenost pa le obdrži še po počitnicah, saj sta dobri spremljevalki za življenje! ;)

Tinkara Filač, Zdravi odnosi, Delavnice in svetovanje za zdrave odnose

Preberi še: Top ideje za poletne zmenke (ne pozabita na št. 20!)

Priporočamo tudi: Tako boš spoznala ljubezen svojega življenja (tudi, če imaš "nesrečo" v ljubezni)