Se bo kdaj poročil s tabo? In kaj, če te nikoli ne zaprosi?

S svojim dragim se morda res dobro razumeta in že dolga leta krmarita skupaj, toda to še ne pomeni, da te bo kmalu zaprosil za roko ali celo poročil. Poizvedi, zakaj.

2. 5. 2016

Vsaka ženska, ki je bila v resni zvezi z moškim, ki se še ni bil pripravljen ustaliti, ve, kako težko se je sprijazniti s tem. 

In čeprav mnoge mislijo, da bo moški z veseljem dahnil usodni da ženski, v katero je zaljubljen in s katero imata očitno veliko skupnega, se motijo.

Čeprav ima medsebojno ujemanje pri poroki izredno pomembno vlogo, mora biti moški pri tako odločilnem koraku predvsem pripravljen prevzeti odgovornost za resen odnos in sprejeti posledice, ki jih bo to imelo za njegovo življenje.

Poglejmo, kakšni razlogi se lahko skrivajo za njegovim omahovanjem pred tem, da bi se poročil s tabo:

1 Ni ga čez ‘mamin hotel’

Kaj je lepšega kot živeti brezskrbno, vsak dan jesti odlično hrano ter imeti vedno oprano in zlikano perilo v omari? Živeti doma v ‘maminem hotelu’ je ­skrajno poceni in nadvse udobno in marsikdo izmed nas, bodisi moški bodi ženska, se na takšen luksuz tako navadi, da se vsem tem privilegijem, ki so posledica žrtvovanja naših mam, ne bo tako hitro odrekel.

Mamin hotel po besedah psihologinje Darke Bajec Ovčar na mladega moškega vpliva nekako takole:

“Če se moški ne odseli od svoje primarne družine, živi povsem svobodno, odgovoren je samo za svojo službo in kariero, za banalne vsakdanje stvari pa skrbi mama. In ta ne zahteva v zameno ničesar.”

Iz tega izvira prvi pomemben razlog, zaradi katerega bo morda tudi tvoj dragi zelo dobro razmislil, ali mu je do poroke ali ne: današnje mlade ženske namreč nis(m)o prav nič podobne svojim materam.

Oziroma kot pravi psihologinja Bajčeva: “Družine naših staršev so bolj ali manj temeljile na altruizmu naših mam, današnje mlade ženske pa niti niso vzgojene v prepričanju, da bi se morala ženska žrtvovati za to, da družino drži skupaj. In ker se moški tega zavedajo, so manj zainteresirani za poroko, kot so bili v prejšnjih generacijah.”

2 Zaljubljenost ni enako kot ljubezen

Ne glede na to, da je zaradi tebe čisto izgubil glavo in da je v prvih nekaj me­secih vajinega ljubezenskega paradiža zatreskan do ušes, to še zdaleč ne pomeni, da se je pripravljen resno vezati. Ko zaljubljenost mine in te ne postavlja več na piedestal popolne ženske brez napak, sledi streznitev, ki ni nujno obetajoča.

“Zaljubljenost temelji na močni ‘kemiji’, spolni privlačnosti. Tu pa je zanka, ki nam jo je nastavila narava. Spolno privlačni so nam praviloma ljudje, ki so močno drugačni od nas. Kar je razumljivo, saj vemo, da je s križanjem čim bolj različnih osebkov večja verjetnost, da bodo potomci močni in zdravi. Ko pa potem poskušamo tako zelo različni osebki zaživeti skupaj, ugotovimo, da je to zelo težko. Za življenje z zelo drugačnim partnerjem potrebujemo veliko mero strpnosti. In ljubezni,” pravi Darka Bajec Ovčar.

Zaljubljenost se torej zgodi v zgodnji fazi razmerja, ko se partnerja komaj­da poznata, šele pozneje, ko postajata čedalje bolj intimna, pa počasi izvesta za medsebojne pozitivne in negativne lastnosti. Ko mineta prvotna očaranost in idealiziranje, bo moški, ki je zgolj zaljubljen, odšel, tisti, ki ljubi, pa ostal.

Bajčeva zato ljubezen definira kot “zelo iskreno prijateljstvo s primesjo spolne privlačnosti. Dejansko bi morala biti partnerja za življenjsko zvezo predvsem odlična prijatelja, seveda pa tudi ljubimca. Najboljši kazalec za to, ali zaljubljenost prerašča v ljubezen, je naraščajoča potrpežljivost, ki jo imata partnerja drug z drugim. Pravo, pristno ljubezen, odlikuje prav potrpežljivost.”

Poleg potrpežljivosti je eden od poglavitnih znakov prave ljubezni tudi nesebičnost in sposobnost skrbeti za drugega. Se je tvoj moški pripravljen žrtvovati zate? Je sposoben tvoje želje postaviti pred lastne? Odnos sicer resda temelji na dajanju in prejemanju, toda pri ljubezni gre kljub vsemu predvsem za dajanje, tudi pri moškem.

3 Popolnost ne obstaja

Čeprav se vsi zavedamo, da popolnost ne obstaja, še vedno tako moški kot ženske potiho pričakujemo, da bomo naleteli na popolnega partnerja, ki bo ustvarjen po naših željah in pričakovanjih. Potrebnih je precej izkušenj v odnosih, da končno dojamemo: popoln partner ne obstaja!

Moški, ki goji nerealna pričakovanja o svoji ženski, ki bi morala v njegovih očeh poleg idealne postave imeti še razumevajoč, bister in mil značaj, imeti po možnosti še svetle lase in se zanimati za iste stvari kot on, bo lahko lep čas iskal družico zase, pa je po vsej verjetnosti ne bo našel.

Vsa ta nerealna pričakovanja mu namreč onemogočajo, da bi razvil globlje razmerje, obenem pa mu lahko po drugi strani tudi služijo kot izgovor za to, da se ne naveže na določeno žensko. Ko se namreč začne z njo zbliževati, pri njej opaža nepopolnosti, ki bi ga zavedno ali nezavedno odvrnile od nje in mu dale razlog, da jo da na čevelj.

Ženske seveda v svojih pričakovanjih nismo nič boljše. S to razliko, da na videz sprejmemo njegove nepopolnosti in seveda pričakujemo, da se bo kasneje nam na ljubo spremenil. Kar je seveda za moškega popolnoma jasno znamenje, da je čas, da pobegne od ženske, ki ni zadovoljna s tem, kakršen je in kar ji lahko ponudi.

In če tega iz takšnih ali drugačnih razlogov ne stori, je ženska tista, ki bi morala takoj, ko ugotovi, da se moški ne želi zares vezati, preprosto oditi, ne pa čakati, da bo morda tudi on nekoč spremenil svoje mnenje in ugotovil, da sta ustvarjena za skupno življenje. Možnosti, da bo, so namreč zelo majhne.

Bajčeva pravi: “Dlje ko delam, bolj mi je jasno, da drži misel, ki sem jo že velikokrat prebrala: ženske pričakujejo, da se bodo moški sčasoma spremenili, moški pa upajo, da se ženske ne bodo spremenile. Na koncu pa se zgodi, da se moški ne spremenijo veliko, ženske pa pogosto se. In oboji so zaradi tega navsezadnje razočarani in nesrečni.”

4 Konec igračkanja

Čeprav ne bi mogli reči, da obstaja določena starostna meja, ko se moški odloči, da bo zaživel bolj resno življenje in se ustalil ob zakonski družici, je kljub temu pri večini moških samo vprašanje časa, kdaj se jim bodo priskutila bežna razmerja.

Seksi avanture, polne površinskih stikov in nepomembnih pogovorov, namreč slej ko prej izgubijo svoj čar in moški takrat zahrepeni po globlji komunikaciji in zaupnosti.

Ta preobrat lahko pospeši tudi njegov krog prijateljev. Ko začnejo njegovi kolegi, s katerimi je bil navajen preživljati petkove in sobotne večere, počasi izpadati iz tovrstne igre in se raje odločajo za mirne večerne urice v družbi svojih deklet, žena ali celo družine, bo imel moški čedalje več težav s tem, da bo našel pravo družbo za zabavo. Poleg tega bodo spremembe v življenju prijateljev nanj vplivale tudi v smislu socialnega pritiska.

To seveda ni nujno najboljše (saj se lahko moški odloči za poroko zgolj zato, ker misli, da to od njega pričakujejo drugi, in ne zato, ker si to dejansko želi), vendar pa se lahko kljub temu začne resno spraševati o svojih ljubezenskih razmerjih in razmišljati o tem, kaj si sploh želi.

Čeprav je samsko življenje lahko izredno zabavno in vznemirljivo, je marsikdaj tudi neizpolnjujoče. Slej ko prej pa si večina moških zaželi intime oziroma “stika duš”, kot pravi naša psihologinja.

Seveda ne gre pozabiti na dejstvo, da nekaterim samsko življenje popolnoma ustreza in ga ne bi zamenjali za nič na svetu.

“Vsi preprosto nismo za družinsko življenje. Predvsem gre lahko za hude pritiske družine, sodelavcev in širšega okolja, ki marsikoga spravijo tako daleč, da se odloči za družino in otroke, potem pa tega načina življenja preprosto ne zmore. Ali pa jim prednosti, ki jih ima družina, enostavno ne pomenijo toliko, kot se čutijo prikrajšani zaradi izgube nekaterih prednosti, ki jih ima samsko življenje,” pravi Darka Bajec Ovčar.

6 Vera v partnerski uspeh

Tudi če ti tvoj dragi prisega, da je pripravljen na dolgoročno zvezo, se boš o njegovi pripravljenosti, da ostane s teboj, lahko prepričala šele, ko bosta naletela na težave v odnosu. Če še ni pripravljen, ne bo zmogel pritiska, ki ga prinašajo negativne plati partnerstva, in se bo raje umaknil oziroma odšel. Moški, ki ti je resnično predan, bo voljan skupaj s tabo delati na tem, da razrešita, karkoli že morata razrešiti.

To seveda ne pomeni, da ne bo sem in tja dvomil o vajinem odnosu in predvsem o svoji vlogi v njem. Dandanes, ko moška vloga v razmerju gotovo ni več tako izrazito paternalistična in moški ne nosi več istih odgovornosti v družini, kot jih je včasih, tudi tvojemu dragemu gotovo ni lahko.

“Prejšnji vzorec moške vloge v družini, ko je bolj ali manj sam materialno skrbel zanjo in sam odločal o pomembnih stvareh v družini, ne funkcionira več, novi pa še ni povsem definiran. Zdaj sta pogosto zaposlena oba partnerja in ženske pričakujejo, da si bosta tudi domače odgovornosti in delo delila enakopravno. Za tako delovanje družine je potrebno precejšnje angažiranje obeh partnerjev, kar pa je seveda naporno,” pravi Bajčeva.

Kljub dvomom, s katerim se sooča moški, ki se odloča za tako pomembno življenjsko prelomnico, kot je poroka, pa bo vsak, ki je pripravljen na zakon, nazadnje uvidel, da je ljubezensko partnerstvo najbolj pomembna stvar v njegovem življenju, ki je ne glede na občasna trenja in neuspehe še kako vredna truda. In trud, kot pravi Bajčeva, je gotovo sestavni del vsakega zakona:

“Dobra partnerska zveza je garanje, je odnos, ki zahteva vsakodnevno prizadevanje za to, da deluje. Je zavestna odločitev za to, da se bomo partnerju in družini posvečali vsak dan znova in z vso odgovornostjo, da se bomo vzajemno usklajevali, kar seveda ni enostavno. Intimnost se razvije postopoma in njen pomen začutimo šele, ko smo že veliko vložili v odnos. Prednost svobode torej izgubimo takoj, prednosti partnerstva pa začnemo občutiti šele sčasoma.”

10 razlogov proti poroki

Zakaj moški odlašajo s poroko? Večina zaradi spodaj zapisanih dejstev.

1 Do seksa pred poroko pridejo veliko lažje kot v preteklosti.

2 Če živijo na koruzi, lahko prav tako uživajo vse koristi, ki bi jim jih prinašal zakon.

3 Želijo se izogniti potencialni ločitvi in s tem povezanim finančnim tveganjem.

4 Čakajo, da bodo nekoliko starejši in pripravljeni na otroke.

5 Bojijo se, da bo poroka zahtevala preveč sprememb in kompromisov.

6 Čakaj na popolno sorodno dušo, ki se še ni pojavila.

7 Ne čutijo več tako močnega socialnega pritiska, ki bi jih silil v poroko.

8 Radi bi imeli zagotovljeno službo, še preden se poročijo.

9 Radi bi imeli hišo ali stanovanje, še preden se poročijo.

10 Radi bi čim dlje uživali v samskem življenju.

Moške šale o poroki

Mogoče jih boš bolje razumela, ko boš prebrala tole:

  • Nek moški je povedal: »Nisem vedel, kaj je sreča, dokler se nisem poročil ... In takrat je bilo že prepozno!
  • Sin: Oči, koliko moraš plačati, da se poročiš? Oče: Ne vem, sine, še vedno plačujem za to.
  • V prvem letu poroke moški govori in žena posluša. Drugo leto govori ženska in moški posluša. Tretje leto govorita oba, poslušajo pa sosedje.
  • Sin: Je res, oči, da so v starodavni Kitajski trdili, da ne poznaš svoje žene, dokler se ne poročiš z njo? Oče: To še vedno velja, sine, in to povsod po svetu, POVSOD.
  • Ljubezen je dolg sladek spanec, poroka pa budilka.
  • Poroka je institucija, v kateri moški izgubi svojo diplomo, ženska pa magistrira.
  • Če je res, da je ljubezen slepa, potem poroka zagotovo odpira oči.

Napisala: Marta Pirnar

Preberi še: 10 stvari, ki jih razumeš samo, če si v zvezi že zelo dolgo časa

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri