To je napaka, ki jo počneš, zaradi katere si verjetno še vedno samska (+ namig, kaj bi morala spremeniti)

10. 7. 2024
To je napaka, ki jo počneš, zaradi katere si verjetno še vedno samska (+ namig, kaj bi morala spremeniti) (foto: Profimedia)
Profimedia

Ne razumeš, zakaj vse tvoje prijateljice komaj čakajo, da se predajo zvestemu življenju v dvoje, ti pa še kar ostajaš onstran romantične sreče? Morda povsem nevede sabotiraš svojo lastno ljubezensko idilo.

Ne glede na to, kaj morda pravijo Tinder statistike, evforični resničnostni šovi z napol (ali popolnoma) golimi udeleženci (saj gledaš Love Island, kajne? Ne? Emm … mi tudi ne!) in glasnimi indikatorji, da naša družba opušča vse moralne kompase, znanost pravi, da veliko mladih ljudi še vedno kaže zanimanje za resne, dolgotrajne in trpežne odnose v dvoje. 

Da se na tej poti do ljubezenske sreče ne boš spotikala ob lastne napake, moraš paziti na najbolj tipični kiks, ki pesti večino modernih razmerij - in pogosto (tudi tebi) prepreči, da bi nekomu sploh dala priložnost. In to je, da ... verjameš, da bosta sorodni duši.

Ja, sorodne duše so spet v modi. Ko enkrat reduciramo potencialne partnerje za romantiko in seks na biografijo v 150 znakih in dveh fotografijah z dopusta na morju, se koncept sorodnih duš zdi kot oprijemljiva alternativa. Ampak … naše babice v sorodne duše niso verjele. Poročile so se s prvim tipom, ki mu je uspelo napolniti upanje o potomcih. Zdaj, ko so sorodne duše spet popularne, pa je v porastu tudi kramljanje o razočaranjih. 

Po Cosmo anketi naj bi več kot 70 odstotkov mlajših od 20 let verjelo v idejo sorodnih duš, z dodatnim prepričanjem, da dejavniki, kot so finančna stabilnost, čustvena povezanost in moralno stališče do nošnje brade niso niti približno tako pomembni, kot to, da sta dejansko – sorodni duši. In ne, to ni fenomen, ki je doma samo v ženskih glavah. Taista študija kaže, da več kot 60 odstotkov moških meni, da je tam zunaj popolna oseba zanje, le najti jo še morajo.

Kje je tvoja težava? 

Najdeš tipa in prepričana si, da je on tvoja sorodna duša. Čestitke, med 8 milijardami ljudmi na planetu, je bila tvoja sorodna duša tisto soboto zvečer v istem pajzlu kot ti. Od tu naprej potem samo še sreča, kajne? Ne. Ljudem, ki verjamejo v koncept sorodnih duš potem te sorodne duše običajno ne dosežejo zlatih standardov, ki so si jih začrtali. 

Začetki so morda krasni in uživaški, povezava je lahko instantna, močna in prepričljiva, a prej kot slej bodo tu prepiri in nestrinjanja. Zakaj prej kot slej? Ker so odnosi, ki se začnejo na zelo intenziven način, na dolga obdobja običajno utrujajoči. Vzdrževanje te intenzivnosti zahteva preveč od obeh udeleženih.

Potem pa sledi druga težava – če verjameš v sorodne duše, verjetno verjameš, da prave sorodne duše v odnosu ne bi imele nobenih težav. Sledi globoko razočaranje, mogoče celo ščepec zamere, ker je ta plod satanske prevare hlinil, da je tvoja sorodna duša, in ti tako zapravil tri najlepše mesece v letu za iskanje prave sorodne duše. 

Ta cikel se ti bo potem ponavljal, vse dokler ne boš opustila sanjske ideje in ozavestila, da odnos zahteva predanost, delo in kompromise.

Ne spreglej: