To so 4 nasveti, ki bi jih vsako dekle želelo slišati pred svojim prvim razhodom

31. 1. 2024
To so 4 nasveti, ki bi jih vsako dekle želelo slišati pred svojim prvim razhodom (foto: Profimedia)
Profimedia

Pravijo, da prve ljubezni nikoli ne pozabiš (in to je zagotovo res), toda še bolj kot to – ne pozabiš občutka, ko ti nekdo prvič stre srce. 💔

Prvi razhod neizmerno boli in občutek imaš, da se ti je sesul svet. Preveva te občutek, da se je tvoje srce razbilo na tisoče koščkov in da se nikoli v življenju ne boš več zmožna zaljubiti. A čas celi rane, zato začneš sčasoma spoznavati, da to vendarle ne drži. Odpreš se novim priložnostim in začneš spoznavati, da je razhod del življenjske poti, ne pa konec sveta, ter da te vsaka neuspela zveza nauči marsikaj o sebi in o življenju nasploh.

Če bi torej danes, z nekaj več razmerij za sabo, imela priložnost, da svojemu 16-letnemu zlomljenemu srcu prihranim neskončno število solz, bi si povedala te 4 nasvete (morda pa lahko ti z njimi obvaruješ svojo mlajšo sestro, nečakinjo ali prijateljico):  

1. Bolečina po razhodu prihaja v valovih, in to je povsem normalno

Žalovanje za bivšim partnerjem ni tako drugačno od drugih oblik žalovanja. Takrat namreč doživiš opazno spremembo v svojem vsakdanjem življenju. Od tega, da s fantom preživiš več dni v tednu, do tega, da se pretvarjaš, da se ne poznaš, ko se srečaš na ulici. Od tega, da se pogovarjaš vsak dan, do tega, da preverjaš telefon iz navade, le da ugotoviš, da nimaš nobenih neprebranih besedil. Če temu dodaš še mladostniške hormone, ki naredijo celotno situacijo še bolj intenzivno, je seveda bolečina neizmerna.

A skozi odraščanje sem se naučila, da je najhitrejši način, da predelaš svoja čustva tako, da si jih dovoliš čutiti. Enkrat bodo ta bolj intenzivna, drugič manj, a pomembno je, da jih izražaš. To lahko storiš bodisi s pisanjem dnevnika ali tako, da jočeš, ko to občutiš. Prebolevanje namreč ni linearno, ravno tako pa "hitro prebolevanje" ne obstaja, zato se raje osredotoči na to, da si vzameš čas in si dovoliš čutiti vsa svoja čustva – tako pozitivna kakor tudi negativna.

Pexels

Ne spreglej:

2. Če začneš opažati znake, ki nakazujejo, da se bliža razhod, naj se ta zgodi

Pred svojim prvim razhodom sem začela opažati, da sva se s fantom vse manj pogovarjala. Vedno sem jaz začenjala pogovore in vse, kar sva se dogovorila, je na koncu odpovedal, saj je bil 'zaseden'. Čutila sem, da se moram še bolj truditi, da bi razmerje obdržala, a najbolj ironično je to, da so ga moji poskusi samo še bolj oddaljili od mene. Zaznala sem, da se bliža razhod, vendar če pogledam nazaj, vem, da sem se bolj osredotočala na ohranitev razmerja, namesto da bi ga popravljala ali pa si zgolj priznala, da ni bilo namenjeno zame.

Zdaj vem, da komuniciranje s partnerjem pomeni več kot vsakodnevno pogovarjanje. Če bi to vedela takrat, bi se soočila s problemom neposredno, četudi bi to pomenilo, da bi se razšla prej. Prav tako sem se naučila, da zdrava razmerja zahtevajo trud z obeh strani. Če imaš torej občutek, da se bližaš razhodu, se iskreno pogovori s partnerjem. Ali bo vajino razmerje postalo močnejše, ko bosta prebrodila ta težek pogovor, ali pa bosta ugotovila, da je bolje iti vsak svojo pot. Kakorkoli že, zaslužiš si nekoga, ki si bo vzel čas zate in ne nekoga, ki ga moraš prositi, da bo s teboj.

3. Prekinitev stikov ti bo pomagala razjasniti tvoje misli

Težko je preiti od tega, da se z nekom pogovarjaš vsak dan, do tega, da tako rekoč postaneš neznanec. A kljub temu ni stik z bivšim partnerjem pošten za nobenega od vaju in vama le otežuje sprejetje konca razmerja. Včasih se je morda res težko popolnoma izogniti drug drugemu – morda sta skupaj v šoli, na projektu, v službi, ali pa imata skupne prijatelje, pa vendar je postavljanje mej okoli komunikacije v tem primeru ključnega pomena.

Pexels

4. Ponovno se boš zaljubila, čeprav se ti to zdi nemogoče

Vem, kako boleč je prvi razhod in da se ti zdi, da bivšega ne boš nikoli prebolela. Vendar pa sem se ob vsakem svojem razhodu naučila, da se pozitivni občutki lahko ponovno pojavijo (in se vsekakor tudi bodo!). Če pogledam nazaj, sem dejansko hvaležna za svoj prvi razhod, saj me je naučil ogromno o sebi in o partnerskih odnosih. Zato si daj čas, da se soočiš z vsem, kar čutiš. Ko boš svoja čustva predelala, boš imela jasnejšo predstavo o tem, kaj iščeš v prihodnosti. Vsak konec ni nujno negativen – morda pa je ravno ta razhod tisti, ki bo odprl vrata pravi osebi, da bo vstopila v tvoje življenje.

Morda te zanima še: Kaj narediti, če ima tvoj partner drugačen libido kot ti? Zate imamo nekaj predlogov

Preberi tudi: "Žena ni tvoja mama, žena je tvoja kraljica" (slovenski zapis, ki ga je delilo več kot tisoč bralcev)

Profimedia

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec