Romantična ljubezen ali kaj je pravzaprav partnerstvo

Romantična ljubezen je vedno nekaj velikega, močnega in tragičnega. Živi v romanih, v realnem življenju je ni. Danes je ogromno parov, kjer je eden od partnerjev (ali pa oba) nesrečen, ker njegova ljubezen s partnerjem ni takšna, kot jo opisujejo romani. Seveda ni, saj tudi ne more biti.

18. 3. 2014

Predstavo o romantični ljubezni smo izoblikovali na podlagi romantičnih filmov in knjig, katerih glavna tema je ljubezen.

Verjamemo v iluzijo, da obstaja idealni partner, v katerega se bomo zaljubili in potem bomo srečni vse do konca svojih dni. Ko smo bili majhni, smo poslušali pravljice o princeskah, ki jih je princ s poljubom rešil pred prekletstvom in tako sta ostala srečna skupaj do konca svojih dni. Vse te zgodbe prikazujejo ljubezen in partnerstvo kot nekaj, kar se preprosto zgodi, ko sta si moški in ženska všeč. Se zaljubita in sta že par, sta v odnosu. Torej nič drugega ni potrebno, le to, da sta si všeč. Mnogi so skozi odraščanje in osebno rast »prerasli« vse te scenarije in si uspeli ustvariti odnos oziroma partnerstvo v realnem življenju.

Nekaterim pa to (še) ni uspelo in hrepeneče čakajo na trenutek, ko bodo (kot v filmu) srečali svojo veliko ljubezen in takrat bodo srečni. Vendar to ni prava pot do kakovostnega partnerstva, ki temelji na medsebojni ljubezni in spoštovanju. Ta pot vodi le do kratkotrajnih vez, avantur in drugih oblik odnosov, ki temeljijo na spolni privlačnosti, ne pa na ljubezni. Ljubezen namreč pomeni, da poleg tega, da v polnosti sprejemamo in spoštujemo samega sebe, sprejemamo in spoštujemo tudi partnerja, takšnega kot je in ne da stalno čakamo in hrepenimo po ljubezenskem scenariju, ki ga imamo v svoji glavi...ob tem pa ljubezen v resničnem svetu počasi, a vztrajno bledi.

titanikKaj imajo skupnega Pepelka in Kraljevič, Heatchliff in Cathy iz Viharnega vrha ter Rose in Jack iz potapljajočega Titanika?

Skupni točki sta dve: prvič, so izmišljeni junaki in drugič, s pojmom »partnerstvo« zares nimajo nobene veze. Dva, ki sta si všeč in se privlačita, še nista partnerja in še nimata odnosa. Strast ni tista, ki gradi odnos in ga ohranja dolgoročno. Odnos je potrebno zgraditi. Gradita pa ga oba – s spoznavanjem, razumevanjem in sprejemanjem drug drugega.

Za zdravo in kakovostno partnerstvo se moraš potruditi. Ni dovolj le, da spoznaš privlačnega fanta, s katerim se nekajkrat dobita na zmenku in sta že – v odnosu namreč. In potem, ko sta v odnosu, sta pač v odnosu ... to pomeni, da:

  • vse tisto, kar si prej počela sama, zdaj počneš v dvoje,
  • prenehaš početi stvari, ki si jih prej in »posvojiš« vse aktivnosti od svojega partnerja,
  • vse svoje življenje prilagodiš partnerjevemu načinu življenja,
  • večino svojih aktivnosti iz samskega življenja ohraniš in partnerja le redko vključiš,
  • ...

Ne, partnerstvo oziroma odnos pomeni nekaj drugega in vključuje trud obeh partnerjev.

Partnerstvo sestavljajo lastnosti, kot so sodelovanje, medsebojno spoštovanje, trud, sklepanje kompromisov, vztrajnost, potrpežljivost, razumevanje, sočutje, nežnost, ljubezen, prijateljstvo, enakovrednost in resnicoljubnost.

In to ne le prve tri mesece, ko se ti zdi, da kar lebdiš, temveč ves čas, vsak dan, vsak trenutek partnerstva.

  • Partnerstvo je čoln z dvema sedežema in dvema paroma vesel;
  • Partner je oseba, ki jo spoštuješ in ljubiš in ki spoštuje in ljubi tebe;
  • Partnerstvo je delo, ki je ob koncu dneva bogato nagrajeno z občutkom notranjega miru, zadovoljstva in notranje izpopolnjenosti;
  • Partnerstvo od posameznika zahteva, da ohranja sebe, hkrati pa se spreminja in prilagaja dinamiki razvoja odnosa;
  • Partnerstvo je pot, ne cilj.

Takšne vrste partnerstvo prinaša s seboj vse tiste občutke, ki jih prikazujejo romantični filmi in še mnogo mnogo več, le da je pot do njih druga – najprej moramo spoznati drug drugega (kdo si ti, kaj si želiš v življenju, kako si predstavljaš partnerstvo in ali je to usklajeno z menoj in z mojimi željami, predstavami), se veliko pogovarjati in si sproti razjasnjevati nejasnosti. Na tak način gradita dve zreli osebi kakovostno partnerstvo, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in ljubezni.

Partnerstvo je čoln, kjer je prostor za dva veslača – če se želita pomikati naprej, morata poprijeti za vesla in začeti veslati. Ker sta dva, si lahko pomagata pri veslanju, pa še zabavno je, ker sta v družbi drug drugega. Pomembno pa je, da se preden sedeta v čoln, pogovorita o načrtu poti in cilju potovanja.

Tinkara Filač, Zdravi odnosi, zdraviodnosi.blogspot.com