"Rojevala sem 25 ur, od njega pa sem dobila le ..." (zapis užaloščene Slovenke)

"Ne vem, a je mož tak runkel ali pa sem jaz tako malo vredna?"

"Rojevala sem 25 ur, od njega pa sem dobila le ..." (zapis užaloščene Slovenke) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 7. 2022

"Pred dvema mesecema sem rodila. Porod je trajal 25 ur. Mož je bil z mano samo zadnje tri ure. Vse porodnice so od partnerjev in možev dobile pozornosti, nekaj za v spomin, na primer ogrlico, prstan, eno je tip kar v porodnišnici zaprosil, pa neke bone za masaže in razvajanja.

Jaz nisem dobila nič, razen moža s hudim mačkom, ki je smrdel kot umazana vinska klet.

Saj ne rečem, da ni dober, pa pozoren je za rojstni dan, vsi ostali dnevi pa mu ne grejo dobro od rok. Sem tudi malo prijateljice vprašala, če so kaj dobile od možev, pa kar v večino so. To me res boli, ker jaz nisem dobila nič. Ne vem, a je mož tak runkel ali pa sem jaz tako malo vredna?

A je to običaj, da moški ženski kaj podari za porod?" je na slovenskem forumu potožila mlada mamica, ki je s svojim zapisom dodobra razdelila uporabnike. Nekateri namreč za obdarovanje ob rojstvu niso nikoli slišali, drugi so ji pritrdili, da običaj res tako narekuje.

"Sumim, da je otrok sinove nove punce v resnici moj" (izpoved 45-letnika)

Marsikaterega uporabnika je sicer zmotilo dejstvo, da je novopečeni očka v porodnišnico prišel 'zmačkan' in ena izmed njih ji je odgovorila takole:

"Darilo za otroka? V moji okolici ni običaj. Vsaj v moji družini in sorodnikih ne.

Da pa pride okajen in smrdeč k porodu, pa je hud znak za alarm. Življenje je lahko lepo brez ogrlic, masaž in podobnega, z nekom, ki ne zmore kontrolirati uporabe alkohola, pa ne.

Česar nisi dobila, prav nič ne pove o tvoji vrednosti, to, da pride takšen k porodu, pa pove, da ne spoštuje ne sebe, ne tebe, ne otroka, ne zdravnikov.

No, je možna izjema, da se je panično bal, ti pa vztrajala, da pride v porodno sobo. Ampak to je ENKRATNO utapljanje strahu. Prosim, premisli, jaz sem od moža, ki je pil, odšla."

Kako bi pa na njeno težavo odgovorila ti?

Starši z mlajšimi otroki razkrili, kako pogosto so v resnici intimni (brez dlake na jeziku!)