V čem njegovi možgani bolje delujejo od tvojih?

Ali smo ženske res boljše pri opravljanju več nalog hkrati, moški pa pri tem, da eno nalogo izpeljejo do konca? Preveri, pripravili smo ti znanstvene odgovore. 

V čem njegovi možgani bolje delujejo od tvojih? (foto: Profimedia) Profimedia
29. 1. 2016

Dejstvo je, da smo si različni – to je tudi razlog, da se imamo enkrat neskončno radi in se drugič na vso moč sovražimo. Od kod izvirajo te razlike in ali gre res za različnost med biološkima spoloma, v knjigi Zakaj si moški nikoli ne zapomnijo, ženske pa nikoli ne pozabijo? razglablja ameriška zdravnica dr. Marianne J. Legato.

Resnica: med moškimi in ženskimi možgani so velike razlike.

Dr. Legato pravi, da "so do zdaj zdravniki in znanstveniki domnevali, da so vsi organi pri moških in ženskah enaki, z izjemo spolnih." Nove raziskave pa dokazujejo, da sta anatomija in delovanje moških in ženskih možganov dejansko različna.

Zmota: ženske in moški rešujejo prostorske probleme enako.

Po besedah zdravnice so nemški raziskovalci prišli do sklepa, da visoka raven moškega spolnega hormona testosterona vpliva na boljšo prostorsko sposobnost (in na manjšo sposobnost za verbalno izražanje, pri čemer smo torej močnejše ženske).

Resnica: ženske so boljše pri opravljanju več nalog hkrati, moški pa so boljši pri tem, da se osredotočijo na eno nalogo in jo izpeljejo do konca.

Raziskava, ki jo povzema dr. Legato, razkriva, da ženske uporabljajo več delov možganov, kar jim omogoča, da opravljajo več različnih stvari hkrati. Sledi pa vprašanje: kdo je pri nalogah učinkovitejši – ženske, ki so ʻmultipraktikiʼ in marsikaj zmorejo delati naenkrat, ali moški, ki se posvetijo enemu samemu cilju in ga tudi dosežejo?

Preveri še:

Nova kolekcija Davida Beckhama za H&M

Najnovejši utrinki ulične mode s pariškega tedna mode