Recesija – preizkus ljubezni

Težave nikoli ne pridejo same, pravijo. Če vama življenje greni recesija, je povsem možno, da bo zaradi tega na preizkušnji tudi vajina ljubezen.

26. 11. 2009

Ko začneta gledati na vsak cent, ko se iz službe izčrpana vračata šele zvečer ali ko med sabo občutita nekakšno napetost, kadarkoli je treba plačati račun ali ko pogovor nanese na denar, vaju je verjetno že dosegel stranski učinek recesije. Žal ji ni podleglo le gospodarstvo, temveč tudi posamezniki, ki imajo po eni strani čedalje manj denarja, po drugi pa vedno več dela, skrbi, dvomov o prihodnosti in živce parajočega stresa – le kdo v teh časih ne bi bil zaskrbljen?

Toda čeprav finance v mnogo pogledih drvijo navzdol, ni treba, da se enako zgodi tudi vajini zvezi. Če pazljivo preučita nekaj scenarijev, ki vama lahko prekrižajo sanjske načrte, bosta vedela, kako ravnati, da vajin odnos ostane trden kot ‘kamen kost’.

1. Učinek recesije

Zaslužita bistveno manj kot prej

Zniževanje plač je v modi, v najslabšem primeru pa tudi odpuščanje – kakorkoli že, na voljo imata manj denarja kot v preteklosti, s tem se pa zmanjša tudi plačljivo razvajanje, ki sta ga bila navajena, recimo prehranjevanje v restavracijah, družabni večeri ob koktajlih ali koncerti.

“Prej sta šla na večerjo in uživala v okusnem obroku, za katerega sta z lahkoto odštela znesek na računu, zdaj pa vse pogosteje ostajata doma. Glede na prejšnje priljubljene navade pari ob recesijskih spremembah niso najbolj srečni,” pojasnjuje terapevtka Melita Kuhar Pucko iz Svetovalnice.

Drži sicer, da se nekaterih poklicev recesija ne dotakne v tolikšni meri kot drugih. Kaj storiti, če si ti še na zeleni veji, tvoj fant pa je že padel z nje? Verjetno se ti bo najbolj logično zdelo na svoja ramena prevzeti še njegovo polovico stroškov, s tem pa lahko resno raniš njegov ego. Moški (razen redkih izjem) globoko v sebi še vedno – tako kot takrat, ko so po svetu še hodili dinozavri – mislijo, da morajo v materialnem smislu poskrbeti za svojo boljšo polovico. Če si pokroviteljska in mu to možnost odvzameš, se bo počutil manjvrednega. Boljša ideja je, da ‘luksuzne’ zmenke zamenjata za kaj cenejšega, kar si oba lahko brez težav privoščita – tako se bosta še vedno zabavala, ne bosta pa toliko zapravila.   

Če si zaskrbljena zaradi njegovega finančnega stanja, to ni znak, da si panična in tečna punca. Nasprotno, če svojo skrb izraziš na pravi način, bo začutil, da mu stojiš ob strani in mu skušaš pomagati. Vendar si zapomni: finančna neenakost med vama te kdaj lahko pripelje tudi do slabe volje ali jeze. V tem primeru se poskusi zadržati in očitkov ne stresi nanj, saj je sam že dovolj obremenjen zaradi tega. Nihče, ki ga je prizadela zlobna čarovnica Recesija, ni za to sam kriv, in če je sicer delaven ter v svoje delo vlaga trud, si prav gotovo ne zasluži tvoje nejevolje.

2. Učinek recesije

Več delata in imata manj časa zase

Marsikomu se recesija ne pozna v denarnici, temveč pri prostem času – namesto da bi s fantom uživala skupaj, dolge popoldneve, ki se pogosto zavlečejo v večer, preživljata v službi. Svetovalka Kuhar Puckova meni:

“Tukaj je težava obratna: denar imata, vendar nimata časa, da bi ga skupaj zapravila, kot sta bila navajena prej. Zelo hitro lahko pride do tega, da se drug od drugega odtujita, saj se vidita zgolj zjutraj in zvečer, ko se izmenjujeta v kopalnici in si na hladilniku puščata sporočila.”

Ne le da fanta preprosto pogrešaš, ker se vidita le za kratek čas, maratonski delovniki te tudi izčrpajo, tvoje telo pa ne more več proizvajati hormonov, ki skrbijo za dobro počutje. In to ravno takrat, ko zaradi stresa že tako nisi v vrhunski formi! Iz začaranega kroga se lahko rešita, če svoje dneve načrtujeta tako, da bosta kljub dolgemu delovniku čim več skupaj. Zbudita se 20 minut prej in v miru pozajtrkujta ali pa si privoščita hitro telovadbo med rjuhami. Če je njegova služba v bližini tvoje, skupaj skočita na malico, zvečer pa si pred odhodom domov privoščita še sprehod po mestu ... Če vama nič od tega ne uspe, si čez dan pošljita vsaj kakšno prijazno sporočilo, lahko pa mu v žep jakne zjutraj podtakneš bombonček s pripisom:

“Mislim nate.”

Zagotovo mu boš polepšala dan, to pa bo osrečilo tudi tebe.       

Ne glede na naporen teden pa vama vedno preostanejo vikendi, ko se resnično lahko odklopita. Za en dan izključita mobilne telefone, ne prižigajta računalnika in počnita samo stvari, v ka-terih uživata. Če pogrešata svoje prijatelje, pojdite skupaj na izlet, če se vama ne ljubi iti ven, ostanita doma, skratka – imejta se fino, sprostita se, čim več se dotikajta, objemajta in ne skoparita s poljubi, da nadoknadita vse lepe trenutke, ki sta jih zamudila med tednom.

3. Učinek recesije

Spolnost vama ne diši več

“Če imata tako moški kot ženska v službi vedno več dela, manj zaslužka in manj prostega časa, s tem povezan stres začne strmo naraščati in to se zelo hitro lahko pokaže tudi za vrati spalnice,” poudarja Kuhar Puckova.

“Zelo hitro lahko punce na dan privlečejo izgovore, pri fantih pa se pojavi impotenca, ki jo povzročajo nevzdržni zunanji pritiski,” dodaja svetovalka in nadaljuje:

“Ko začne na področju spolnosti škripati in si zanjo niti ne vzameta več časa oziroma sta preveč izčrpana od naporov, se začnejo napetosti kazati tudi pri drugih vsakdanjih opravilih.” Morda se sliši obrabljeno, vendar so pri ženski najmočnejša erogena cona možgani. Če se skozi ves dan v njih nabirajo ovire, ki tudi po prihodu domov onemogočajo sprostitev, je povsem pričakovano, da zvečer ne boš pri volji za seks.Tudi pri njem so vzroki za nenavdušenost nad spolnostjo podobni, prav tako pa tudi rešitev – pred akcijo mora izpreči, se sprostiti in v sebi ponovno poiskati poželenje. Ti mu pri tem lahko pomagaš (in seveda tudi on tebi), potrebnega pa bo nekaj truda, da vama bo res uspelo, saj je po napornem dnevu včasih težko zbrati energijo, ki vama je primanjkuje.

Pocrkljajta se z masažo, skupaj se stuširajta z dišečim milom ali pa si privoščita kopel, ne pozabita na kakšen erotično pripravljen prigrizek in na dolge sladke poljube. Zaupajta si skrbi in dvome, ki vama dihajo za ovratnik, saj bosta skupaj morda lažje našla rešitev. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha, in dobro veš, da ljudje na svet gledamo z različnih zornih kotov ter da prav zaradi pogleda z druge smeri lahko začneš razmišljati drugače. Pogovarjajta se tudi o spolnosti in o možnih razlogih za težave, ki vaju pestijo. Če odgovornost zanje, odločenost, da bosta stvari premaknila na bolje, in iniciativo prevzameta oba, vama bo zagotovo uspelo.

4. Učinek recesije

Slabo voljo stresata drug na drugega

Ko bi si morala biti najbolj v oporo, sta včasih kot pes in mačka, ki se komaj prenašata. Se zgodi tudi vama?

“Ko je treba stiskati pas, do nezadovoljstva, očitanja in slabe volje ni več daleč,” razlaga Kuhar Puckova in pravi, da se vedno odpira vprašanje, ali bosta partnerja zdržala pritiske in ohranila pristen odnos ali pa se bo njuna zveza skrhala.Neprijetna lastnost te krize je vsekakor negotovost, saj je nemogoče predvideti, kdaj se bo situacija izboljšala. Iz tega tavanja v megli pa izhaja prenapetost, ki je običajno glavni krivec za prepire. In glede na to, da se v nesoglasja najlažje zapletemo z ljudmi, ki so nam res blizu, in jih pri tem pogosto tudi prizadenemo, bo (če še ni) zagotovo počilo tudi med vama – kljub visokemu pragu potrpežljivosti. Seveda pa obstaja nekaj načinov, s katerimi negativno energijo usmerita v pravo smer: šport, sproščanje, pozitivno razmišljanje ...

Ker pa smo vsi samo ljudje, nam čustva kdaj le uidejo z vajeti in takrat je konflikt neizbežen. Izbrisati se ga žal ne da, lahko pa ga z opravičilom, pojasnilom in pogovorom čim prej zgladita. Če neprijetnih stvari ne rešita, se bodo le kopičile in vedno bolj se bosta oddaljevala drug od drugega, vse dokler ne bo nekoč kaplja čez rob povzro-čila, da bosta šla narazen.

5. Učinek recesije

Vajine sanje tonejo v pozabo

“Recesija udari tudi po prihrankih – če sta varčevala na primer za skupen dom, za sanj-sko potovanje ali za poroko, v teh časih načrti niso več tako samoumevni prav zaradi ekonomske negotovosti,” je prepričana Kuhar Puckova. Ko začneta koristiti privarčevane zaloge, saj vama zmanjkuje denarja za sprotno življenje, bosta kmalu ugotovila, da so tudi prihranki omejeni, posledično pa bosta morala na vse vajine načrte za nekaj časa pozabiti oziroma še bolje – jih preložiti na prihodnost.

Če ostaneta brez želja in upanja, se bosta namreč prej ali slej zataknila v neobetavni sedanjosti, motivi, ki so vaju nekdaj gnali naprej, pa bodo izzveneli v prazno.

“Mnogo ljudi zapade v črnogledost in depresijo, ker ne vidijo izhoda iz sedanje težke situacije, in tudi to hitro pripomore k razpadu zveze ali k temu, da dva človeka ne delujeta več kot ena celica, temveč da vsak na svoj način išče poti iz krize. Vse to pa nikakor ni pot do večje stabilnosti in sreče v razmerju,” zatrjuje svetovalka in zaključuje: “Dajmo življenju prostor in možnost, da se razvije v srečen konec.”

Sanjam se torej ne smeta odpovedati, saj okrog vaju ohranjajo čarobno pričakovanje. Tudi če vama v finančnem smislu trenutno ne gre najbolj rožnato, se še vedno lahko pogovarjata o tem, kam bi rada šla na počitnice in kakšno stanovanje ali hišo si želita.

Z dolgoročnimi načrti si na neki način sporočata, da imata namen ostati skupaj, kar obljublja zanesljivost in ima v kriznih časih prav pomirjajoč učinek. In še to – ali vesta, da če v nekaj trdno verjameš, se prej ali slej uresniči?

Priredila: Manca kraševec

Za sodelovanje in pomoč se zahvaljujemo Meliti Kuhar Pucko, www.svetovalnica.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri