RAZKRIVAMO: Lahko ljubiš osebo, ki te fizično ne privlači? TO pravijo strokovnjaki

In se ti zdi oseba, ki jo ljubiš, avtomatično bolj privlačna? 🙊

RAZKRIVAMO: Lahko ljubiš osebo, ki te fizično ne privlači? TO pravijo strokovnjaki (foto: Profimedia) Profimedia
16. 5. 2022

Za ljubezen na prvi pogled si že slišala, morda se z njo tudi srečala. Ljubezen na prvi pogled pomeni, da osebo ljubiš od prvega trenutka, ko jo zagledaš. Ampak ali je dejansko resnična?

Študija iz leta 2017, objavljena v Journal of the International Association for Relationship Research, pravi, da je to, kar poznamo pod pojmom ljubezni na prvi pogled, v resnici le zelo visoka raven fizične privlačnosti, ki jo oseba občuti ob pogledu na drugo osebo. Kar kaže na to, da lahko morda v takšnih trenutkih zamenjamo ljubezen s fizično privlačnostjo. Že res, da se ljubezen pogosto začne s fizično privlačnostjo, pa vendar slednja nujno ne pomeni, da se bo romantično razmerje obneslo na dolgi rok.

Lahko ljubiš nekoga, ki te fizično ne privlači?

Ja. Romantična in spolna privlačnost sta dva različna fenomena, ugotavlja študija iz leta 2016, objavljena v Journal of LGBT Issues in Counseling. Z drugimi besedami: osebo lahko ljubiš na romantičen način, ne da bi te spolno privlačila. Sicer je redko, da sploh začnemo razmerje z nekom, ki nas spolno ne privlači, a vendar se dogaja – še posebej osebam, ki se identificirajo kot aseksualne.

Obstajajo 4 tipi parov, a ZA VEDNO ostane​ skupaj le en tip (poglej, če sta to tudi vidva)

Prav tako je popolnoma normalno, da nas sčasoma začne partner do neke mere manj fizično privlačiti. Slednje velja predvsem za ženske, ugotavlja študija iz leta 2012, objavljena v Journal of Sex & Marital Therapy.

Ali zaradi ljubezni lahko osebo, ki jo ljubimo, vidimo kot privlačnejšo?

Svojega partnerja ne vidiš lepšega le zato, ker si zaljubljena, ampak ga že to, da si ob njem, dela privlačnejšega. Kot kaže študija iz leta 2004, objavljena v Perception, ljudje namreč ocenjujemo obraze, ki so nam bolj poznani, kot privlačnejše. Do neke mere torej lahko ta domačnost vpliva na privlačnost.

Vloga feromonov

Poleg drugih atributov – višina, teža, oblika telesa, koža – naj bi pri privlačnosti igrali pomembno vlogo tudi feromoni, čeprav raziskovalci še danes glede tega niso povsem enotni. Pa vendar, študija iz leta 2013, objavljena v Facts, Views & Vision in ObGyn, je naredila preizkus, pri katerem so raziskovalci hormone iz moškega znoja nanesli na žensko zgornjo ustnico.

Seks na TEM mestu je (garantirano!) najboljši seks, kar si ga kadarkoli doživela

Pozneje so poročali, da so pri ženskah opazili boljše razpoloženje, več osredotočenosti in boljši spolni odziv.

Druga študija iz leta 2019, objavljena v Social Cognitive and Affective Neuroscience, je moške izpostavila vonju hormonov iz ženskega znoja in drugih izločkov. Pri moških so nato (poleg drugih kompleksnih odzivov) zaznali povečano možgansko dejavnost v predelih, povezanih s seksom. Čeprav feromonov ne uvrščamo pod videz, pa torej morda le igrajo pomembno vlogo v fizični privlačnosti.

Kakorkoli, večina romantičnih razmerij vključuje neko raven fizične oziroma spolne privlačnosti, kar pomeni, da je videz do neke mere vendarle pomemben. A kljub temu ni temelj razmerja in nikakor ne glavni razlog za njegov (ne)uspeh na dolgi rok.

🚨 Poleg revije še BREZPLAČEN POROČNI e-Cosmopolitan s poročnim PLANERJEM
(prenesi ga TUKAJ!)🚨