"Je normalno, da mi notranje sramne ustnice segajo prek zunanjih?" (ODGOVORI na VSA vprašanja o tvoji sočni rožici)

Da se ti po glavi ne bo več podila množica vprašanj, povezanih s tvojo sočno rožico, smo ti na Cosmu pripravili super kratke odgovore, ki bi jih morala poznati vsaka punca in ki bodo razrešili marsikatero posteljno dilemo.

"Je normalno, da mi notranje sramne ustnice segajo prek zunanjih?" (ODGOVORI na VSA vprašanja o tvoji sočni rožici) (foto: Allie Holloway Allie Holloway) Allie Holloway Allie Holloway
11. 6. 2020

Ali v nekaterih položajih res obstaja večja možnost, da zanosim?

Ne. Kako sta s partnerjem zložena v seksualno dejanje, nima učinka na možnosti oploditve. Čeprav je res, da nekateri zdravniki pacientkam svetujejo, da naj po njegovem orgazmu še do 30 minut ležijo na hrbtu, pa ni znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali, da seks v denimo misijonarskem položaju poveča možnosti oploditve. Zato kar brez skrbi počnita, kar želita.

Ali obstajajo kakšni dodatki, ki dejansko pomagajo umiriti PMS?

Zeliščni pripravki in prehrambni dodatki največkrat ne delujejo, je pa dobra stran znanosti vsaj v tem, da če bodo ti izdelki kdaj testirani in imeli dokazane učinke, jih bomo lahko oklicali za zdravila. Določeni podatki sicer namigujejo, da nekateri vitamini in dodatki lahko pomagajo omiliti posledice predmenstrualnega sindroma.

Ko je torej tvoja menstruacija le nekaj dni stran, poseg po zbirki vitaminov lahko deluje blagodejno. Kalcij, recimo, dokazano pomaga pri zmanjševanju otekanja in lahko izboljša splošno počutje; navadna konopljika lahko ublaži glavobole in bolečine v prsih; vitamin B6 pa lahko ublaži številne stranske učinke menstruacije.

Prej se seveda posvetuj z osebnim zdravnikom, saj nikoli ne veš, ali kaj od naštetega lahko reagira s kakšnimi zdravili, ki jih morda jemlješ.

Je normalno, da me moti, ker mi notranje sramne ustnice segajo prek zunanjih? Prijateljica pravi, da se to lahko popravi z enostavnim posegom …

Anatomsko ima več kot 50 odstotkov žensk to 'težavo', kar pomeni, da je pojav zelo pogost. Kar se tiče kirurškega posega (ki se, mimogrede, imenuje labioplastika), pa imamo trenutno še zelo malo informacij o tem, kako lahko to vpliva na tvoje telo.

Obstajajo seveda tipična tveganja, ki so prisotna pri vseh kirurških posegih, je pa obenem treba upoštevati možnost, da bodo občutki med seksom po posegu drugačni, saj so notranje sramne ustnice seksualno odziven organ s specializiranimi živčnimi končiči.

Premisli na sledeč način: zmanjševanje sramnih ustnic iz kozmetičnih razlogov je podobno kot bi bilo zmanjševanje penisa zavoljo lepšega videza.

Slišala sem, da lahko uživanje sladkorja na čudne načine vpliva na mojo vagino, recimo tako, da sproži glivično okužbo. Je to res?

Če nimaš diagnosticiranega diabetesa, potem to ni verjetno. Glivične okužbe so biološko precej kompleksne in razlog, zakaj se pri nekaterih ženskah infekcija razvije, pri drugih pa ne, ni najbolje razumljen. Kar vemo, je, da tega ne moreš sprožiti s hrano, tudi če ješ ogromno sladkarij.

Druga zgodba pa je, če hrana pride v fizični stik s tvojo vagino – če recimo s partnerjem uporabljata smetano v predigri in se ta po nesreči znajde v tvoji nožnici. To lahko vodi do draženja, ki ga potem zmotno razumeš kot glivično okužbo, ali pa celo do resnejših vnetij.

Influencerka, ki ji sledim, je rekla, da mi ni treba opravljati rednih brisov, ker mi bo telo samo povedalo, če bo kaj narobe. Ima prav?

Ojej. Ne le da je to zelo slab nasvet, je celo škodljiv in nevarno zmoten. Pregled za raka na materničnem vratu (ki vključuje tudi bris in/ali HPV test), je eden najnaprednejših posegov moderne medicine, ker lahko zazna predrakave celice ali HPV visokega tveganja, še preden se rak razvije.

Tvoje telo ne more 'vedeti', kdaj celice postanejo nevarne. Naš predlog? Moraš nehati slediti tej influencerki, blokiraj jo in še naprej redno opravljaj ginekološke preglede, prav tako pa opravi cepljenje proti okužbi HPV, če tega še nisi storila.

Mi Keglove kroglice res lahko omogočijo močnejše orgazme in izboljšajo seks s partnerjem?

Keglove vaje so namenjene zdravljenju inkontinence ali prolapsa (stanja, kjer se medenični organi ali vagina preveč spustijo). Če nimaš teh težav, a bi še vedno rada preizkusila vadbeni pripomoček, kar veselo na delo. Vedi le, da ni strogih znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali, da natrenirano medenično dno vodi do boljšega seksa ali epskih orgazmov.

Lahko pa se osredotočiš na stvari, ki pri tebi že preverjeno delujejo, eksperimentiraš z masturbacijo ali se pogovoriš s partnerjem o tem, da bi poskusila še kaj novega.

Fantje, bi radi vedeli?

Je okej, če nisem ves čas pripravljen na seks?

Seveda! Vsakdo ima različne nivoje libida in zato različne časovne pripravljenosti za seks. Če pa imaš občutek, da tvoje poželenje nikoli ne popusti (in obratno, če se nikoli ne pojavi), se pogovori z zdravnikom, da ugotovita razlog.

Občutek imam, da s penisom čutim njeno maternično kontracepcijsko spiralo (IUD). Je to možno?

Ja, možno je, da čutiš vrvico, zlasti če gre za hormonski IUD, ki ima tršo vrvico kot bakreni. Če je bil pripomoček premalo prirezan, se lahko čuti rahlo pikanje. Če pa imaš občutek, da zadevaš ob trdo plastiko, to pomeni, da se je konica dejanskega IUD premaknila s položaja. To pa potem ni le boleče zate, ampak tudi manj učinkovita kontracepcija za njo. Prekinita odnos, ona pa naj čim prej obišče zdravnika.

Če moja punca potrebuje lubrikant, ali to pomeni, da je ne vzburjam dovolj?

Vlažnost nožnice ni merilo za to, kako dober ali slab je seks ali kako zelo si ji privlačen. Lahko da izjemno uživa, saj je kopica razlogov (na primer jemanje določenih zdravil ali pa ker se je preprosto zgodilo nekaj tisti dan), zakaj vlažnost tam spodaj ni konsistentna. Vprašaj jo, kaj jo vzburja, lubrikant pa lahko mirno sprejmeš kot svojega prijatelja.

Po Predlogi Jen Gunter

Prevedel In Priredil Darjo Hrib,

Fotografija: Allie Holloway