Psihologinja razkriva: TO je eden glavnih razlogov, zakaj nam je vedno MANJ do spolnosti

Morda ne boš na glas priznala, se boš pa v sebi zagotovo strinjala. 😅

Psihologinja razkriva: TO je eden glavnih razlogov, zakaj nam je vedno MANJ do spolnosti (foto: Profimedia) Profimedia
31. 5. 2023

Pomanjkanje spanca lahko močno vpliva na čustveno oddaljitev in nesporazume znotraj razmerja. Prav tako ne gre zanemariti njegovega izredno negativnega vpliva na fizično povezanost in intimnost, poudarja Wendy Troxel, klinična psihologinja in specialistka za motnje spanja.

Kot izpostavljajo raziskave na področju spolnosti, je namreč "občutek preutrujenosti" eden izmed najpogostejših razlogov za izogibanje seksu.

Čeprav se morda marsikomu to sliši kot (še en) izgovor, pa znanost dokazuje, da lahko pomanjkanje spanca še kako vpliva na naše spolno življenje.

Moški razkrili, katere totalno NESEKSUALNE oblike dotika obožujejo (vrglo nas je na rit!)

Kako močen je lahko vpliv?

Univerza v Michiganu, ki je preučevala spanje in spolno aktivnost žensk, je ugotovila, da ko ženske slabše spijo, imajo manjšo željo po spolnosti. A pomanjkanje spanca ne vpliva le na ženski libido.

Raziskava iz leta 2011 je odkrila tudi, da je moškim, ki so bili osem zaporednih dni omejeli le na pet ur spanca na noč, raven testosterona padla za 10–15 %, kar lahko prav tako močno vpliva na spolno slo. Če postavimo to v nek kontekst, je ta raven padca testosterona približno enaka staranju moškega za 10–15 let.

"Pri 21-ih sem iznenada izgubila libido, potem pa sem odkrila TOLE" (resnična zgodba)

Zato v kolikor želita izboljšati svoje spolno življenje in pogostost seksa (ali pa povečati svojo družino), je čas, da visoko na seznam prioritet uvrstita zadostno količino spanca.

Gif: Giphy.com

Iskreno pismo bralke: "Mislim, da še nikoli nisem doživela orgazma ..."