Prvi seks

Verjetno najbolj travmatična in najbolj pričakovana izkušnja v našem življenju. O čem pravzaprav govorimo? O seksu, seveda, tistem prvem.

25. 11. 2004

“Vzel je njen cvet nedolžnosti in jo popeljal v svet nepredstavljivih užitkov ...” Kolikokrat ste že slišale, prebrale ali videle takšen ali podoben stavek? Prvi seks že od pradavnine velja za nekaj čarobnega, magičnega. Kolikšna pa je starost ob prvem seksu?

Naše babice so seksale pogosteje

Pred kratkim me je presenetila razi skava, ki je trdila, da so naše babice seksale pogosteje kot današnje ženske. Ob poplavi seksualnih informacij, ki smo je deležni vsak dan, sem mislil, da je ‘dajanje se dol’ bolj v modi, kot je bilo včasih.

Očitno sem se motil. Potem pa sem se spomnil nečesa drugega. Starost oz. prej mladosti, v kateri smo se seksa prvič lotili. Znan je stereotip, da se starost prvega seksa močno niža, da ljudje seksajo pri enajstih, dvanajstih ... Pa je to res?

Dejstva in fantazije

Preden se besno zapodimo med številke in raziskave, poglejmo nekaj resničnih in nekaj malo manj resničnih trditev, ki se spletajo okrog prvega seksa. Naslednji odstavek je namenjen vsem, ki še čakajo na veliki dogodek, in služi razbijanju stereotipov, ki so nastali o prvem seksu.

Seveda pa je namenjen tudi vsem, ki bi želeli podoživeti vse prijetne in zanimive izkušnje iz preteklosti.Dejstvo: Moški ponavadi prvi doživi orgazem. Na žalost (za žensko polovico) je že tako, da bo pri prvem seksu moški prvi in verjetno edini prišel do vrhunca. Tukaj smo praktično nemočni. Vse je v genih.

Mati narava je namreč poskrbela za svojevrsten preživetveni refleks. Pomislite - nekaj tisoč let nazaj, ko smo še tacali zemljo skupaj s prazgodovinskimi živalmi, je bilo nevarno predolgo uživati v občevanju, ker pač nikoli nisi vedel, kdaj te bo katera od njih napadla in pomalicala za kosilo. Zato smo morali biti hitri in učinkoviti. Pri prvem spolnem odnosu lahko moški v povprečju zdrži od ene pa tja do treh minut.

Dejstvo: Bolečina

Bolečina je prisotna pri večini žensk, vendar je povsem zanemarljiva v primerjavi z bolečino ob, na primer, vrtanju po razbolelem zobu. (Vsaj tako mi je zaupal ženski spol).

Fantazija: V filmih ženska (tudi če je prvič za oba) zmeraj noro uživa

Narobe. Ženske ponavadi prvič ne uživajo (če se vam ne svita, zakaj, glejte prva dva zapisa), razen če imajo ob sebi izkušenega partnerja, ki ve, kako se stvari lotiti.

Fantazija: V filmskem svetu glavni junak vedno ‘zadene v prvo’

Fantje - ko se seksa lotevate prvič, boste skoraj zagotovo nekajkrat ‘usekali’ mimo (oziroma ne boste našli prave luknje). Ne skrbite, vaja dela mojstra. Mogoče je še najbolje, da se prepustite njenim ročicam - naj vas one popeljejo do cilja.

Kaj pravijo številke

Po raziskavi, ki jo je daljnega leta 1997 opravil Inštitut za varovanje zdravja RS, je ob koncu osemletke imelo spolne odnose 7 odstotkov deklet in 21 odstotkov fantov. Spolne odnose pred osemnajstim letom je imelo kar 50 odstotkov mladih, fantje so bili malo bolj udarni kot dekleta, saj so začeli seksati ponavadi kakšno leto prej kot dekleta.

V raziskavi je takrat sodelovalo 642 deklet in 575 fantov. Ker pa je od te raziskave preteklo že kar nekaj vode,smo za novejše podatke poškilili na Cosmo forum (hvala vsem klepetajočim na forumu), na katerem je potekala anketa z vprašanjem: Pri katerih letih ste izgubili nedolžnost. Rezultati so sledeči:

 • 14 let ali manj: 1 %
 • od 14 do 16 let: 29 %
 • od 16 do 18 let: 32 %
 • od 18 do 20 let: 12 %
 • od 20 do 22 let: 6 %
 • od 22 do 25 let: 2 %

Nič kaj pretresljivo tudi ne od stopamo od preostalega sveta. Po Durexovi globalni seks anketi je pov prečna starost prvega seksa namreč 17,7 let, čeprav po njihovi anketi ženske prej iz ku sijo spolnost kot moški.

Varni seks

Ali pomanjkanje le-tega. Po Durexovi globalni seks anketi 24 % ljudi, starih od 16 do 20 let, priznava, da seksa brez zaščite. Tudi po raziskavi Inštituta za varovanje zdravja RS iz leta 1997 je le tretjina mladih uporabljala zaščitna sredstva. Zato ne čudi domneva, da je v ZDA s spolno prenosljivo boleznijo okužen oz. je bil okužen že vsak četrti mladostnik.

To pa so številke, ki v veliki meri vzbujajo skrb. Pri enem nezaščitenem seksu z okuženim partnerjem ima namreč najstnica en odstotek možnosti, da se okuži s HIV-om, 30 % možnosti okužbe z genitalnim herpesom in 50 % možnosti, da dobi gonorejo. Tudi sifilis, za katerega menimo, da smo ga že davno ‘premagali’, je spolno prenosljiva bolezen, ki grozi.

Le v Angliji so se okužbe s sifilisom od leta 1997 dvignile za 374 odstotkov! In še to: spolno aktiven najstnik, ki ne uporablja kontracepcijskih sredstev, ima 90 % možnosti, da bo oplodil oz. postal noseč v enem letu. Mogoče stavek preveč, pa vendar, če seksate, počnite to varno.

Droge, alkohol in vsa druga omamna sredstva

Nekateri vam bodo navdušeno razlagali, da je seks pod vplivom opiatov neverjeten in enkraten, medtem ko bodo drugi govorili, da hočejo izkusiti realna občutja in stanja brez kakršnih koli pomagal. Resnica je, da se vam bo seks pod vplivom omamnih substanc verjetno res zdel božanski, tudi trajanje akta se lahko podaljša (še posebno je ta podatek pomemben za moški del).

Po drugi strani pa lahko pride do manjše začasne okvarice v spodjem delu. Najhujše, kar se nam lahko zgodi, pa je pozabljivost – v primeru prevelikega ‘doziranja’ se večine stvari in oseb ne spomnimo, kar je lahko zelo neprijetno naslednje jutro. Po mojem skromnem mnenju je najbolje popiti kozarec vina, ki bo le sprostil vzdušje. Dejstvo je, da nedolžnost izgubite samo enkrat in tudi če stvar ni popolna (le redko je), so ‘napake’ dovoljene in se jih kasneje z veseljem spominjate.

Kaj pravijo številke

Durexova globalna seks anketa:

 • Islandci so najbolj ‘pridni’ na področju prvega seksa, saj začnejo seksati že pri 15,7 letih, Vietnamci pa so najbolj počasni: ob prvem seksu so stari povprečno 19,8 let. Slovenija se nahaja nekje v zlati sredini: 17,2 leti. Med nekdanjimi republikami nekdaj skupne države (tiste drža ve, ki so bile vključene v raziskavo) delimo prvo mesto z Makedonijo (prav ta ko 17,2 leti), za nami pa so Hrvaška in Srbija in Črna gora: 17,6 leta.
 • 29 % mladostnikov je nedolžnost izgubilo s šestnajstimi leti oziroma prej. (Durex global sex survey)
 • Po Durexovi anketi so generacije, ki imajo prvi spolni odnos, vsakič mlajše. (Durex global sex survey)
Raziskava Inštituta za varovanje zdravja:

 • V srednji šoli so imeli fantje v povprečju tri, srednješolke pa dva različna partnerja.
 • Raziskava je pokazala, da so se za prvi spolni odnos dekleta in fantje najpogosteje odločali iz ljubezni, redkeje pa iz radovednosti ali zaradi iskanja spolnega zadovoljstva. Prvih spolnih odnosov, ki naj bi jih mladi imeli zaradi potrjevanja odraslosti ali pripadnosti vrstnikom, pa naj bi bilo bistveno manj.
 • Le tretjina mladostnikov je uporabljala kontracepcijska sredstva. Na prvem mestu je bil kondom, sledile so kontracepcijske tabletke, na zadnjem pa je bila metoda odmika.

Grega Zalaznik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri