"Preživela sem večer na aplikaciji Grindr in zgodilo se mi je TO" (zapis naše novinarke)

"V želji, da potešim radovednico v sebi, sem v odgovor iz rokava potegnila najbolj preverjene oblike flirtanja 'na daljavo'."

"Preživela sem večer na aplikaciji Grindr in zgodilo se mi je TO" (zapis naše novinarke) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 9. 2022

Lagala bi, če bi dejala, da mi ni bilo treba globoko zajeti sape že desetič v pretečeni uri. Zakoreninjeni stereotipni teoriji, da zna biti začetno spopadanje z medosebnimi odnosi bolj zavozlano od slušalk za poslušanje glasbe, je zamajalo tla pod nogami. Je zastavljanje retoričnih vprašanj o študiju, konjičkih in imenu hišnega ljubljenčka, ob katerih človeka zabolita glava in koža hkrati, res nujno zlo? Smo prisiljeni v procesu iskanju partnerja za kakršenkoli odnos resnično prestati filozofska premlevanja, kaj se je nekomu v nekem trenutku pletlo po betici? Ali pa smo lahko že v prvih nekaj minutah pogovora s popolnim neznancem nemudoma transparentni in mu povemo točno to, kar želimo od njega?

Vse je mogoče. Ne v namišljenem paralelnem svetu, temveč v aplikaciji za zmenke, ki – povedano brez ovinkarjenj – služi zgolj in samo iskanju sostorilca pri vragolijah med rjuhami.

Pod pretvezo profila dolgoletnega prijatelja, zapriseženega uporabnika aplikacije, sem se odločila fenomen Grindrja raziskati in preizkusiti na lastni koži. Gre za eno prvih geosocialnih aplikacij, ki je luč sveta ugledala leta 2009 in odrasla v največjo in najbolj priljubljeno mobilno aplikacijo za istospolno usmerjene moške. Danes dnevno gosti več kot štiri milijone uporabnikov v približno 200 različnih državah po svetu in predstavlja hudičevo spreten pripomoček pri iskanju partnerja za seks.

Zasnovana je torej v okviru tega, da seks postane dostopen. Dostopen na dosegu roke oziroma klika. Čemu bi si potemtakem sploh še želeli plačevati vstopnino za klub ali pijačo naključnemu neznancu, ki bi poleg osušene denarnice za nameček ponudil še suhoparen seks?

Peskovnik za moške z dvojnim življenjem

Ko s prstom švigam po časovnici in na podlagi privlačnega videza izbiram kandidate za pogovor, se mi pred očmi namreč ponuja nekaj sto profilov moških, oddaljenih v radiju petih kilometrov od mojega doma. Algoritemsko sito oziroma kriteriji, s katerimi se kandidati šopirijo potencialnim snubcem, niti najmanj ne spominjajo na mačka, ki se vrti okoli vrele kaše. Ravno nasprotno – neposreden je bolj, kot sam pregovor brez dlake na jeziku. Precedi vse, od generičnih višine, teže, etičnosti in tipa postave, do naklonjenega položaja med seksom (pasivnost oziroma aktivnost), romantičnega statusa, statusa HIV ter zadnjega testiranja.

V enem večeru me je v uvodnem nagovoru doletelo več eksplicitnih fotografij takšnih in drugačnih oblik in velikosti penisov ter ujetih aktov samozadovoljevanja kot v dosedanji karieri dozorele ženske.

V želji, da potešim radovednico v sebi, sem v odgovor iz rokava potegnila najbolj preverjene oblike flirtanja 'na daljavo'. V trenutku je v pozabo odpeketalo žuganje kibernetskih izvedencev, da vsaka sled, ki jo pustimo na spletu, ostane za vedno.

Snubili so me z masažami s srečnim koncem, iz nazornih ponudb pa je bilo razbrati, da skupnost sicer prekipeva od zagrizenih privržencev pregovora, da je v troje lepše. Na trenutke je bilo potrebnih le nekaj izmenjanih besed za ponudbo denarnega zneska za oralno zadovoljevanje, ki bi sicer upravičil kakovostno buteljko žlahtne kapljice. Če bi obstajala 'seksting' olimpijada, bi večini primerkov podelila zlato medaljo v nazorni artikulaciji. Kako bi me pričakali zvezani na vseh štirih, kaj bi počeli z menoj in katere skrite fetiše in fantazije, do katerih se človek v razmerju običajno prikoplje šele po nekaj pretečene vode, bi z menoj želeli realizirati. In vse to so zahtevali nemudoma. Plačali bi celo vožnjo s taksijem, vse za to, da kot njihov predmet poželenja v naslednjih 30 minutah potrkam na domača vrata.

Pod imenom in naslovno fotografijo mladega, na videz privlačnega mladostnika, sem torej postala vaba za predvsem starejše moške.

Bodisi je imela pri tem prste vmes starokopitna vzgoja bodisi se kandidatom odraslega kova že po naravi zdi bolje šarmirati z obilo neprimernih komplimentov. Ogovorili so me različni profili moških – od odvetnikov do medicinskih bratov v Kliničnem centru. Od takšnih, ki so z nogo že krepko zakorakali v krizo srednjih let in jim na glavi že poganjajo lasje v sivih odtenkih, do tistih, ki imajo v prednostni polovici dvojnega življenja kamen na prstancu in kot vzorni mladi očetje obiskujejo roditeljske sestanke. "Ne moreva se videti danes, ker je punca pri meni," je le eden izmed retoričnih stavkov moških, ki v okolici uprizarjajo zgleda vredne življenjske sopotnike žensk, v aplikaciji pa uresničujejo svoje latentne sanje. Skrivajo se običajno na profilih brez fotografij obraza, imen in drugih podatkov, po katerih bi jih bilo mogoče prepoznati.

Nekonvencionalna oblika pristnosti

Potek komunikacije je torej hiter, neposreden, brez ovinkarjenja, kompliciranja ter z natančno zastavljenim končnim ciljem – mesenim užitkom in velikim O. V nasprotju s Tinderjem, katerega bazen kandidatov je prenatrpan z radovedneži, ki zgolj 'srfajo' med poplavo profilov, kjer uporabnik ne ve, kakšnega mačka v žaklju bo dobil in kakšni so njegovi nameni, kot uporabnik Grinderja (v večini primerov) veš, v kaj se podajaš.

To je tudi povod, zakaj se je od aplikacije sila težavno odlepiti. V meni se je v trenutku osvobodila nagajiva plat.

Zdelo se je, da sem se kot sicer velika nasprotnica objektiviziranja osebe na podlagi prve platnice prelevila v koketo, ki je v klepetalnici sočasno gostila približno 30 tipov, željnih seksa z 'menoj'.

Dojemanje spolnosti in predvsem zasebnosti intimnih predelov dobiva zaradi nonšalantnosti na Grindrju alternativen pomen. Če na stranski tir postavimo občutek razvrednotenja intimnosti kot posledico pošiljanja golih fotografij popolnim neznancem, se zdi celo osvobajajoča – ne nazadnje se v majhnem spletnem prostoru, brez zunanjega pritiska pretvarjanj in zavajanj, ohranja nekonvencionalna oblika pristnosti. Pristnosti, zaradi katere vemo, kje smo in kam nas bo odpeljala nepredvidljivost odnosov.

Prijatelj rad duhoviči, da Grindr na glavo obrača celo zasnovo elementa presenečenja in da predhodno vedeti, koga je koliko v hlačah. Malo za šalo in malo zares. Je pozitivna plat tudi to, da obstaja platforma, ki ne 'dovoljuje' zadržkov? Zagotovo. In z njo hodi z roko v roki še ena vrlina – omogočanje in sprejemanje popolne diskretnosti. Čeprav v resničnem svetu nekdo živi z masko, jo na Grindrju lahko brez zadrege sname in tam najde sorodno dušo – pa tudi če samo za nekaj trenutkov razvratnega mesenega užitka. Na izvirni lokaciji.

Besedilo: N. D.

Preberi še: 'Grindr je znan po šokantnih sporočilih, ampak TEMU se nikakor nisem mogel načuditi' (Ljubljančan o svoji bizarni izkušnji)

Priporočamo tudi: Slovenec se je odpravil na Grindr zmenek, in doživel BIZARNO presenečenje (izpoved bralca)