Prepir – da ali ne?

Vsak prepir prinaša pojasnila in sprošča nastalo napetost med partnerjema, uspešno rešene težave pa poglabljajo razmerje.

28. 5. 2008

Prepir o stvareh, ki se jih ne da spremeniti

Ne glede na to, kako dolgo sta s partnerjem skupaj, je za uspešno razmerje pomemben vajin začetek.

  • Pomembno je, da človeka ne izbereš na osnovi zunanjega videza. Slednji ti namreč na dolgi rok ne bo prinesel nič lepega, kajti proces staranja lahko vajino razmerje uniči.
  • Še huje je, če partnerja izbereš zaradi napačnih razlogov, na primer želje po tem, da boš ljubljena ali strahu pred osamljenostjo.
  • Pri partnerju ne smeš prezreti lastnosti, ki se ne ujemajo s tvojimi, in če te razlike zelo motijo, je bolje razmerje prekiniti prej, kajti stvari, ki bi jih na njemu rada spremenila, bodo vedno glavna tema prepira, ki pa vajinega razmerja ne bo izboljšal, ampak le povečal tvoje trpljenje.

Razmerje je trdo delo

Že od samega začetka si moraš zastaviti vprašanje, kako bosta skupaj shajala skozi življenje. Zavedati se moraš, da skupno življenje ni lahko, zanj se je treba truditi, včasih popustiti partnerju in včasih zahtevati svoj prav … A razmerje brez vzajemnega spoštovanja ne more obroditi sadov. Ker smo si ljudje tako različni, se sprijazni z določenimi lastnostmi, ki ti pri partnerju niso všeč. Lahko ga le sprejmeš takšnega kot je, spremeniti ga ne moreš.

Najlažja rešitev

Prekiniti razmerje se v določenih na videz brezizhodnih situacijah navadno zdi edina prava rešitev, ki pa je tudi najlažja – zato jo mnogi izberejo kot za edino možno. A obstajajo tudi rešitve, ki lahko razmerje popeljejo na povsem novo raven. Za njih pa je potrebno več truda. Gre za pogovor, ki mora biti miren, nikakor pa ne sme dajati pobude za prepir. Če do prepira vseeno pride, partnerju nikar ne očitaj starih napak, o katerih sta se že pogovorila in jih razrešila. Ne glede na ton pogovora, mu povej vse, kar te moti – tvoje besede morajo biti neposredne. Dejstev nikar ne olepšuj, naj sliši resnico!

Hrepenenje po nenavadnih čustvih

Ravno v kočljivih trenutkih, ko si razočarana nad svojim partnerjem, lahko narediš nepremišljeno potezo. In samo en korak v napačno smer lahko uniči razmerje, ki si ga gradila del svojega življenja. Ljudje vedno hrepenimo po čustvih, ki jih še nismo okusili, zato je želja po novih čustvenih doživetjih in vznemirjenju toliko slajša, ko gre v razmerju nekaj narobe, in hitro se ti lahko zgodi, da globoke ljubezni, ki jo imaš pred nosom, v tistem trenutku ne znaš ceniti. A zavedaj se, da se ljubezni ne splača zavreči zaradi obljub nekoga, ki je vstopil v tvoje življenje po naključju in ga bo po vsej verjetnosti tudi hitro zapustil.

Premagane težave utrdijo zvezo

Zato je še kako pomembno, da začneta razmerje graditi na trdnih temeljih, se veliko pogovarjata in težave rešujeta sproti. S tem bosta poglabljala vajino ljubezen in si izkazovala pripadnost ter gradila zaupanje. Dolgoletna zveza je dragocena, zato se je zanjo tudi vredno potruditi – če je treba tudi s prepirom, ki stvari spremeni na bolje!