Postani mojstrica zmenkov (skrivnosti in strategije igre, ki vodi do prave ljubezni)

Postani mojstrica igre zmenkov. Razkrivamo ti skrivnosti in strategije igre,
ki vodi do prave ljubezni.

Postani mojstrica zmenkov (skrivnosti in strategije igre,  ki vodi do prave ljubezni) (foto: Eric Ray Davidson) Eric Ray Davidson
13. 1. 2017

Resda je prvi zmenek še kako pomemben, vendar ti šele drugi zmenek da pravi vpogled v njegov potencial za dolgoročno ljubezen.

Poskrbi torej, da po prvem pade tudi drugi.

Ogromno besed in energije se porablja za debate o prvem zmenku. Samo zato, da se zgodi, se zanašamo na aplikacije, si pošiljamo sporočilca, duhovičimo po družbenih omrežjih, dokler se končno le ne srečamo z želeno osebo v živo – seveda po urah in urah nervoznih poskusov dešifriranja vseh skritih namigov in ocenjevanja njene ali njegove čustvene investicije v to prvo srečanje.

Tako zelo se posvečamo prvemu zmenku, pa je pravzaprav le bežno srečanje.

Kot namigujejo nekateri antropologi in kot kažejo študije, skozi katere so brskali pri ameriškem Cosmu, je pravzaprav drugi zmenek tisti, ki je najpomembnejši.

Takrat namreč začneta odkrivati skupne interese, ideje in cilje – vse tisto, kar je pomembno za morebitno grajenje življenja v dvoje.

Zakaj je drugi zmenek pomemben?

Prvi zmenki običajno niso izjemni. Sicer največkrat niso popolnoma porazni, niso pa tudi najbolj nepozabna doživetja.

So nekje vmes, v točki, ko ti on še ni popolnoma spodnesel tal pod nogami, zato se lahko prehitro zazdi, da bi bilo najbolje, če le skomigneš in odideš v nasprotno smer.

Zakaj bi izgubljala še dodatni dve uri s tipom, ki te ni uspel prepričati že prvič, kajne? Napaka.

Fantje, ki so resni glede iskanja trajne ljubezni, so v to pripravljeni vložiti več časa kot le eno kavo in pomežik.

Ko so leta 2015 vprašali 5.500 samskih žensk in moških, ki aktivno iščejo resno zvezo, ali bi ne glede na prvi zmenek privolili tudi v drugega, jih je 74 odstotkov reklo, da bi.

Polovica jih je bila celo prepričana, da bi lahko tudi zelo povprečen prvi zmenek imel potencial, da se pozneje razvije v nekaj bolj oprijemljivega. In imajo prav.

Ko prvič spoznamo novo osebo, o njej ne vemo veliko. In potem to osebo ocenimo po enem kratkem stiku.

Fanta boš tako obsodila, da je popoln tepec že po eni nespametni izjavi na prvem zmenku, medtem pa študije dokazujejo, da so nam ljudje bolj všeč, ko jih bolje spoznamo.

Na prvem zmenku smo običajno bolj ali manj v iskanju razlogov, zakaj oseba nasproti nas ni sprejemljiva, medtem ko v dolgoročni strategiji začnemo iskati razloge, zakaj je.

Na drugem zmenku gre zares. Takrat odkrijemo, kakšne so v resnici želje osebe, s katero smo bolj ali manj uspešno preživeli prvi zmenek.

Ponovno srečanje omogoči, da oba udeleženca prebijeta površinske teme in začneta drug drugega resnično spoznavati.

Takrat lahko ugotoviš, da včasih le potrebuješ malce več časa, preden začutiš tisto iskrico ljubezni – ki pa na koncu niti ni pomembna.

Anketa na spletni strani OkCupid je celo pokazala, da bi kar 79 odstotkov moških vseeno želelo vstopiti v resnejšo zvezo z žensko, s katero so na zmenku uživali, tudi če niso takoj začutili iskrice strasti.

Ta ideja o nenadnem izbruhu občutkov, za katerega menimo, da je kot signal, s katerim zaznamo pravo osebo, je namreč popoln mit.

Možgani ne delujejo na takšen način, saj se lahko ljubezenski občutki do osebe prebudijo kadarkoli.

Verjetno poznaš kakšno prijateljico, ki se je po dolgih letih zaljubila v prijatelja?

Privlačnost se tako lahko začuti že takoj na začetku, lahko pa se zgradi postopoma, prek nekaj zmenkov, ko se osebi bolje spoznata.

Zato je pomembno imeti drugi zmenek!

No, pa tudi zato, ker so drugi zmenki zabavni: 61 odstotkov samskih moških in 70 odstotkov samskih žensk se drugega zmenka veseli bolj kot prvega.

Zato si le privošči drugo rundo. Da bo šlo kot namazano, pa je tule nekaj znanstveno podprtih načinov, kako si na prvem zmenku zagotoviš, da te bo povabil tudi na drugega.

Načrt za prvi zmenek

Večerja ali pijača. Statistika pravi, da če za prvi zmenek ne izbereta večerje ali druženja ob pijači, je možnost drugega zmenka znatno manjša.

Izberita nekoliko dražjo restavracijo. Pozabi na restavracije s hitro hrano. Fina večerja ima 50 odstotkov več možnosti, da se konča s povabilom na drugi zmenek.

Nazdravita s koktajli. Številke kažejo, da so koktajli najbolj zanesljiva pijača prvega zmenka.

Suši. Ne vemo, zakaj večerja s sušijem kotira tako visoko med uspešnimi prvimi zmenki. Morda zato, ker je lahka hrana in je posledično manj možnosti napenjanja in spahovanja?

Nekaj sladkega. Na univerzi Purdue so ugotovili, da se želja po vzpostavitvi tesnejših stikov poveča, če v družbi izbrane osebe uživamo sladko hrano ali sladke pijače.

Močna telesna drža. Resno! Nedavna raziskava hitrih zmenkov je pokazala, da so ljudje, ki so na zmenkih sedeli pokončno z bolj razprtimi rokami – da so torej zavzemali več vidnega prostora druge osebe – imeli kar 76 odstotkov večje možnosti za povabilo na drugi zmenek.

Dober začetek je torej tudi sprememba telesne drže na fotografijah, s katerimi se predstav­ljaš na družbenih omrežjih, saj naj bi že to povečalo možnosti stikov za 27 odstotkov.

Pogovor na novi ravni

Beseda o politiki. Želiš možnosti za drugi zmenek povečati za kar 91 odstotkov? Potem se je očitno pametno pogovarjati o aktualnih dogodkih in celo – politiki.

Pokaži smisel za humor – in tudi pamet. 56 odstotkov moških bi z
veseljem bolje spoznalo žensko, ki je duhovita in karizmatična. In 42 odstotkov moških bi želelo nadaljevati z zmenki zgolj, če se ženska izkaže za pametno.
Če ti je všeč, mu to pokaži.

Pozabi na oguljene ideje o tem, da moraš biti na zmenku skrivnostna. 71 odstotkov moških bo žensko bolj verjetno povabilo na drugi zmenek, če jim bo jasno, da je tudi ona zainteresirana. Sicer se moškim namreč zdi, da bo drugi zmenek le še en naporen poskus, da se prebije skozi njen zid zadržanosti.

Bodi pozorna na dva pomembna znaka

Je njegov glas postal glasnejši? To je znamenje, da je navdušen.

Se smejita istim stvarem? Na univerzi v Kansasu trdijo, da je to znamenje romantične povezave.

Ne obremenjuj se z naslednjimi malenkostmi

Kdo bo plačal? Glede na ankete to, kdo plača, ne vpliva na možnost drugega zmenka. Če res ne želiš, da plača on, je najvarnejša rešitev, da si račun razdelita.

Poljub ali ne? Približno 50 odstotkov samskih meni, da je poljub primeren zaključek prvega zmenka. Ni pa nujen.

Seks na prvem zmenku? Številke pravijo, da to pravzaprav sploh ne vpliva na možnost drugega zmenka. Le šest odstotkov moških pričakuje seks na prvem zmenku. In tistim, ki to pričakujejo, se želiš tako ali tako na daleč ogniti.

Po predlogi Emily C. Johnson napisal Darjo Hrib
Fotografije: Eric Ray Davidson