"Počutila sem se, kot da bi znova izgubila nedolžnost" (iskreno o prvem analnem seksu)

Analni seks še vedno ni tema, o kateri bi sproščeno in brez zadrege razpravljale ob kozarčku vina, vendar se počasi le prebija v razgovore. S pridihom skrivnostnosti, ki dodatno žgečka in buri domišljijo.

"Počutila sem se, kot da bi znova izgubila nedolžnost" (iskreno o prvem analnem seksu) (foto: NICK ONKEN) NICK ONKEN
15. 10. 2021

Čeprav drži, da je večina odraslih seksualno aktivnih oseb pripravljenih na eksperimentiranje pod rjuhami, med njimi in na njih, še vedno obstajajo meje, prek katerih ne gre vsakdo.

Nekaj desetletij nazaj je bila ta meja postavljena pri oralnem seksu, ki je že v besedni obliki vzbujal odpor in prenekateri ženski srhljivo dvignil dlake na koži.

Vlogo strašljivega je od oralnega prevzel analni seks

Odnosi in obnašanje so se medtem spremenili, zato je danes oralno zadovoljevanje nekaj povsem sprejemljivega, medtem ko je vlogo strašljivega od oralnega prevzel analni seks.

Še vedno je večini, tudi tistih, ki so pripravljeni raziskovati in preizkušati nove različice spolnih užitkov, analni seks korak čez rob. 

Toda svoje je dodala priljubljenost. Analni seks je namreč v zadnjem desetletju postal modna zapoved, dobil je sloves nečesa, kar je treba nujno preizkusiti.

Iz neznanega v znano

Povsem vseeno je, ali si že naredila prve korake na tem področju ali pa ti je zadovoljevanje pri ‘zadnjih vratih’ v analno odprtino še popolna neznanka, možnost drugačnosti pri vsakomur vzbuja določeno stopnjo radovednosti in vznemirja domišljijo.

Analni seks sicer še vedno ni tema, o kateri bi sproščeno in brez zadrege razpravljale ob kozarčku traminca, vendar se počasi le prebija v razgovore. S pridihom skrivnostnosti, ki dodatno žgečka in buri domišljijo.

Obstaja črno ali belo, brez sivine

O dilemi, ali naj bi se, ko gre za analni seks, ustavile pri teoriji ali naj bi poskusile s prakso, imajo ženske deljena, povsem nasprotujoča si mnenja.  

Ženske ga navdušeno zagovarjajo, ali pa se nad njim zgražajo. Najbolje bo, da obe skrajnosti podrobno analiziramo.

Če na analno zadovoljevanje pomislitš z igrivo iskrico v očeh kot na nekaj vznemirljivo novega in ti ne vzbuja nelagodnega občutka, imaš vse pogoje, da združiš nagajivost in radovednost v nevsakdanjo in na moč intimno spolno izkušnjo.

Z biološkega stališča analna različica ni proces, ki vas bo na enak način kot druge, splošno znane erotične točke, pripeljal do vrhunca, vendar vzbuja neizmerno intenzivne dražljaje in je vražje čuten.

Doživljanje se začne že na površinskem delu okrog zadnjične odprtine, kjer se skriva skupek občutljivih živcev, glavni del pa se razprostira v notranjosti v obliki zajetne mišične strukture, na gosto prepletene z živčnimi končiči, ki se razteza vse do vulve in objema celo mišičje vaginalne odprtine. Eureka! To pomeni, da lahko penis posredno draži klitoris.

Ženske o občutkih med analnim seksom

Po teoretičnem pregledu bodo dobrodošle praktične izkušnje, zato skupaj preletimo nekaj sposojenih izjav iz angleške raziskave.

Za 28-letno Greto, ki se je po dveh letih zveze s partnerjem preselila v skupno stanovanje, je bila izkušnja stvar zaupanja.

“Najino partnerstvo je postajalo vse bolj tesno, zaupanje med nama pa je kar vzcvetelo. Ko sva skupaj ubirala korake na poti do nove izjemno intimne izkušnje, se je medsebojno zaupanje še poglobilo. Meni je bil akt všeč.

V določenem trenutku se ti mišice zmehčajo in sprostijo, čutiš partnerja, ki prodira vate, in to globlje kot kdajkoli, in nazadnje sem si lahko zmagoslavno rekla: ‘Uspelo nama je’. Bilo je enkratno,” je povedala Greta.

Nekaterim ženskam je analna inačica všeč, ker se jim zdi, da vedno znova izgubljajo nedolžnost.

“Moja prva seksualna izkušnja je bila tako zmedena, da se je vselej razočarano spomnim kot velikega poloma. To je bil razlog, da sem fantovo ponudbo, da poskusiva nekaj drugačnega, sprejela z odprtimi rokami.

Nekaj tednov sva se igrala z različnimi seksualnimi pripomočki, tako da sem postala dovolj sproščena za njegov vstop.

Bilo je napeto in vznemirljivo, še več, počutila sem se, kot da bi znova izgubila nedolžnost. Oba sva bila navdušena, tudi zato, ker sva si izpolnila dekadentno željo,” je zgovorno razložila 26-letna Maria.

Za štiri leta starejšo Lilo pa je analna izkušnja nekaj, kar je poklonila le svojemu možu.

“Preden sva se spoznala, sem se v seksualnem smislu kar dobro izdivjala in izkusila skorajda vse. Zato sem si želela nekaj, česar si nisem delila z nobenim prejšnjim ljubimcem. Možev namig, da se prepričava, ali je analni položaj res tako vznemirljiv, kot se govori, sem navdušeno sprejela, in ni mi žal.”

Za popularnost analnega seksa je kriv splet

Znanje in podrobnosti tehnike analnega zadovoljevanja so bile do nedavnega zelo pomanjkljive in tisto, kar je bilo lahko izbrskati iz pisane besede ali kakšnega erotičnega filma, ni niti približno zadovoljevalo radovednosti vseh, ki jih je ta seksualna različica zanimala.

Potem je informacijam na široko odprlo vrata medmrežje, prek katerega so uporabniki pridno delili zasebne izkušnje, navodila in nasvete.

Skorajda čez noč je bilo na voljo veliko koristnih napotkov, padali so miti, popravljale so se prejšnje zmotne predstave; posamezniki s tovrstnimi izkušnjami so si med seboj odprto izmenjavali izkušnje in na nek način sprožili svetovno analno revolucijo.

Z medmrežja je drugi val pljusnil v erotične trgovine, v katerih se je občutno povečala prodaja izdelkov za analne igre.

Eden od dolgoletnih trgovcev je prodajni preobrat strnil takole:

“Pred desetimi leti so bili v modi prsni vsadki, potem so se stranke navdušile nad dvojno penetracijo in pokupile ustrezne pripomočke, zdaj se praznijo police z vsem, kar je povezano z analnim seksom. Vidi se tudi pri filmih. Skorajda vsak video film, ki ga prodamo, ima vključeno najmanj eno analno sceno.”

Kakšni so občutki ob analnem seksu?

Kaj natančno analna zadovoljitev sploh ponuja? Kakšno počutje vzbuja?

“Iskreno rečeno, občutek je na začetku čuden,” je začela 29-letna Mia. “Ko se je mož začel prebijati v notranjost, sem najprej začutila nekaj, kar je bilo še najbolj podobno potrebi, da grem na stranišče. Potem me je začelo malo boleti in mislim, da takrat pri vseh začetnikih pade odločitev, ali jim je všeč ali ne.

Bolečina ni ostra in močna, ko pa se mišice sprostijo, izgine. Čutenje, ki me je preplavilo potem, bi opisala kot prijetno drgnjenje močno občutljive notranjosti. Penis daje povsem drug občutek, zdi se namreč mnogo večji.

Meni osebno ni všeč, če se giblje noter-ven, ampak raje ležim povsem mirno. Naj ponazorim s primerjavo. Vaginalni odnos je zame aktiven, poln gibanja, saj se premetavam na vse strani, pri analnem sem umirjena; podoben se mi zdi masaži ali jogi.”

Kaj pa analne želje povedo o moških?

Nekatere ženske skrbi, da so odraz skrite homoseksualnosti, druge prežemajo dvomi, da morda uživajo v povzročanju bolečine.

Resnica je seveda bolj zapletena. V sodobnem svetu, v katerem ženska vse bolj izgublja podrejeno vlogo, je morda analni seks res priložnost, da si moški za trenutek povrnejo preživeli in zastareli občutek nadvlade nad predstavnicami nežnejšega spola, kar pa še ni razlog za alarm; zlasti zato, ker so anketirani moški brez izjeme zatrdili, da jih analno zadovoljevanje, ki si ga ženska ne želi, ali ji vzbuja odpor, ne zanima več.

Seksualno jih celo popolnoma ohladi. Skratka, so za, če ustreza obema, in nepreklicno proti, če je partnerki odveč.

Kaj ob analnem seksu čutijo moški?

“O seveda, občutek prevlade je vsekakor prisoten in doda ščepec prijetne vznemirljivosti k doživljanju,” je priznal 28-letni Mark.

Leto starejši David se je z ženo prek analne izkušnje še bolj zbližal: “Akt je izjemno intimen, ženska ti je ob tolikšnem zaupanju še bliže, povežejo se tudi duhovne vezi.”

Robin, 29, je bil bolj praktičen: “Analna združitev zaradi občutljivosti tega dela ženskega telesa zahteva nežnost in previdnost, zato sem se znebil prejšnje zaletavosti in postal bolj čuteč in pozoren ljubimec.”

Z analnim aktom je pridobil tudi 28-letni Peter. “Vstop v zadnjico je tesnejši, zato čutim penis po vsej dolžini mnogo bolj intenzivno. Še najbolj pa mi je všeč, da se z glavico ne zaletavam v maternični vrat, kar me pri vaginalni različici velikokrat zmoti. ”

Zanimivo misel je sestavil tudi 30-letni Hugo: “Analno ljubljenje je nekaj, kar ne počneš z vsako žensko, ampak le z redkimi izbrankami. Morda le z eno, tisto pravo. Izkušnja te dvigne nad povprečje in te še tesneje poveže z ljubljeno princeso.”

Glavna težava pri ženskah - bolečina

Odobravanje moških dobi pravo vrednost šele s soočenjem z drugo vpleteno stranjo – z ženskami. Glavna težava je bolečina. Tina, 25, se ji je za vselej odpovedala:

“Iz radovednosti sem na svoj seksualni seznam vpisala tudi analni seks. Ko sem začela zvezo z novim fantom in sva v prvem navalu navdušenega eksperimentiranja izkusila tudi to različico, sem jo po izkušnji odločno zbrisala s spiska. Ni mi žal, da sem naredila ta korak, izkušnje pa si vseeno ne želim nikoli več ponoviti.

Bilo je boleče, trajalo je celo večnost, da se je prebil v notranjost, čutenje, ki sem ga bila deležna, pa ni bilo vredno tolikšnega trpljenja. Očitno nisem za takšne divje različice in raje se bom držala klasike.”

Za večino žensk je analna združitev povezana z določeno mero bolečine. Podobno kot je tudi vaginalna. Same veste, da se ji, če ste napete in nepripravljene, ne morete izogniti. Intimni deli telesa so prepredeni z živčnimi končiči, ki omogočajo neznansko ugodje, a so hkrati ravno zaradi tega kaj hitro lahko tudi vzrok za neprijetne bolečine.

Svoje prispeva tudi velikost korenjaka vašega partnerja. Večji kot je, večje so možnosti, da vam bo v določenih trenutkih odnos postal boleč. Pa naj gre za vaginalno ali analno ljubljenje.

Pri analnem je stopnja tveganja le nekoliko večja. Vagina je bila navsezadnje ‘ustvarjena’ za moške obiskovalce in rojevanje otrok, zato je koža funkcionalno prilagojena in debelejša, medtem ko ima rektum drugačno vlogo, koža, ki ga prekriva, pa je tanjša in bolj ranljiva.

Kaj pa higienske razmere in raztrganine?

Ko gre za del telesa, ki opravlja funkcijo izločanja, se ni mogoče izogniti misli na higieno. Če te skrbi, da bi se penisa oprijelo kaj od vsebine iz notranjosti, vas lahko pomirimo, da kaj takega skorajda ni mogoče. Nejevernicam lahko priporočimo le, da si dvome zanesljivo preženejo tako, da nekaj ur pred aktom opravijo veliko potrebo.

Zdaj pa k zdravju. Zaradi tanjše kože obstaja večje tveganje, da pride do nezaželenih raztrganin, zato ravnajta z občutkom in ničesar ne počnita na silo. Raje si pomagajtaz vlažili, ki jih bosta našlana policah erotičnih trgovin. Ponudba je izjemno velika, izberita pa izdelke na vodni osnovi.

Vlažila, ki so osnovana na olju, vama bodo namreč lahko razžrla kondom. Uporaba priljubljene ‘srajčke’ je skorajda obvezna, najbolj pomembno pa je, da se tvoj partner nikoli in pod nobenimi pogoji iz rektuma ne preseli v vagino.

Še enkrat: nekaj, kar je bilo v rektumu, ne sme neposredno v vašo vagino (ali v usta) brez umivanja. Če se bosta spozabila, boš izpostavljena morebitnim bakterijskim infekcijam. Razen če medtem zamenja takondom. Obratni vrstni red (vagina – rektum) ni nevaren.

Če ti je misel neprijetna, se ne sili v analni seks

Odločitev, ali si boš privoščila analno izkušnjo, je izključno osebne narave. Če ti je neprijetna že misel na tovrsten poskus in če se ne moreš popolnoma sprostiti, bo verjetno bolje, da na analni akt pozabiš.

Napete, nesproščene mišice bi ti v nasprotnem primeru gotovo zagodle in zadnjično ljubljenje bi ti namesto zadovoljstva postreglo s solzami. Raziskave so pokazale, da so mnoge ženske zaradi prve slabe izkušnje odločno zavrnile nadaljnje poskuse, vzroki za neuspešnost pa so bili največkrat v naglici in nespretnosti.

Če se akta lotita potrpežljivo in sta se oba pripravljena postopoma učiti spretnostne tehnike, pa lahko vstopita v povsem nov svet čustvenega doživljanja.

Odločitev je vsekakor treba temeljito pretehtati. Morda se boste navdušile nad idejo in boste ob prvi spontani priložnosti pogumno naredile tudi ta korak, mogoče pa boste ugotovile, da to preprosto ni za vas.

Na katero stran se boš nagnila, ni pomembno, kajti vso pravico imaš, da o tem odločaš po svoji volji in nagibih. Analni seks je navsezadnje po vsebini le kot priloga pri okusnem kosilu, nikakor pa ne glavna jed.

Rešitve za tri možne dileme

Ti nočeš, on si želi: Iskrenost in spoštovanje sta dve od najpomembnejših pravil v ljubezenski zvezi, zato mu odkrito in naravnost povej, da te ne mika. Prosit ga, naj spoštuje tvojo željo in mu predlagaj kakšno drugo poredno akcijo, ki bo všeč obema.

Ti imaš za seboj eno izkušnjo in ne želiš ponovitve, on je za: Razloži mu, da si se v eni od prejšnjih zvez iz radovednosti že ljubila analno, a si ugotovila, da ti ta akt ni pisan na kožo. Noben partner te po iskreni pripovedi ne bi smel siliti, da poskusiš znova.

Želiš si intimnosti okrog rektuma, a brez penetracije penisa: Obstaja veliko možnosti in načinov, da si privoščiš to zadovoljstvo tudi brez penetracije. Poskusita z vibratorjem, s katerim naj te partner nežno draži po zadnjičnem predelu. To te bo dovolj vzburilo in te napolnilo z želenimi občutki, ne da bi morala iti do konca.

Napisala: Andreja Gorišek (2003, prirejeno 2016)

Preberi še: Tako nam možgani sabotirajo seksualno življenje!