“Po koliko časa se zaraste?” (ali kaj se dogaja z nami v obdobju brez seksa)

Včasih dežuje in seksamo kot zajci. Včasih pa se naše seksualno življenje spremeni v puščavo, ki že stoletja ni videla kapljice dežja. Kaj se dogaja z nami v sušnih obdobjih?

“Po koliko časa se zaraste?” (ali kaj se dogaja z nami v obdobju brez seksa) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 7. 2021

“Po koliko časa se zaraste?” me je nekoč prijateljica vprašala o fizioloških posledicah neprostovoljnega celibata.

Za nepoučene – celibat je prostovoljna odločitev za življenje brez seksa; neprostovoljni celibat pa se zgodi takrat, ko posteljnih aktivnost ni, a ne zato, ker jih ne bi hoteli, pač pa zato, ker ne najdemo primernega kandidata, ki bi ga povabili med rjuhe.

No, če so potrebe premočne, še vedno lahko 'uporabiš' tudi čudaškega mladeniča iz soseske, a zelo malo žensk je tako obupanih.

Nehoten celibat ni slab

Nikakor nočemo omalovaževati pomena celibata, ki je povsem korekten način izražanja (ne)seksualne orientacije in se povsem strinjamo, da velikokrat odklanjanje seksa bolj pomaga samospoštovanju kot najbolj eksotična erotična telovadba.

A tokrat ne pišemo o ženskah, ki se odločijo za (začasno) življenje brez spolnih radosti, pač pa o tistih, ki so zanj prikrajšane, a ne po lastni izbiri: tistih, ki so prezaposlene z izgradnjo gradov v oblakih ali tistih materialnih in si ne zmorejo svoje energije tratiti za tako postranske stvari, kot je seksualna aktivnost.

Ali pa o samskih materah, ki preveč cenijo svoje mirne trenutke in jih raje porabijo za okrepčilni spanec kot celonočno razgrajanje po spalnici.

Celo poročeni pari se včasih znajdejo v 'zoni somraka', predvsem, ko je njihov zakon postavljen pred resno preizkušnjo.

Zelo lahko je reči: "Dragi, ne nocoj," ko te boli glava, ko si izčrpana ali ko ga želiš kaznovati. Skoraj vsaka ženska v zvezi se je že vprašala: "Le zakaj?"

Je kaj narobe?

Če bi ženske želele le seksati, bi to tudi počele. Večina žensk pa pade v nehoteni celibat, ker si ne želi le seksa. Ženske si želijo tudi razumevajočih pogovorov, dolgih sprehodov po parku in ogromen šopek rdečih vrtnic.

Kljub različnim razlogom, ki privedejo do življenja brez seksa, pa so 'celibatnice' zaskrbljene zaradi mnogoterih reči – ali bodo sploh še kdaj okusile mesene radosti, ali bodo pozabile, kam ga prijeti in kako se obnašati, ali bodo brez redne prakse pozabile na akcijo in ali pomanjkanje seksa vpliva na njihovo zdravje.

Nekatere od teh skrbi so utemeljene in druge ne morejo biti dlje od resnice.

Na srečo zdravniki zagotavljajo, da se tam spodaj nič ne zaraste. Fizično.

A prav tako kot nas redna telesna aktivnost ohranja v formi in dobri kondiciji, je redni seks najboljši način, da ohranjaš zdravo ljubezensko in seksualno poželenje.

Torej, to pomeni, da mišice, ki jih ne uporabljamo, sčasoma postanejo manj močne in napete?

Ni ravno tako, kajti nikoli ni prepozno za (ponovni) začetek seksualno aktivnega življenja.

"Vendar je lahko seks po dolgem obdobju brez penetracije precej neudoben, a vseeno lahko takšno težavico elegantno rešimo z lubrikantom in malce potrpežljivosti," svetujejo zdravniki.

Težava je v notranjosti

Fiziološki strah pred celibatom je torej minimalen, veliko večje pa so psihološke pregrade, ki zrastejo v ženski, ki že dolgo ni našla partnerja, s katerim bi se 'dala dol'.

Seksualnost namreč daleč presega le fizično dejavnost; vključuje tudi potrebo po dotiku, intimnosti in izkazovanju čustev.

Dojenčki, ki odrastejo brez ljubečih dotikov, velikokrat kažejo čustveno nestanovitnost in enako velja tudi za odrasle.

Psihologi trdijo, da nam dotiki pomagajo, da ohranimo povezanost z bližnjimi in so tudi podlaga seksualnosti. Klinični seksologi celo trdijo, da je seks tako pomemben v življenju posameznika, da v primeru seksualne neaktivnosti spodbujajo samozadovoljevanje.

Hormoni, ki podivjajo med vzburjenjem in orgazmom, namreč podaljšujejo življenjsko dobo in varujejo pred srčnimi napadi!

A seks ni le orgazem in masturbacija ti ne bo na obrazu pričarala tistega blaženega nasmeha, ki ga prinesejo intimnost, razumevanje in zaupanje.

Dober seks spremlja ogromno intimnih iskric, ki prispevajo k žaru. Prav zato se tudi prostitutke ne poljubljajo, ker hočejo seks ohraniti na mehaničnem, profesionalnem nivoju (moj osnovni vir za to trditev je bil film Čedno dekle, v zaupnem pogovoru pa mi jo je potrdila tudi profesionalna prodajalka ljubezni).

V filmu 40 dni in 40 noči Matt, ki ga igra seksi Josh Hartnett, stavi, da lahko 40 dni zdrži brez seksa. Ugotovi, da je celibat praktično nemogoč.

Seveda je med Mattom in navadnimi smrtniki velika razlika. Prvič, Matt je potreben mladi zajček, in drugič, gre za film. Pomembna pa je njegova izkušnja, ki je enaka izkušnjam navadnih smrtnikov: šele ko se je odpovedal seksu, je ugotovil, kako všeč mu je bil.

To je blagoslov in prekletstvo nehotene vzdržnosti. Med sušnim obdobjem, ki se vleče v neskončnost, ne veš, kdaj bo znova začelo deževati, zato si obupno želiš nevihte.

Celibat te spominja na dobre strani seksa in ti pomaga, da znova obnoviš pomembnost dotika v odnosu, čas brez seksa pa tudi pomaga spoznati, kaj v resnici želiš od tesnejše zveze z moškim.

Ko ogenj ponovno vzplamti

Kot smo že zapisali, vzdržnost v ničemer ne ogroža tvojega zdravja, divja akcija pa tudi ni nekaj, kar bi si ljudje želeli do konca življenja, saj vendar ne predstavlja vrha človekovih dosežkov in zadovoljstev. Če dobro pomisliš, je seksualni akt prav smešna, včasih kar čudna aktivnost.

Prav gotovo je v življenju več pomembnejših stvari in življenje samo se ne odvija le okoli fizične združitve dveh teles (no ja, naš obstoj temelji na tem, a to je že povsem druga zgodba).

A čuden pojav celibata je naslednje: čeprav lahko človek brez seksa ali brez razmišljanja o njem zdrži zelo dolgo, se v življenje vsakega 'celibatnika' prikrade trenutek, morda ob pogledu na par, ki se poljublja, ali ob gledanju ljubezenskega prizora v filmu, ko nehote pomisli, kako lepo bi bilo ljubljenje z nekom, ki ga ima rad.

Morda se tega niti ne zaveda, dokler se mu ne ponudi priložnost, in takrat se spremeni v poosebljeno pohoto.

Da, najlepša stran v seksualni puščavi je druga stran. Se spomniš, kako neznansko dobra je bila tortica, ki si si jo privoščila ob koncu diete?

Podobno je seks po neseksualni dieti vreden greha!

Stvar, ki se 'zaraste', so naša potlačena čustva, ki lepote dotika odrivajo v pozabo, čustva, ki nam sporočajo, kako nebeško je, ko se vzburijo vsi naši živčni končiči.

Tehnično sicer ne boš postala prerojena devica, a mnogo žensk zatrjuje, da se prvi dotiki osebe (za katero želiš, da se te dotika) po dolgem obdobju seksualne neaktivnosti lahko primerjajo s trenutkom, ko je fant prvič položil roko na tvoje telo, ki se je ob tem spremenilo v tekoče agregatno stanje.

Celibat, pot do svetosti

Eden od pomembnih korakov na poti do razsvetljenja, ki jo iščejo jogiji, je brahmacharya, kar pomeni nerazmetavanje energije.

Odpovedovanje seksu je del brahmacharye in vsi, ki so se ji zavezali, pravijo, da jih je izkušnja vzdržnega življenja osvobodila spon lastnega jaza.

Oče klasične joge, Patanjali, je vzdržnost postavil za eno od petih yamas ali etičnih principov Yoga Suter (‘biblija’ za mnoge zahodne jogije).

Ne le jogiji, tudi goreči kristjani in budisti vzdržnost cenijo kot eno glavnih človeških vrlin. Duhovni učitelji od Matere Terezije do Mahatme Ghandija so se odpovedali seksu. Ghandi je šel celo tako daleč, da je življenje brez celibata poimenoval kot ‘neokusno in živalsko’.

Obstoj brez seksa?

"Zdi se mi, da nisem seksala že milijon let," je stavek, ki ga dostikrat slišimo, znanost pa je odkrila, da takšne žalostinke niso daleč od resnice.

Nove metode genetske analize namreč dokazujejo, da so določene vrste preživele brez seksa milijone let, pa se še vedno 'dobro držijo'.

Do sedaj so biologi odkrili okrog 2000 živih bitij, v katerih ni niti trohice seksualnega obnašanja. Ene od njih so majhna vodna bitja (Rotifera Bdelloidea), ki uspevajo v tekoči vodi in močvirjih po vsem svetu in niso 'seksala' že več kot 40 milijonov let.

Ta bitja namreč ustvarijo jajčeca, ki ne potrebujejo sperme, da se razvijejo v odrasle primerke, ki so genetsko kopije njihovih mater.

Napisala: Anja Hameršek

Preberi še: "Prelisičila sem ga in zanosila. Nato me je zapustil" (resnična zgodba, ki da misliti) ali pa reši TEST seksualne inteligence: 8 vprašanj - 8 sekund

Priporočamo tudi: 5 živil za boljši seks (in 3, ki bi se jim morala izogibati)