Partnerji – jih je kdaj preveč?

S koliko fanti si do danes spala? Neprijetno vprašanje, kajne? Ob njem bi se večina najraje pogreznila v tla. A zakaj ti ni všeč tvoja številka in katera je pravzaprav prava?

On je en sam, a ne moj edini. (foto: Robert Whitman) Robert Whitman
19. 4. 2010

Sicer nimam navade lagati in ni mi težko govoriti a seksu, a si v trenutku, ko slišim “Koliko spolnih partnerjev si imela?” premislim in začnem v glavi iskati primerno številko. Še raje pa pogovor preusmerim na drug tir s kakšno sarkastično pripombo in z vnaprej pripravljeno temo za bolj prijeten pogovor.

In zakaj se ljudje počutimo neprijetno ob tem vprašanju (čestitam vsem tistim, ki resnično število izrečete hitreje, kot lahko v baru naročite koktajl cosmopolitan)? Res, da na poroki ne boš ‘smela’ nositi bele obleke, a zakaj bi se seksa sramovala?

Stereotipi še živijo

Stereotipi so še vedno močno zagozdeni v temelje naše kulture. Verjetno si že kdaj slišala, kako je po hitrem postopku označena ženska, ki je nekoliko bolj ‘izkušena’ – rekli bi, da je lahka. Na spletnem portalu www.intimatemedicine.si, kjer se temeljito ukvarjajo z najrazličnejšimi vidiki na temo spolnosti in ti odgovorijo na kakršnakoli vprašanja, so povedali, da ženske raje povemo manjše število spolnih partnerjev zaradi strahu, da bodo ljudje okoli nas obsojali naše moralno vedenje v preteklosti.

Včasih je bila neizkušenost ženske do poroke pomembna družbena vrednota, katere ostanke lahko občutimo še danes. In čeprav se trudimo, da nam preteklost ne bi bila pomembna, tudi nas stisne v želodcu, ko nam naš dragi pove, s koliko ženskami je spal.

In če ženske rade odštejemo kakega žrebca, potem moški kvečjemu prištejejo kako mačko. S tem želijo pred prijatelji izpasti frajerji, pravi moški, oh in sploh super zaželeni, katerim podleže vsaka ženska. Me pa si moškega želimo kvečjemu zaradi njegovih preostalih adutov – nasmeha, postave, humorja ... In če je številka njegovih ljubic ogromna, nas postane kar malce strah. Po glavi se začnejo poditi različni dvomi o tem, ali smo le ena od njegovih mnogo žensk in ali mu sploh kaj pomenimo?

Izkušnje so pomembne

Že stari modreci so govorili, da vaja dela mojstra. Očitno s tem niso imeli v mislih spolnih izkušenj svojih žena, pa vendarle se po njih razlikujejo boljši ljubimci od slabših. Le redki se lahko pohvalijo s tem, da so se že rodili nadarjeni za seks, čeprav bi marsikateri moški primerek o tem rad prepričal svojo okolico in sebe. Preostali se teh spretnosti učimo vse življenje.

Za ženske naj bi bil seks najboljši v njihovih štiridesetih letih. Verjetno je delno vzrok tudi v hormonih, predvsem pa se lahko zahvalijo preteklim spolnim dogodkom, zaradi katerih so se naučile uporabnih trikov in ugotovile, kaj jim prija in kaj ne.

Zakaj bi torej morale skrivati svoje modrosti? Moški bi morali biti kvečjemu veseli izkušenih žensk, saj bi bili s tem deležni norih užitkov.

Kaj želijo moški

Neštetokrat smo slišale, da naj bi bila za moške idealna ženska, ki je v postelji prostitutka, na cesti svetnica oziroma dama in kuharica v kuhinji. In seveda še toliko bolje, če svojemu prejšnjemu partnerju ni razkrila prostitutke v sebi.

Nekateri strokovnjaki svetujejo, da svojega partnerja ne sprašuješ o njegovih preteklih spolnih izkušnjah, saj je to lahko za razmerje uničujoče. Naš nasvet je, da morata biti partnerja sposobna govoriti o čemerkoli. če pač tema ne pride na plan in zlasti če ti je o tem neprijetno govoriti, potem ne bodi pobudnica.

Daj mu čas, da te sam vpraša, ko bo to želel, prav tako ga ne sili v priznanje. Verjemi, da bo pogovor o tem slej ko prej prišel na tapeto, in takrat imej pripravljen odgovor. Ali boš povedala resnico ali ne, je tvoja stvar, ampak zapomni si, kako pomembno je, da mu daš vedeti, da je tvoj najboljši do zdaj, in zavedaj se, da želi občutiti, da je tudi tvoj zadnji.

Slovenci smo odprti

In kolikšno število spolnih partnerjev je še ‘v redu’, da nas ljudje zaradi tega ne bodo obsojali? Ko smo o tem povprašali mlade na ulici, so bili odgovori zelo različni: le en partner, brez omejitve, saj lahko dolgo traja, da najdeš tistega pravega, in vse vmes.

Na prvi pogled se zdi, da smo Slovenci precej zaprt narod, ko pride do govora o seksu, a smo v resnici vedno bolj sproščeni, zato je strah pred obsojanjem skoraj popolnoma odveč.

Tudi raziskovalci so presenečeni, saj so naši jezički kar lepo odvezani. Ena od raziskav je pokazala, da je imelo največ Slovenk in Slovencev od dva do pet spolnih partnerjev. Največ moških je presenetljivo povedalo, da so spali z eno partnerico ali partnerjem, večina žensk pa je izbrala odgovor od šest do deset partnerjev.

V današnjem svetu spletnih zmenkarij, mladih, ki se veliko prej spolno udejstvujejo, vedno poznejših odločitev za resno zvezo in družino pa je bolj kot karkoli drugega pomembno le, da seksaš zaščitena. Ko pa se s partnerjem odločita, da bosta prenehala uporabljati kondome (na primer, če želita zanositi), je najbolje, da se prej oba testirata za spolne bolezni.

Katere zamolčati

Če se še vedno obremenjuješ s svojo izkušenostjo in bi za zvedavo publiko raje priredila resnico, si preberi, katere spolne izkušnje ženske najraje zamolčijo.

  • Ni prišlo do penetracije, saj penisa ni dobro občutila, večinoma pa so prevladovale ročne spretnosti.
  • Ne spomni se njegovega imena, kar pomeni, da ni šlo za resno zvezo. če že zmanjšuje številko, potem je to dober primer za odštevanje.
  • Seks ji ni bil všeč in najraje ne bi nikoli več doživela takšnega poloma. Izjema je seveda njen prvi, ki ga mora omeniti, čeprav ni bil preveč dober.
  • Ni doživela orgazma in seks brez orgazma je enako kot nič seksa. Tako bo verjetno razmišljala, če nima težav z doživljanjem vrhunca.
  • Naslednje jutro je seks neizmerno obžalovala.
  • Seksa se sploh ne spomni, pa naj bo zaradi opitega stanja ali pa zato, ker ga je bilo tako lahko pozabiti.
  • Bil je fant njene najboljše prijateljice in tega se sramuje. Partnerji prijateljev in sester so preprosto prepovedani, saj je lahko zaradi tega marsikdo prizadet, prijateljstva pa so uničena.
  • Seks je trajal le nekaj sekund, in zato ni najboljša trofeja za bahanje.

Kdaj je torej spolnih partnerjev preveč? Odvi­sno od tega, koliko se s tem obremenjuješ. Vprašaj se, katero vsoto ljubimcev bi bila še pripravljena priznati svojim prijateljem, in to bo prava številka. Jih je bilo več? Nič za to! Zapomni si, da je seks nekaj lepega, in ne nekaj, česar bi se bilo treba sramovati.

 

Teja Barborič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri