"Ona je vsega kriva!" - Zakaj pri ločitvah (slavnih) za razpad vedno najprej obtožimo žensko?

Ko sta se Brad in Angelina prvič sparčkala, je bilo oko sodnika (beri: medijev in oboževalcev) uprto zgolj vanjo. Kradljivka moških z magično vagino! Zdaj, ko je napočil tragični konec Brangeline, je čas, da nehamo kriviti drugo žensko in preučimo resnične razloge za to, da moški potopijo svoj zakon.

"Ona je vsega kriva!" - Zakaj pri ločitvah (slavnih) za razpad vedno najprej obtožimo žensko? (foto: Profimedia) Profimedia
8. 1. 2017

Brad in Angelina sta naznanila konec svoje 12 let trajajoče zveze in dveh let zakona. Njun razhod je povzročil šok, ki je dotolkel svet, nekako pa nam je vsem uspelo pozabiti, kako se je njuna zgodba začela. Številni so krivili Angie, da je uporabljala svoje seksualne supermoči, da bi Brada ukradla ameriški ljubljenki Jennifer Aniston.

Le nekaj ur po tistem, ko je novica o njuni ločitvi ugledala luč sveta, so se na spletu začele govorice o romanci iz zakulisja. Pitt naj bi Joliejevo varal s soigralko iz filma Allied, francosko igralko Marion Cotillard.

Podi­vjana ugibanja so bila hitro zatrta, ko so na dan prišle (še nepotrjene) informacije o Bradovem domnevnem neprimernem vedenju, ki naj bi vključevalo čezmerno žuriranje in pomanjkanje potrpežljivosti pri otrocih.

Kar naenkrat je zgodba dobila preobrat, ki nas je pripeljal do razmišljanja, zakaj pri ločitvah slavnih ljudi vedno najprej obtožimo in napademo žensko, ki naj bi razdrla ta zakon.

Breme žensk

To nagnjenje h kazanju s prstom na ženske je vklesano v našo zgodovino in kulturo vse od Eve do Becky With the Good Hair.

Čeprav so ženske javno obsojane, ko pride do ločitve – pa naj bo zaradi kraje vezanega moškega ali nesposobnosti obdržati svojega moškega – jim še vedno pripisujemo moč nad taistimi moškimi.

S tem, ko odgovornost pripisujemo ženski, moške predstavljamo kot nemočne marionete brez vsake krivdne odgovornosti.

Morda zato pride do tega, da so ženske vedno tiste, ki razlagajo in se opravičujejo.

Na primer: Beyoncé je v svoji Limonadi omenila govorice o nezvestobi v zakonu, ne Jay Z v svojem novem albumu.

Odkrit intervju je medijem dala Jennifer Garner, ne Ben Affleck, in Gwen Stefani, ne Gavin Rossdale. V obeh primerih naj bi bile vpletene varuške njihovih otrok.

“Imamo občutek, da je ženska skrbnica razmerja,” pravi Helen Fisher, doktorica biološke antropologije.

“Ko se razmerje konča, imajo ljudje naravno nagnjenje k temu, da verjamejo, da si ženska ni vzela dovolj časa, da bi imela stvari v razmerju pod nadzorom.”

Ženske smo krive vsega – smo hkrati žrtve in zmaji.

Črno-bele vloge, kot sta pridna punca in poredna punca, ustvarjajo enostavno oprijemalo za kategoriziranje.

Poleg tega občinstvo obožuje prepire med dvema ženskama. Znano je tudi, da se tabloidi z naslovi o drugih ženskah prodajajo za med.

Zakaj imajo moškiprost prehod?
Zakaj moškim tako radi pogledamo skozi prste?

Ko pride do megazvezd, kot je Brad Pitt, ima mogoče takšno vedenje kaj opraviti s tem, da jih radi postavljamo na piedestral.

Brada obožujemo že več desetletij. Že vse od filma Thelma in Louise dalje predstavlja kavalirskega poredneža, ki ne spoštuje pravil, a je kljub temu ljubek.

Vajeni smo mu odpuščati in ga ljubiti kljub vsemu.

Ne glede na to, ali je povezan z Gwyneth Paltrow, Jeniffer Aniston ali Angelino Jolie, ki so jo mediji pretvorili v sveto Angelino, ko je njeno humanitarno delo preglasilo hollywoodske ambicije.

Mediji Brada predstavljajo kot božanskega, zaradi česar ga imamo tudi mi neizmerno radi.

Veliko lažje je okriviti nekoga drugega, kot si priznati, da nismo imeli čisto prav.

Podobno se dogaja v vsakodnevnih situacijah, ko moške ujamemo pri varanju.

“V teh primerih, polnih čustev, se zlahka zgodi, da ženske svoje strahove projicirajo na druge ženske,” pravi klinična psihologinja Brandy Engler.

Je res tako lepa? Je seksi? Kaj ima, česar sama nimam? Med trnjem zlomljenega srca je pogosto lažje in varneje okriviti novo žensko namesto moškega, v katerega smo še vedno zaljubljene.

V nasprotnem primeru bi se bile primorane zazreti resnici v oči in celo priznati, da se bomo morale čisto zares ločiti in biti same, kar je lahko zelo strašljivo.

V resnici ta druga ženska ni mitološki stvor z magično vagino. Tudi ona se lahko v trenutku prelevi v objekt, ki mu je pošla poželjivost. Nihče nima zagotovljenega popolnega jamstva in varnosti.

Nista Jolie in Aniston popoln primer za to? Ali pa čudovita Bridget Moynahan, ki je nosila otroka Toma Bradyja, ko se je on zapletel z 'tatico moških', supermodelom Gisele Bündchen.

Večina moških ne vara zaradi zapeljivih lastnosti drugih žensk. Takšno mnenje je fikcija. “Moški varajo iz svojih osebnih notranjih razlogov,” pravi Englerjeva.

Pravi razlog klateških moških

Kakšni so ti razlogi?

Za začetek, recimo, da varajo zato, ker jim dejstvo, da si jih želi tudi katera druga ženska, dvigne ego.

Zato ker so pod stresom in jim seks z nekom novim pomeni pobeg iz resničnosti.

Zato ker so še vedno preveliki otroci, da bi se lahko zares predali monogamni zvezi.

Zato ker varajo tudi njihovi prijatelji in se s tem izmažejo.

Zato ker v dobi hitrih spletnih zmenkov ni težko poiskati še ene ženske.

Zato ker se ne počutijo povezane z nami.

Zato ker se ne počutijo povezane s sabo.

Zato ker je varal tudi njihov oče in gre za vzorec naučenega vedenja.

Zato ker se zaradi varanja počutijo pustolovsko in vznemirjeno.

Obstaja neskončno možnih kombinacij in razlogov, ki nimajo ničesar opraviti z drugo žensko.

Psihologi so ugotovili, da pomembno vlogo igrajo izkušnje iz otroštva. Moški, ki so bili negotovi glede ljubezni svojih staršev, v odraslosti pogosteje varajo.

Študije so tudi pokazale, da moški, ki so nagnjeni k narcisizmu, alkoholizmu in depresiji, pogosteje skočijo čez plot.

Če ima tvoj tip eksistencialno krizo, bodi pozorna.

Za moške, ki se počutijo kreativno neizpolnjene, duševno prazne ali izgubljene, je afera zdravilo za takšno počutje. Varanje postane nekakšen del iskanja samega sebe.

Namesto da bi reševali svoje podtalne težave, številni moški vzorce vedenja nosijo s seboj iz razmerja v razmerje. Ali pa brezupno iščejo partnerja, ki bi jih popravil namesto dopolnil.

Brad Pitt naj bi se k Angelini zatekel zato, da bi ga naredila bolj zanimivega in razgledanega. Affleck, znani žigolo, naj bi glede na govorice upal, da ga bo resna in družinska Jennifer Garner uspela držati na pravi poti.

Ko par razpade, po navadi ne manjka obtoževanja, pa naj gre za tvoje najljubše obraze televizijskih zaslonov ali pa prijetne sosede.

Se kot zunanji opazovalci lahko zadržimo avtomatičnega iskanja zapeljivke, ki ji lahko najhitreje izdamo obtožnico, in se raje osredotočimo na tistega, ki je res odgovoren za prelom zakonske zaobljube?

Po predlogi Michelle Ruiz priredila Anamarija Lukovac

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri