"On hujša, jaz pa tega NE prenesem!"

Si predstavljaš, da ti prijateljica ob kavi potoži, da je njen moški začel telovaditi – in se ob tem počuti slabo?!

"On hujša, jaz pa tega NE prenesem!" (foto: Getty Images, Shutterstock) Getty Images, Shutterstock
2. 6. 2016

Najprej sem mislila, da se šali. Potem pa sem ugotovila, da jo peče vest in da ima kar naenkrat precej dela s svojimi čustvi – le zato, ker se je njen dragi odločil, da bo postal lepši, privlačnejši, bolj zdrav. Če te zanima, s čim vse se je soočala Maja, beri naprej.

Prebudili so me Matijevi zvoki sopihanja in napenjanja. Z enim očesom sem pogledala na uro, točno 6.02.

Včasih me je Matija zgodaj zjutraj začel objemati, pogovarjala sva se in seksala. Vendar zdaj preživlja jutra v intenzivni telovadbi in se drži spremenjenega jedilnika za hujšanje.

Saj ni debel, je pa pet kilogramov težji kot takrat, ko sva se spoznala. Tudi jaz sem se zredila, odkar sva skupaj, in zavedam se, da bi se lahko pridružila njegovemu programu.

Toda za zdaj je edina moč volje, ki jo premorem, da se omejim na le eno kepico sladoleda za posladek.

Pred najino poroko sem mesece in mesece štela ponovitve in kalorije, zato se zavedam, koliko duševne in telesne energije potrebuje moj dragi, da vztraja.

Jaz pa energijo raje porabim za moje novo podjetje kot za to, da bi vsak dan vstala ob 6.00 in se potila.

Pa vendar se ni tako zabavno skrivati pod rjuhami brez svojega moža, h kateremu bi se lahko stisnila.

Čeprav so spremembe, za katere se je odločil, pozitivne, so spremenile navade, ki sem jih vzljubila.

Pogrešam najino skupno 'porednost' in pozno prebujanje. Obenem se zdaj, ko ni več jutranje zasanjanih pogovorov, med katerimi še nisva dvignila zaščitnih mehanizmov, počutim manj čustveno povezana z njim.

Ko en partner prosi drugega, da igra veliko vlogo pri njegovem hujšanju, lahko nastanejo težave v zvezi.

Če tisti, ki hujša, reče 'ne dovoli mi jesti kruha', potem pa stegne roko po žemlji in mu partner reče'ne smeš, na dieti si', je to lahko začetek prepira, ki lahko pripelje do negativnih čustev, kot sta sram in slaba vest.

Sama ne čutim sramu zaradi svoje teže ... vendar sem negotova.

Gledam, kako Matijevo telo postaja vedno bolj izklesano in trdno, medtem ko sem sama le vedno bolj okrogla in si ne morem pomagati, da me ne bi skrbelo, da si me bo manj želel, ko bo postal še bolj vitek.

Nikoli ne omeni česa takega. Vendar si ne morem pomagati, da ne bi pomislila, ali me obsoja, ko si drugič postrežem zdravo večerjo, ki jo je pripravil za naju.

Če sem iskrena s sabo, morda preizkušam svojega relativno novega moža, da bom videla, ali me bo imel rad in me cenil z nekaj odvečnimi blazinicami. Morda preizkušam samo sebe. Ali sem lahko neobremenjena in sprijaznjena s svojim nepopolnim telesom? Včasih se zalotim, kako mu skušam sabotirati načrte.

"Danes se mi tako ljubi testenin – kaj pa tebi?" bom rekla z luštnim nasmehom ... ali brez njega.

Potem pa se bom malce brcnila v zadnjico zaradi negotovosti in zato, ker nisem tiste vrste ženska, ki vedno podpira moža (čeprav sem včasih mislila, da bom).

Na po­či­tnicah pred kratkim sem upala, da bo Matija mal­ce popustil s svojim programom. In je popustil. Preživela sva teden v pitju koktajlov, uživanju v večerjah in sproščanju na bazenu.

Zanimivo se mi je zdelo, da me ni zadovoljilo dejstvo, da se mi je pridružil v moji rahli požrešnosti (vendar sem bila zelo vesela vrnitve jutranjega seksa).

Opazila sem, kako je bil potrt, ko je ob vrnitvi domov stopil na tehtnico. "Zredil sem se," je rekel in začutila sem, kako sta me zabodla krivda in razočaranje.

Nisem bila ravno skrbna partnerica – morda ravno nasprotno. Zato sem ga objela in mu rekla, da vem, da se lahko vrne nazaj v rutino telovadbe, in se ujela, da upam, da se bo res.

In se je, že naslednje jutro je z obnovljenim zagonom sopihal na tleh, jaz pa sem se še globlje zavlekla v najino še toplo posteljo in bila za spremembo ponosna nanj.

Moj mož ni oseba, ki bi odnehala, in to je dokaz, da bo vedno skrbel za zdravje in dolgo življenje. Pa tudi za najino zvezo.

Kaj storiti, ko tvojemu moškemu ne gre, kot bi si želel?

1. Ceni njegovo telo

Normalno je, da te skrbi, da bo tvoj naenkrat mišičast moški privlačnejši drugim ženskam. Ne glede na to mu pokaži, da veš, kako zelo je privlačen tebi. Pomisli le na to –od koga bi to raje slišal kot od tebe?

2. Pazi na besede

Tvoje navijanje si lahko razloži narobe. Ko rečeš 'hujšanje je odlična ideja', to lahko sliši kot 'res moraš shujšati'.

Dieto postavi v kontekst zdravja in povej, da se zavedaš, kako zelo je to lahko zahtevno. Vprašaj ga, ali mu lahko kako pomagaš.

3. Ne bodi njegova mama

Lahko se ti zgodi, da začneš nadzorovati partnerja in ga začneš spraševati: Ali si telovadil? Namesto da mu težiš, mu predlagaj, da preskusita novo vegansko restavracijo ali skupaj odtečeta pet kilometrov.

4. Zavedaj se svojih čustev

Najprej se vprašaj: Ali sem nesrečna? Ali si želim spremeniti svoje telo? Spomni se, kaj pomeni bolj zdrav življenjski slog (več energije in samozavesti). Morda pa boš ugotovila, da si zadovoljna, da si takšna, kot si. In to je v redu.

Po predlogi Paula Derrov priredila Petra Arula
Foto: getty images, shutterstock

Preberi še: 6 znakov, ki razkrivajo njegovo nezvestobo ali pa članek Zakaj se kljub redni vadbi redimo?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri