Ob pamet zaradi njegove nove punce

Si se zaradi njegove nove punce iz feministke spremenila v zlobno opravljivko? Dobrodošla v klubu!

Ob pamet zaradi njegove nove punce (foto: Profimedia) Profimedia
12. 9. 2015

Zadnjih šest me­secev, odkar vem zanjo in za njen blog (kakšna jajca!), njena spletna stran zame pomeni kanto za vse moje čustvene smeti. To je moj novi kanal za sproščanje negative. Včasih so bili to rumeni tisk, ogabni videi na Youtubu, resničnostni šovi in nadaljevanke tipa Opravljivka.

Zdaj vsega tega ne potrebujem več, ker imam njo, gospodično Vsiljivko, ki se mu je toliko časa metala pod noge, da je revež popustil, jo milostno dal dol in zdaj sta par. Vidiš, da sem postala zlobna? Vem, ni lepo, a mi pomaga, da lažje prebolim. V svoje prebolevanje sem vključila še najboljšo prijateljico Julijo.

Najprej v opravljanju ni hotela sodelovati, potem pa sem jo dobila na svojo stran, ko sem jo po temeljitem brskanju po Facebooku prepričala, da je bolj seksi od nove punce svojega bivšega. Tako zdaj v pro­stem času Juliji pošiljam nove prispevke z bloga naše Barbi, da se lahko iz nje skupaj delava norca. Res mi ni jasno, kako je ta blondinka sploh naredila osnovno šolo.

V času pred družbenimi mediji ljudje niso imeli vseh teh krasnih možnosti, kot jih imam sama danes. Prebolevanje je bilo verjetno veliko težje, si mislim. Danes pobrskaš po njenem Facebooku, in če imaš srečo, opaziš, kako ji izpod kopalk gleda celulit, in se takoj počutiš bolje.

Nekoč si si lahko le naslikala podobo tega vilinskega bitja, ki je toliko boljše od tebe, ker ti je speljalo fanta, in za olajšanjem si se lahko obrisala pod nosom. Nisi imela priložnosti, da bi ugotovila, da ji slovnica ne gre, da ni duhovita, da je obsedena s pozornostjo in podobno.

Kakorkoli, po vsem povedanem me najbrž že malo sovražiš, kajne?

Draga bralka, naj te pomirim: zaradi vse zlobe, ki je iz mene privrela zaradi ljubezenskega razočaranja, se v resnici počutim vse bolj prazno. Zdaj vem, da se brskanje po tuji intimi ne izplača, saj se na Facebooku poleg celulitne pike najde tudi kaj takšnega, kar te lahko prizadene!

Primer: ko sem prvič zbrala pogum in šla na njen profil, je vame butnila fotografija bivšega in nje z dojenčkom v roki. Dojenčkom! Pustil se je slikati z dojenčkom, ko je meni vedno govoril, da jih noče še kakih 20 let, če sploh! Lahko si misliš, da je bilo potrebnih kar nekaj njenih neumnih stavkov in še več celulita, da so se moje solze posušile.

In zdaj najpomembnejše: to, kar je nastalo iz mene kot odziv na konec ljubezni, je popoln paradoks. Sem ena tistih punc, ki se na polno vidijo v feministični filozofiji, ena tistih, ki vedno zagovarja pravice žensk, ki se, če je le mogoče, ženskam postavi v bran.

Sem ena tistih, ki v revijah pišejo o tem, da je pornografija za ženske poniževalna, kako seksistična je plastična kirurgija, kakšni kreteni so moški, ki ženske silijo v povečanje jošk, lepšanje vagin in nategovanje kože. Okej, vem, da niso vedno moški, ki silijo ženske, a v tej družbi so ženske tiste, ki se jim ni dovoljeno starati, ne moški!

Sem tudi ena tistih, ki večino časa verjame, da je na svetu vse točno tako, kot mora biti, da ima vsaka stvar svoj razlog in da ni nič tako, kot se zdi. In nisem edina. Imam veliko ženskih prijateljic, ki so malodane deklarirane feministke, a se v trenutkih čustvene bolečine spremenijo v sovražnice žensk.

Pa niso samo moje prijateljice: sodeč po raziskavi univerze Western University v Kanadi kar 88 odstotkov žensk med 18. in 35. letom po družbenih omrežjih zalezuje novo partnerico svojega bivšega. Vidiš? Nisem edina!

Se še spomniš, kako si prijateljicam kazala njene akne in se norčevala, da ima obraz še najbolj podoben pici margariti?

Zakaj se v trenutkih zapuščenosti spremenimo v totalne budale in si delamo slabo karmo? Psihoterapevtka (ja, tudi tja sem šla, ker sem se počasi zastrupljala z lastnim strupom) mi je povedala, da za moje ravnanje obstaja več razlogov.

Eden je ta, da bivšega še nisem pozabila in da je moje obnašanje rezultat jeze nad samo sabo. V najino razmerje sem navsezadnje vložila veliko energije in čustev.

Marsikaj pametnega in nespametnega sem počela, da bi me imel bolj rad, bil bolj zaljubljen vame, me bolj občudoval ...

Obžalujem predvsem tiste nespametne: barvanje las, podaljševanje las in nohtov, tečaj za tisoč in eno stvar, ki je nisem hotela, a je bila všeč njemu. Torej je res: jezna sem, da sem se tako podredila in bila pripravljena izgubiti samo sebe.

Vem, zdaj se lahko bičam za preteklost, lahko pa pospravim v žep izkušnjo in grem naprej: kratkolasi knjižni molj, ki obožuje seksi spodnje perilo, ne pa seksi zgornjih oblačil. Verjetno sem začutila, da je Barbi res takšna, kot je, čeprav narejena. Takšna pač je, vendar to še ne pomeni, da je slabša od mene.

Največji del gnoja pa je pritekel iz rane, ki se ji reče negotovost. Sem bila slaba v postelji? Slabo kuham? Smrdim? Sem dolgočasna? Seveda nič od tega ni res, čeprav me je psihiatrinja komaj prepričala v nasprotno.

Odgovor je veliko bolj preprost: to, da me je zamenjal za drugo, sploh nima nobene zveze z mano.

Zdaj te vidim, da ugovarjaš. Ja, tako pač je, a srcu je nemogoče ukazovati. Če te nekdo ne ljubi, te pač ne.

To ni ravno znanstvena fantastika. Malo mi je pomagalo, da sem se spomnila na vse fante, ki so bili nori name, jaz pa si jih nisem preveč želela. Seveda z njimi ni bilo nič narobe, nasprotno.

Kar nekaj vode je moralo preteči, da sem na vse skupaj lahko pogledala s pozitivne plati. Ker me je bivši nenehno silil v izboljšave same sebe (tiste pametne), sem v času, ko sva bila skupaj, magistrirala, se naučila marsičesa 'nekoristnega' (smučam, deskam, kajtam, kolesarim in rolam), predvsem pa sem se zavedla svojih preštevilnih šibkih točk.

Kar se tiče opravljanja s puncami, je pa tako: nismo bile ravno cvetke, nas je pa zadeva močno povezala.

Zdaj pa končno soočenje z resnico: z bivšim ne bi bila nikoli zares srečna. Imela sva nezdravo razmerje, v katerem je bil on glavni, jaz pa sem samo izpolnjevala njegove želje.

Zato sem danes že skoraj srečna, da je dobil svojo Barbi. No, priznam, čisto ozdravljena še nisem, ker je še vedno nočem klicati po imenu. Vseeno sem prepričana, da je fajn punca, in nekoč v bližnji prihodnosti jo bom povabila na kavo. Da eno rečeva in da vidim tiste njene akne v živo ...

Po predlogi Anne Breslaw priredila Anja Osojnik

Preberi še: 7 seks trikov, ki si jih moški zapomni za vedno!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri