O razmerjih, ki temeljijo na manipulaciji!

Zakaj je tako pomembno, da najprej poskrbiš za sebe ter šele nato ponudiš sebe drugim? Ker boš le tako postala imuna za zveze, ki temeljijo na manipulaciji, ob tem pa drugim v resnici pomagala tako, da se nate in tvojo pomoč ne bodo pretirano naslanjali.

6. 7. 2014

Da tega še vedno ne znamo, priča dejstvo, da številna partnerska razmerja žal temeljijo prav na čustveni manipulaciji.

  • V takšno nezdravo zvezo dostikrat vstopata dva profila ljudi. Eden je tisti, ki pretirano skrbi za drugega, ki pa je čustveni manipulator. To pomeni, da čustveni 'negovalec' želi manipulatorju v vsem ugoditi, njegove želje in potrebe so pred lastnimi in celo lastno zdravje je nekje zadaj.

Si se mogoče prepoznala v zgornjem kratkem opisu?

Živiš v takšnem manipulativno-odvisnem razmerju? Si tista, ki pretirano želi partnerju v vsem ustreči, ta pa s tabo čustveno manipulira? Ali si čustveni manipulator, ki ji pasivni in preveč ustrežljiv partner ugaja ter ga izkoriščaš za svoje ugodje?

Poglejmo ta čustveni fenomen pobližje: čustveni negovalci so po navadi skrbne, velikodušne in zanesljive osebe, priljubljene v družbi. Iskreno želijo ugajati drugim in zadovoljevati njihove potrebe ter so na splošno prijetni ljudje, s katerimi pa se zlahka manipulira, ker so običajno pasivni in preveč ustrežljivi. V sebi čutijo močan občutek krivde ter pritisk, da je treba vedno vse takoj postoriti, pa tudi strahu. Čustveni negovalec rajši vidi, da je sam prizadet ali jezen, kot pa da se to zgodi njegovemu čustveno manipulativnemu partnerju. Hkrati jih to dela zelo ranljive v smislu, da to njihovo skrb zlorablja na sebe orientiran in sebičen partner.

Verjetno se katera od vas zdaj sprašuje, zakaj ste v zvezi z nekom, ki je tako zelo sebičen? Vedeti je treba, da osebnost negovalca predstavlja magnet za čustvenega manipulatorja. Na začetku zveze je videti, da je to lepa in uspešna zveza, na eni strani oseba, ki rada daje, in na drugi strani oseba, ki rada jemlje. Seveda pa običajno prejemnik enostavno želi več in bolje ter tako, kot sam to zahteva, brez kompromisov ali srednje poti. Negovalec na skrivaj pri sebi upa, da se bodo zadeve na daljši rok uredile, a se žal nikoli ne.

V takšnem manipulativnem odnosu negovalec sčasoma izgubi zavedanje lastne vrednosti, povečata se tesnoba in občutka izgubljanja tal pod nogami, depresija in temne misli. Veča se občutek brezizhodnosti in nemoči, negovalec postane izčrpan in prazen, počuti se ujetega v odnos. Ker pa ima močan občutek pripadnosti in lojalnosti ter ne želi prizadeti manipulativnega partnerja, iz tega odnosa zlorabe ne more zlahka izstopiti, ne glede na to, kaj vse mora prenašati.

Večina oseb, ki so v odnosu negovalci, se pred nevarnostjo, jezo ali sovražnostjo enostavno zaprejo vase. Zamrznejo in čakajo, da nevarnost in ogroženost mine. S tem, ko se takole izklopijo, da niso preveč čustveno poškodovani, povzročijo, da jim misli postanejo zmedene ter se ne morejo skoncentrirati. Fizično telo po dolgih letih čustvenih zlorab oboli, pojavijo se migrene, prebavne težave, nespečnost, bolečine v ramenih in križu ter druge težke bolezni.

Kako prenehati?

  • Najpomembnejše je, da se začne ceniti ter spoštovati sebe, pravzaprav enako kot sama ceniš in spoštuješ druge. Lastne želje in potrebe naj bodo na prvem mestu.
  • Postavi drugim meje ter jim ne pusti, da bi s tabo pometali ali ignorirali vse tisto, kar ti je pri srcu.
  • Ko boš postavila sebe na prvo mesto, ne boš več padla v brezno osebe, ki bi s tabo pometala in manipulirala. Si močna dovolj? Imaš zgolj eno življenje tukaj in zdaj!

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar Pucko, ki vodim projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si.

Fotografija: profimedia