Novinarka je 6 tednov uporabljala aplikacije za zmenke - Poglej, kaj se je zgodilo!

Novinarka ameriškega Cosmopolitana ni nikoli uporabljala aplikacije ali trenerja za zmenke. Kaj se je zgodilo, ko si je privoščila oboje?

Novinarka je 6 tednov uporabljala aplikacije za zmenke - Poglej, kaj se je zgodilo! (foto: Profimedia) Profimedia
14. 12. 2016

Njegov mehak, bled trebuh je sijal iz mojega iphona. Kot gola pita je bil ta zadetek na aplikaciji Tinder, moški, ki ga nisem nikoli spoznala. Bil je popoln tujec.

Da bom popolnoma iskrena, goli moški na fotki (recimo mu Goli tip) ni bil popolnoma gol – njegov ud je zakrival strateško postavljen kup brisač.

A zdelo se mi je, kot da iz njega sije nepričakovan klic: “Julie, dobrodošla v modernem svetu zmenkov!”

Rečem 'dobrodošla', ker do svojega 31. leta starosti nisem niti enkrat uporabila aplikacije za zmenke. Zdele so se mi preveč zapletene, pa še biti samski je tako ali tako žur.

Zato sem to nalogo sprejela zavoljo znanosti – in da morebiti služi kot navdih še komu, ki se opotekajoče vleče po bojni fronti zmenkov.

Šest tednov sem tako uporabljala vse najbolj znane aplikacije za zmenke in najela tri različne trenerje, ki te izklešejo v mojstra romantične igre.

Pripravi si pijačo, ker za to zgodbo jo boš potrebovala ...

Emma Tessler, soustanoviteljica in lastnica agencije za zmenke The Dating Ring, mi je že kar prek telefona razložila svoj pristop:

“Pojdi na toliko zmenkov, kolikor je možno. Postavi se v situacije, kjer misliš, da boš zavrnjena.”  Oh, tole se pa sliši ... ne zelo zabavno? A njen pristop ima smisel.

Zmenki so ne nazadnje igra številk, kar pomeni, da se slabim zmenkom in zavrnitvam preprosto ni mogoče ogniti.

A te niso tako boleče, če imaš pod pasom dovolj izkušenj.

Za najina dva tedna skupaj mi je Emma nato poslala elektronsko pošto z jasnimi nalogami – recimo, da moram dati telefonsko številko kakšnemu fantu in da moram na zmenek povabiti tri fante, ki jih običajno ne bi imela za potencialne partnerje. In potem se teh zmenkov tudi udeležiti, seveda.

Ko me je aplikacija povezala s čednim fantom (recimo mu Športnik) in mi je ta napisal 'Bi šla na ogled bejzbol tekme? Bodiva nora!', sem mu urno odgovorila 'Jutri?'

Na poti do stadiona sem se zavedla, da prvi zmenek na tri ure trajajočem športnem dogodku morda ni najboljša ideja, a k sreči je bil gospod Športnik zabaven, pa čeprav si med predvajanjem nacionalne himne ni snel čepice z glave.

Trdil je, da pesem Irvina Berlina ni dovolj domoljubna, da bi zahtevala odstranitev čepice, sama pa sem sumila, da je razlog verjetno v nizki samozavesti zaradi izgubljanja las.

Ko sem bila na hitrem zmenku še z enim fantom, ki mi ga je predstavila aplikacija, mi odgovori Goli tip z začetka te zgodbe.

Poslal mi je novo serijo slabotnih poskusov komunikacije, vključujoč 'Kako si preživela dan?' in 'Upam, da se imaš lepo'.

V tej točki so njegova sporočila postajala malce utrujajoča, poleg tega pa je Emma vztrajala, naj ne izgubljam časa z izmenjavo sporočil, ampak se moram s fanti dobiti v živo – zato sva se dogovorila za zmenek.

On je predlagal kozarec vina na strehi njihove urbane večstanovanjske stavbe. Jaz sem predlagala javni prostor, kjer je manj možnosti, da bom umorjena.

Rekel je, da se bova slišala.

Gospod Športnik mi je poslal sporočilo za drugi zmenek, a sem mu z vozli v trebuhu odgovorila z resnico:

“Zelo sem se zabavala na tekmi, a nisem začutila, da bi preskočila iskrica.” Odgovoril mi je: “Ne skrbi – veliko sreče v življenju!” (Z vsem spoštovanjem, gospod Športnik.)

Ko sem si oddahnila, sem si privoščila malce opitosti na prijateljičini zabavi in si za domov naročila taksi.

Pokukam na aplikacijo Bumble, potrdim kopico tipov in se zbudim z 22 predlogi za zmenke.

Eden teh je mladi bankir, ki zamakne zmenek za 15 minut tik pred tem, ko bi se morala dobiti, ker ima super pomembno službeno zadevo.

To vem zato, ker je, potem ko je končno prišel, govoril samo o svoji službi.

Premor je imel le takrat, ko je moral omeniti, da ne smemo pomagati brezdomcem. Vmes se je kakopak oglasil na telefon. Dvakrat.

Emma mi je rekla, da moram na vsakem zmenku iskati pozitivne stvari. Pomislim. Zna ceniti dobro kavo. Tako, to je bila edina pozitivna stvar.

Prijateljici pošljem sporočilo, da jo obvestim o svojem bankirskem polomu 2016, in ona mi odgovori:

“Mojemu šefu sem pravila o tebi in te je pogledal na Instagramu, pravi, da si božanska.”

Emma mi je dala nalogo, da moram povabiti na zmenek nekoga s Facebooka – malce sem pogoljufala, guglala prijateljičinega šefa in jo prosila, da mi pošlje njegovo telefonsko.

Mimogrede, bi rada videla novo pričesko Golega tipa? Jaz tudi ne, ampak mi je vseeno poslal fotografijo, na kateri je seveda zgoraj brez. Ob tem je napisal:

“Tole je najmanj golote, kar jo boš dobila od mene, haha.”

Še kako prav je imel.

Ko sem se že skorajda prepričala, da je tole brskanje po aplikaciji za zmenke čista potrata mojega palca in sem šla k prijateljici na teraso, da skupaj z njeno družbo utopiva svojo otožnost v steklenici piva in čipsu, sem tam spoznala njenega zelo prijetnega prijatelja (recimo mu Terasa tip).

Nekaj malega sva se pogovarjala, potem pa je, ko je preostanek povabljenih že odšel, sedel k meni in začela sva klepetati o ... kanalu HBO? O zvezdnih državah? O ultimativni frizbi igri? Ura je bila okoli ene ponoči, piva večinoma vsa zaužita in njihov vpliv očiten.

Se pa spomnim, da je bilo nekaj malega dotikanja, nato pa je sledilo divje poljubljanje.

Preden smo šli vsak svojo pot, sem v navalu vzhičenosti skorajda pozabila na Emmin prvi izziv – naključnemu fantu moram dati svojo telefonsko številko. K sreči me je Terasa tip prosil, da mu jo dam.

Avtorica knjige He's Just Not Your Type mi pravi, da naj ignoriram vse, kar sem slišala o zmenkih, in samo sledim svojemu občutku.

Moja prva naloga?

Narediti moram seznam lastnosti, ki jih mora imeti (na mojem sta 'mora me podpirati' in 'duhovitost'), in seznam tistega, česar ne toleriram (tu imam 'nastopaštvo' in 'obsesija s športom').

Prav tako mi svetuje, da se na zmenku vedno vprašam dve vprašanji: Ali se zabavam? Bi o njem rada izvedela še več?

Goli tip se mi potem javi, da ponovno prestavi najin zmenek, in Andrea mi svetuje, naj mu odgovorim naslednje:

“Očitno si precej zaposlen. Predlagam, da se slišiva, ko boš imel več časa, in se bova takrat dogovorila. Medtem pa uživaj v jesenskem času!”

Nemudoma mi odgovori: “Javim se prej, kot misliš!” In smehec. Naslednji dan mi pošlje svojo fotografijo z vrha njegove stavbe, v roki pa drži pivo.

Od Terasa tipa, ki sem ga spoznala pri prijateljici, še nisem dobila poziva, zato mu pošljem sporočilo.

Dan pozneje mi odgovori, da je bil zaposlen, a da bova našla čas za kavo. Hm, ali ni 'zaposlen' skrivna beseda za 'me ne zanimaš'?

Andrea pravi, da ne, da so nekateri ljudje resnično zaposleni, a vseeno doda, da s fanti, ki si želijo najti dekle, zmenkov ni težko organizirati. Se zgodijo kar sami od sebe. A Terasa tip me potem ni nikoli poklical.

Po nekaj izmenjavah sporočil na aplikaciji Bumble se dan pozneje dogovorim za zmenek z novim fantom – Rdečelascem.

Že takoj se izkaže za totalnega frajerja. Tik pred zmenkom se mi spremenijo načrti in on spretno zamenja lokacijo najinega snidenja v enega mojih najljubših barov, kjer izvem, da mladenič dela za prestižni hotel v središču mesta, si lasti motor in je začel 'tako za zabavo' spet brati knjige.

Če sem poštena, nobena od teh stvari ne ustreza zahtevam na mojem seznamu optimalnega partnerja, a njegova energija je tako zelo nalezljiva. Ko naročiva še eno rundo, se vprašam:

“Se zabavam?” Očitno se. Na poti do podzemne me vpraša, ali se bova še kdaj dobila. V misli mi skoči Andrejino drugo vprašanje za prvi zmenek: “Bi o njem rada izvedela še več?” In tako mu odgovorim: “Lahko naslednji teden?” Ker me resnično zanima, kako se poljublja.

Medtem dva tedna, odkar me je prijateljica pokazala njenemu Šefu, dobim od njega elektronsko pismo, v katerem me vabi na pijačo. Aja, pa Goli tip me je začel slediti na Snapchatu. Blokirala sem ga.

Za drugi zmenek z Rdečelascem skočiva v fino prodajalno za dom in izbereva isti posodici za maslo. (Kako ljubko, kajne?) Potem greva v lokal na pivo, da izvem kaj več o njem.

Obseden je z Axlom Rosom (kar se mi zdi kar nekako šarmantno), nima nobenih dolgov (to mi sicer pove dvakrat, ampak naj mu bo) in eno leto je bil na masturbacijski abstinenci (zakaj za vraga sem morala to izvedeti?).

Po koncu zmenka o Rdečelascu izvem še eno stvar: zelo dobro se poljublja.

Potem ponovno dobim sporočilo od Golega tipa: “V sredo sem imel ubijalskega mačka. Moraš videti, kakšen selfi sem posnel.”

Odgovorim mu: “Si kar predstavljam ... verjetno si na pol gol?” “Predobro me poznaš,” mi vrne. (V bistvu ga sploh ne poznam.)

Sodelavca pri reviji Cosmopolitan seznanim s stanjem v mojem življenju.

Njegov nasvet: še naprej se spogleduj z Rdečelascem in ignoriraj Golega tipa, da vidiš, kako bo reagiral.

Logan me potem vpraša še po mojih pričakovanjih. V glavi imamo samo eno besedo: romanca.

Čeprav mi je serijsko zmenkarjenje nadvse zabavno, bi si želela, da bi me fantje več spraševali o meni. Logan predlaga, da jim to povem, in sicer takole: “Veliko sem izvedela o tebi – je kaj, kar te zanima o meni?” Komaj čakam, da preizkusim to v živo.

Žal (ali pa k sreči) mi tega ne uspe vprašati Šefa, s katerim se dobiva v vinoteki. Sem izredno živčna, tisti dan je še peklensko vroče, do tja sem prišla s podzemno in sem zelo, zelo potna.

A ko se pozdraviva in se ne objameva – tudi njegov pot se prijetno lesketa – sem takoj pomirjena. Sedeva in vpraša me nekaj vprašanj o meni.

Predlaga, da si razdeliva meni. (Čakaj, hočeš reči, da bova jedla?) Je zelo prijazen, celo tako zelo, da ko gre po pijačo, se vrne k mizi le zato, da mi pove, da je vrsta in da bo mogoče malce trajalo, da se vrne.

Potem pa se zavem, s kom sem v resnici na zmenku ... s pravim moškim. Dve rundi vina, en panini in tri ure pozneje on plača račun, me pospremi do doma in razpre roke za celostni objem. Tristo stopinj gor ali dol.

Naslednji dan Rdečelasec pošlje sporočilo: “Kdaj se lahko pomeriva v boju z blazinami?”

Srce mi poskoči, ampak ne na dober način, ker sem se nekoliko zagledala v Šefa.

Logan mi pomaga sestaviti primeren odgovor: “V bistvu se v kratkem ne morem pretepati z blazinami. Ravno sem nekoga spoznala in hočem videti, kaj bo.”

Rdečelasec je to sprejel kot šampion: “Tole je pa popolnoma obratno od odgovora, ki sem ga pričakoval LOL! Ni problema, upam, da vama uspe. Hvala, ker si me seznanila s tistim lokalom.”

In posodami za maslo.

Po vsem tem me Šef nikoli ne po­vabi na drugi zmenek. Po šestih tednih sem v romantičnem kaosu.

Zakaj dobri zmenki nikamor ne peljejo? Kam izginejo moški, ki so prijatelji z mojimi prijatelji? Kaj delam narobe?

Na pol poti skozi izpolnjevanje obrazca za članstvo v lokalnem samostanu mi Goli tip pošlje sporočilo: “Hej!” Logan mi pomaga pripraviti odgovor:

“Samo zanima me, ali me boš sploh kdaj povabil na zmenek ali samo hočeš nekoga za izmenjavo fotografij? Ker jaz nisem ta zadnja.”

Goli tip: “O tem sem ti pošiljal sporočila. Pred kratkim sem spoznal neko dekle. Upam, da nimaš občutka, da sem zapravljal tvoj čas.” V pomanjkanju energije odgovorim le: “Srečnica!”

Dva tedna pozneje začnem brisati s telefona vseh sedem aplikacij za zmenke, ko nenadoma opazim, da nisem šla na zmenek z nikomer iz aplikacije The League.

Tam najdem nekega tipa, ki omenja najino skupno ljubezen do serije Parki in rekreacija.

Sicer sem po vseh teh zmenkih že čisto izčrpana, ampak naj bo.

Na pol poti skozi prvi zmenek me povabi na križarjenje, ki ga organizira podjetje, v katerem je zaposlen – in sprejmem. (Saj je to Emma mislila, ko je rekla, da naj več tvegam?)

Na križarjenju se druživa z njegovimi sodelavci, pleševa in se skrivoma tihotapiva na palubo za poljubljanje.

Na koncu, ko me pospremi domov, me drži za roko. In veš kaj, Logan? To je bila najbolj romantična stvar v vsej tej zgodbi.

Po predlogi Julie Vandal priredil Darjo Hrib