Nov trend - MIKRO VARANJE: Kako ga prepoznati (pri sebi in pri njem)?

Prepoznaš mikrovaranje pri sebi? Kaj pa pri njem? Ali mikrovaraš? Kaj pa on?

Nov trend - MIKRO VARANJE: Kako ga prepoznati (pri sebi in pri njem)? (foto: Shutterstock) Shutterstock
29. 4. 2018

Namig: zelo verjetno.

Morda to počneš s čednim natakarjem, ki te spominja na Klemena Slakonjo, ali pa s simpatičnim dečkom na fitnesu, ki ti je zadnjič pridržal vrata. In čeprav tvoja dejanja niso preračunljiva ali škodljiva, vseeno sporočajo, da nekaj v tvojem odnosu ni čisto takšno, kot bi moralo biti.

Za začetek si preberi barometer mikrovaranja!

S kratko anketo smo nastavili lestvico mikrovaranj, od precej nedolžnih do potencialno škodljivih. (Mimogrede, previdno s spogledljivim dotikanjem!)

1. Izmenjava zapeljivih pogledov z neznancem na cesti.

2. Sprememba videza z željo, da navdušiš neko osebo.

3. Nekoga poljubiš na lice, a ob tem rahlo ujameš tudi ustnice.

4. V pogovorih, kjer bi bilo smiselno, 'pozabiš' omeniti svojega izbranca.

5. Telefon skrivaš pred dragim.

6. Z drugimi flirtaš kar pred svojim izbrancem.

7. Z nekom si vsak dan dopisuješ ali se slišiš po telefonu.

8. Sediš v naročju nekoga, ki ni tvoj partner.

9. Drugim daješ svojo telefonsko številko.

10. Z drugim se držiš za roke.

Za kaj gre pri mikro varanju?

Mikro varanje je izraz za majhne stvari, ki dišijo po nezvestobi. Fizični stik niti ni potreben, da lahko pozneje neko dejanje obžaluješ. Mikrovaranje je torej še malce močnejša različica čustvenega varanja (čeprav številni trdijo, da je lahko čustveno varanje celo bolj boleče od fizičnega).

"Mikro varanje se zgodi, ko ustvariš okoliščine za poredna dejanja, ki pa se ne pripetijo v tvojem obstoječem razmerju."

Morda to počneš, ko partnerja ni v tvoji bližini, morda pa si celo tako pogumna, da to počneš kar pred njegovim nosom, pa on tega sploh ne opazi (ker je ali tako zelo naiven ali pa tako zelo neumen). A ustvarjanje takšnih okoliščin, čeprav se na začetku zdijo le kot simpatična igra, se lahko hitro razvije v kaj več. To nekaj več pa s seboj vedno prinese tudi kup težav.

Da se ne boš mogla sklicevati na neprištevnost ali nevednost, bomo najprej skupaj pogledali, kje so tiste meje, ki jih lahko nespametno prekoračiš. Potem pa bomo razkrili, kaj lahko narediš, da bo tvoje početje okrepilo obstoječi odnos, namesto da bi ga zagotovo pognala v še eno statistično pogubo.

To so opozorilni znaki! Jemlji jih resno!

Eden od namigov, da plavaš v nevarnih vodah, je recimo, da se za snidenje z neko osebo oblečeš drugače, kot se sicer oblačiš za druženja. Dodatna ličila, bolj urejena pričeska in skrbno preverjanje, ali si videti popolna, preden zapustiš stanovanje?

Ali če pred svojim dragim skrivaš informacije o tem, s kom se družiš na veselih uricah po koncu delovnega dne.

Morda preprosto – lažeš. Več kot običajno komentiraš fotografije na Instagramu kakšnega specifičnega frajerja (in ta ni Zac Efron ali Goran Dragić)?

Morda pa si si sama pri sebi rekla, da tvoj obstoječi odnos niti ni tako resen, samo zato da se lahko dlje časa pogovarjaš s seksi neznancem?

Vse to se morda zdi kot neškodljiva zabava. In do določene mere vsekakor je. A vsak odnos ima svojo kritično točko.

"Prag, ki določa, od kod se tvoja dejanja razumejo kot varanje."

Mikro varanje definira prav to sivo cono – tvoje razmišljanje o namenih z nekom, ki ni tvoj partner. To pa je lahko rdeči alarm za tvoje razmerje.

Pomisli torej, kakšna motivacija se skriva za udarno šminko, ki si jo danes izbrala za službo, samo zato, ker imaš zjutraj skupni sestanek s privlačnim novim sodelavcem. Kako bi se odzval tvoj partner, če bi poznal pravi razlog za tvoj dodatni trud pred ogledalom v kopalnici? Ali pa, če bi izvedel, da brišeš sporočilca, ker se bojiš, da bi jih videl?

Meja je torej jasna – prekoračiš jo takrat, ko čutiš, da bi ti bilo neprijetno, če bi partner videl (ali vedel), kaj počneš.

Na drugi strani - kaj pa on?

Kaj pa, če te skrbi, da kaj takšnega morda počne tvoj fant?

Znake mikrovaranja je težko razbrati, če ne naletiš na kakšne res izrazite indice. A če ti občutek v trebuhu namiguje, da ima tvoj dragi neprimerne namene, je čas za odkrit pogovor. Pogovor, v katerem mu omeniš prav te občutke. Povej mu, da opažaš, kako razvija vedno tesnejši odnos z neko drugo osebo in da ti ob tem ni najbolj prijetno. Potem pa ga neposredno vprašaj, ali do te druge osebe tudi kaj čuti.

Ker bo ob takšnem soočenju verjetno začel ovinkariti, mu lahko ponudiš nekaj primerov.

Izpostavi tisto, kar najbolj spodbuja tvoje dvome – če recimo neprestano pušča komentarje pod objavami na družbenem profilu kakšnega specifičnega dekleta. Če mu za odnos in zate ni vseeno, bo svoja dejanja nemudoma popravil. Če pa tvojih opažanj ne bo želel sprejeti in te ne bo jemal resno, je to vsekakor povod, da ponovno razmisliš o smislu tega odnosa.

Obrni to v nekaj dobrega – za oba! Kako?

Odkrit pogovor o problematiki mikrovaranja ima še eno čarobno moč – ponovno lahko oživi umirajoče razmerje.

Pogosto namreč ta dejanja ne izvirajo iz tvoje dejanske privlačnosti do druge osebe, ampak iz privlačnosti do nove podobe same sebe. Ko torej mikro varaš, v bistvu uživaš v tem, da si te nekdo želi.

Pri tvojem partnerju so lahko izhodišča podobna. In če ti razlogi pridejo na dan, lahko v partnerju zbudijo malce zdrave tekmovalnosti. Vendar, pozor – vzbujanje ljubosumja ima lahko želen kratkoročni učinek, ko se bo partner zagnal, da si povrne tvojo pozornost in te prepričal, da ni bil le še ena tvoja slaba odločitev. A tisto pravo vez v odnosu lahko dasta le skrb in pozornost.

Povedano drugače – zgolj izražanje iskrenih romantičnih občutkov med partnerjema bo zagotovilo, da bosta v prihodnosti z ljubeznijo v očeh gledala drug drugega in ne drug mimo drugega.

Po predlogi MEL EVANS in JESSICE GOODMAN prevedel DARJO HRIB
Fotografija: SHUTTERSTOCK

Preberi še: Si že slišala za "Coffee nap"? Poglej, za kaj gre (in zakaj ga moraš nujno preizkusiti!)

Priporočamo tudi: TE fascinantne reči se zgodijo s tvojim telesom, ko si dlje časa v resnem razmerju