Njegove ‘druge’ ženske: Sodelavke so najbolj nevarne za zvezo!

Njegove bivše, kolegice s faksa, sodelavke v službi, naključne znanke ... Dejstvo je, da nikoli ne boš edina ženska v njegovem življenju. Toda ali lahko takšne ‘ženske grožnje’ ogrozijo vajino razmerje?

Njegove ‘druge’ ženske: Sodelavke so najbolj nevarne za zvezo! (foto: Profimedia) Profimedia
27. 3. 2016

Izredno pogosto mnenje je, da ženska in moški ne moreta biti samo prijatelja in da je med njima vedno v ozadju seksualna energija, ki lahko slej ko prej iz teorije preide v prakso.

Toda mar si s takšnim razmišljanjem ne delamo krivico? Nenazadnje imaš zagotovo tudi sama kakšnega dobrega prijatelja, ki je samo to in nič drugega. Zakaj potem tudi tvoj dragi ne bi mogel imeti frendice, ki bi bila zgolj to?

Njegova bivša

Po besedah psihologinje Darke Bajec Ovčar je pri obremenjevanju z njegovimi ‘drugimi’ ženskami izredno pomembna tvoja samozavest.

Bolj ko boš prepričana, da si prava zanj in da te ljubi, manj možnosti je, da te bo najedal strah o vseh tistih ženskah, ki jih srečuje ali pa jih je poznal pred teboj.

Še posebej, če gre seveda za njegovo bivšo.

“Občutja, ki jih imajo ženske ob odnosu med svojim moškim in njegovo bivšo, so pretežno povezana z občutkom lastne vrednosti. Če je ta visok, se s tem odnosom običajno ne obremenjujejo posebej, če je nizek, pa jo ta odnos lahko zelo mori. O tem se je dobro pogovoriti s partnerjem,” pravi psihologinja.

Če se torej tvoj dragi večkrat dobi s svojim bivšim dekletom, ti pa ljubosumno spremljaš njun odnos in živiš v strahu pred tem, kaj se bo zgodilo med vama, bi bilo najbolj prav, če svojih sumov ne bi skrivala, temveč mu jih zaupala.

Napad in očitki seveda niso najboljša poteza in se jim po vsej verjetnosti lahko izogneš, če o strahovih spregovoriš, še preden se zaradi njih začneš spreminjati v živčno razvalino. Po besedah psihologinje bi lahko to temo načela nekako takole:

‘Bremeni me tvoj odnos z bivšo. Morda sem premalo samozavestna, morda so se mi že dogajale hude stvari, a to me preprosto ogroža.’

“To je način, s katerim ženska svojega partnerja ne napada, ker govori o svojih občutkih. In to je potem tudi dobra točka, iz katere se lahko začne pogajati o tem, kaj je tisto, kar lahko prenese, ne da bi jo ogrožalo. On pa lahko pove, koliko bi lahko zmanjšal stike s svojo bivšo, ne da bi se počutil kot zapornik,” pravi Bajčeva.

Drugače je seveda, če ima tvoj dragi iz prejšnje zveze otroka. Po besedah psihologinje se mora v tem primeru ženska sprijazniti, da bo odnos med bivšima partnerjema vedno obstajal, ker bosta do smrti starša skupnih otrok.

Zaradi otrok je tudi edino pravilno, da ostajata v čim bolj prijateljskih odnosih. In če tega kot nova partnerka ne moreš sprejeti, bo najbolje, če si poiščeš partnerja brez tovrstne ‘prtljage’.

Kar se tiče prtljage, pa boš skupaj s svojim dragim zagotovo dobila tudi prtljago, ki se ji reče ‘njegova mama’.

Gotovo ni treba posebej poudarjati, kakšni mamini sinki so lahko moški, po drugi strani pa ni dosti bolje, če tvoj moški svojo mamo dojema kot sovražnico številka ena. 28-letna Marija je imela opravka z obema vrstama moških.

“Saj ne vem, katera varianta je hujša, ampak zagotovo sta obe izredno neprijetni. Ko sem bila stara 22 let, sem bila s pet let starejšim tipom, ki je bil pravi otrok. Še danes me spreleti srh, ko se spomnim, da sem ga nekoč videla, kako zgoraj brez leži na kavču in se kot mali otrok smeje, medtem ko mu njegova mama poljublja popek. Srhljivo!”

Poleg tega neprijetnega prizora so se Mariji za vse večne čase vtisnili spomini na dni, ko je njegova mama prihajala k njima, da bi sinu oprala perilo in skuhala kosilo.

“Ko sem mu povedala, da me njeno vdiranje v najino gospodinjstvo in življenje moti, je užaljeno dejal, da naj bom bolj prizanesljiva in srečna, da namesto mene delo naredi ona, češ da ji tega ne bi bilo treba, pa se vseeno potrudi.

Sploh ni hotel razumeti mojega položaja. Poleg tega jo je nenehno obiskoval, ker je bila sama, medtem ko sem jaz čakala nanj. No, kmalu sem imela vsega dovolj in po treh letih sva se razšla. Pred kratkim sem slišala, da zdaj spet živi pri njej. Prepričana se, da sta oba srečna, in to mislim brez kančka ironije.”

Po maminem sinku je Marija spoznala moškega, ki je svojo mamo sovražil in z njo prekinil vse stike.

“V njem je bilo toliko sovraštva, da me je bilo včasih kar strah zanj, saj človeku toliko nakopičene negativne energije gotovo škodi. Ob vsaki priložnosti, ko je bil govor o materah, se je spremenil v hladnega moškega, iz katerega so se usule različne cinične opazke na račun njegove mame.

Ni mi niti dovolil, da bi jo spoznala, ker naj bi me po njegovem mnenju zastrupila in me pritegnila na svojo stran. Jaz pa sem jo seveda hotela spoznati. Ne le zato, da spoznam mamo moškega, ki ga ljubim, temveč tudi zato, ker sem se hotela na lastne oči prepričati, ali so njegove obtožbe sploh osnovane.

Nazadnje sva se razšla prav zato, ker sem se nekoč brez njegove vednosti dobila z njo in mu to kasneje tudi povedala.”

Marijini izkušnji sta ekstremni, toda kljub temu pogosti, saj je vez med mamo in sinom prav zaradi svoje intenzivnosti lahko vse prej kot zdravo uravnotežena.

Dejstvo je, da se prav v materinem odnosu do sinovega dekleta zrcali tudi odnos, ki vlada med mamo in sinom.

“Če je vez med mamo in sinom zdrava in iskrena, potem mama resnično in iskreno sprejme sinovo dekle. Predvsem in praviloma pa je v primeru tesne povezave med mamo in sinom mama tista, ki bo sina spustila ali pa se bo šla bitko za naklonjenost s sinovo partnerko.”

Mama je torej tista, ki naj bi bila dovolj zrela in modra, da ne bi poskušala več vplivati na sina, ko se enkrat znajde v resnem razmerju. Žal v resničnem življenju pogosto ni tako in mnogim ženskam se zdi, da niso v razmerju s svojimi partnerji, temveč z njihovimi materami.

“Zato je priporočljivo, da mlada ženska prvič, ko se njen partner odloči za mamo, in ne zanjo, resno razmisli, kakšno življenje jo čaka ob takšnem moškem. In naj ob prvem takem dogodku postavi mejo. Morda bo partnerja zaradi tega izgubila, a si bo prihranila veliko muk, ki bi jih doživljala ob njem, če bi zvezo nadaljevala.”

Nič manj pomemben ni odnos s še eno družinsko “prtljago”, namreč njegovo sestro.

Kdo bo bolj kot sestra znal moškemu svetovati, katero dekle je pravo zanj in katerih naj se izogiba? In če se torej zameriš njegovi sestri? Bo s tem konec tudi vajinega odnosa?

“Do sester svojega moškega poskušajmo biti strpne. Tudi če to niso ženske, ki bi si jih same izbrale za prijateljice, se splača malo taktnosti, saj jih ne moremo izriniti iz njegovega življenja.

In četudi bi jih lahko izrinile, bi bil naš moški potem nesrečen ali jezen, še posebej, če so družinske vezi v njegovi matični družini močne. Zato poskušajmo vsaj na zunaj negovati prijazen odnos z njimi,” pravi Bajčeva.

Sodelavka – največja nevarnost?

Tudi Brad Pitt se ni mogel upreti čarom svoje ‘sodelavke’ Angeline. In tako je Jennifer ostala sama, pa čeprav ni nič manj lepa, bistra, uspešna, zabavna in atraktivna kot Angie.

Dejstvo je, da so sodelavke lahko kmalu še kaj več kot zgolj nekdo, s katerim si deliš poslovne obveznosti in službene pogovore. S tem se strinja tudi naša psihologinja.

“Sodelavke so po moje najbolj nevarne za zvezo. Ne kar vnaprej, pač pa takrat, ko v zvezi škriplje, ko se pojavijo problemi.

Sodelavci, ki se kot ljudje ‘ujemajo’, se o problemih pogosto pogovarjajo. V takšnih odnosih se najprej formira prijateljstvo, saj imajo ljudje podobne težave v partnerskih odnosih, in zaradi tega sočustvujejo s svojimi sodelavci. Sčasoma dobijo občutek, da se s sodelavci bolj razumejo kot s partnerko doma. Od tod pa ni daleč do ljubezenske zveze.”

Bajčeva obenem opozarja na pomembno dejstvo, da v začetku nastajanja zveze med sodelavcema v ospredju ni seks, temveč iskreno prijateljstvo.

To je po njenem mnenju tudi eden od razlogov, da so zveze med sodelavci razmeroma dolgotrajne in da jih je zelo težko zaključiti.

In na kakšne znake moraš biti sama pozorna, če se tvoj moški preveč dobro razume s svojo sodelavko?

“Partnerka običajno kmalu začuti, da se med njenim moškim in njegovo sodelavko nekaj plete. Moški pogosto doma govorijo o taki sodelavki. Obmolknejo šele kasneje, ko se začnejo tudi sami zavedati, da se nekaj plete.

Če je ženska pametna, bo poskušala ugotoviti, kaj manjka njenemu moškemu v njuni zvezi, in bo poskušala vsaj deloma spremeniti tisto, kar ne funkcionira najbolje.

Če bo svojega moškega napadla, mu prirejala ljubosumne scene, poskušala izsiliti, da zamenja službo, pa obstaja nevarnost, da se bo tehtnica nagnila na stran sodelavke.”

Odločil se je zate!

Največje zagotovilo, da bo tvoj dragi ostal zares samo tvoj, je torej medsebojno zaupanje, pogovor in tvoj občutek lastne vrednosti.

Seveda bi se bilo narobe slepiti, da so moški, ko so v resnem razmerju, slepi za vse druge ženske, pa najsi gre za naključne znanke, ki so jih srečali v lokalu, ali pa mladostne prijateljice.

Toda vseeno se moramo zavedati, da se normalen moški ne bo zagnal za vsako mladostno prijateljico, ki je ni osvojil, ali pa hotel seksati s prvo, ki jo bo srečal v lokalu. Z besedami Darke Bajec Ovčar:

“Glejmo na stvar s svetle plati: ni z nami, ker ne bi videl okrog sebe čednih žensk, ampak zato, ker se je odločil prav za nas. Ker je vsaka za svojega moškega pač ‘naj’”.

Napisala: Marta Pirnar

Preberi še: Kakšne ženske moški noro obožujejo ali pa Kako preživeti družinsko kosilo, če te eden od fantovih sorodnikov (na primer njegova sestra) ne mara!