"Nič več ne počneva stvari, ki sva jih počela na začetku … Kaj naj naredim?"

Na začetku sta se spoznavala, poskušala sta se očarati, pokazati drug drugemu, kako zanimiva in razburljiva sta... Nato pa sta postala resna in predvidljiva.

"Nič več ne počneva stvari, ki sva jih počela na začetku … Kaj naj naredim?" (foto: Unsplash.com/Tim Stief) Unsplash.com/Tim Stief
10. 9. 2017

Ko sta se spoznala, sta bila spontana, divja, mladostna, polna idej, nikoli utrujena, vedno vzburjena, trudila sta se drug za drugega, ...

Potem pa sta se sprostila, počutila sta se varno, zaupala sta si, med vama je začela rasti ljubezen, vidva in vajina zveza pa sta se začela spreminjati.

Obema je bilo noro lepo, dokler se nisi nekega dne zavedla, da pogrešaš tistega fanta, v katerega si se zaljubila, in če si res iskrena do sebe, pogrešaš tudi staro sebe, tisto, ki je bila bolj divja, drzna in cvetoča od tebe.

Intenzivnost se je zmanjšala

Na začetku vajine ljubezni sta si nenehno pošiljala sms-e, pisala sta si, kaj mislita, da bi počela, če bi bila skupaj, delila sta najbolj poredne misli, opravljala sodelavce. Nedotaknjen ni ostal niti zid na Facebooku, nabiralnik elektronske pošte je bil pogosto poln različnih smešnih mailov, posnetkov z Youtuba in idej.

Vse, da sta se spomnila drug na drugega, da sta lažje prebrodila čas, ko sta bila narazen. Nič nenormalnega niso bili niti nesmiselni klici, ki so kaj hitro prerasli v uro dolg čvek, po katerem sta oba kar žarela, ker nista mogla verjeti, s kakšno lahkoto se lahko pogovarjata in koliko stvari vama je skupnih. Danes vse to storita, ko se vidita, povesta si, kaj se vama je zgodilo, maili so zastali, Facebook imata le za druge, pokliče pa te samo, če se morata kaj nujnega dogovoriti.

Zmenki so redkost. Raje ostaneta doma, na kavču, pred TV-jem, objeta, pojesta doma skuhano večerjo, nato pa zaspita, ker nočeta biti naslednje jutro preveč utrujena, saj morata zgodaj vstati. Pogosto so tudi vikendi podobno ‘dinamični’. A ne na začetku!

Na začetku hodita ven, plešeta, pijeta, vseeno vama je, če je šele torek, nikoli nista utrujena. Ne moreta se naužiti drug drugega, njegove roke so ves čas na tebi, zdi se, da sploh ne opazita, da nista sama na plesišču. Danes pa je francoski poljub na ulici že prava redkost – vrsta pozornosti, ki je tik pred tem, da izumre na polju vajine udobne ljubezni.

Kaj pogrešaš ti:

Seveda oba opazita, da sta se spremenila. In najprej potožita najboljšim prijateljem za neke vrste generalko, nato pa se izlijeta tudi drug drugemu.

Začneš ti: “Si opazil, da nič več ne počneva stvari, ki sva jih počela na začetku? Zakaj si mi nehal pošiljati sms-e čez dan? Se nič ne spomniš name? Včasih si mi na pol ure sporočal, kaj delaš, danes sem vesela, če se spomniš enkrat v dnevu. Pa sploh me nikamor več  ne pelješ – to, da greva v kino, kjer postanem vsa zaspana, zame ni zmenek. Jaz bi šla plesat, žurat, sploh ne hodiva več ven, če ni poleg vseh tvojih prijateljev. Zdi se mi, da si včasih bolj želiš biti z njimi kot pa z mano. Že večkrat sem ti rekla, ali bi me zmasiral, a vedno najdeš izgovor, včasih si pa komaj čakal, da bi me gnetel. Pa sploh se ne pogovarjava več, samo še v televizijo buljiva.”

Kaj pogreša on:

Najprej se mora seveda braniti: “Ljubica, ni tako, da se ne bi več spomnil nate, le bolje se mi zdi, če se potem, ko se vidiva, o vsem pogovoriva, da si pač zvečer poveva, kakšen dan je bil. Pa sej bi te peljal tudi ven žurat, samo kaj, ko so skoraj vse vikende neki rojstni dnevi, diplome, poroke, vselitvene žurke in mi je potem tisti vikend, ki je prost, veliko bolje ostati doma, da vsaj enkrat nimam mačkaste nedelje.”

Potem pa sledi še njegovo izlitje: “No, si pa tudi ti drugačna. Včasih si imela vedno neke seksi kratke oblekice s strupenimi škornji, danes pa se mi zdi, da si vedno na poti v knjižnico, vse je daljše in manj oprijeto. Kar se masaže tiče, tudi ti bi lahko mene kdaj zmasirala, na začetku se nisi branila. Bi te peljal ven, samo kaj, ko med tednom to ne pride več v poštev, ker moraš vedno zgodaj vstati, ne upaš si pa vzeti bolniške, kar si na začetku redno počela.”

Je zdaj res vse slabše

Je pametno vztrajati pri začetni intenzivnosti? Zagotovo ne. Prednosti, ki jih ima daljša zveza, so čudovite. Oba se poznata. Brez besed vesta, kdaj je kdo dobre volje, živčen, nestrpen, prestrašen, vesel ali pa potreben. Vesta, s kakšnimi darili ali manjšimi pozornostmi lahko razveselita drug drugega. Vesta, da lahko računata drug na drugega, da se lahko tudi zjokata skupaj. Imata svoje interne šale. Čudovita sta.

Vendar ne tako čudovita, da vama ne bi koristilo tudi malo začetne naelektrenosti. Cilj mora biti, da vama uspe doseči neko odlično kombinacijo začetne navdušenosti in zdajšnje ljubezenske vpeljanosti.  Hm, ko oddam ta članek, grem po masažno olje in dišeče svečke!

Da se ne bo ‘cona udobja’ spremenila v ‘cono pogube’

Največja prednost, ko si v daljši zvezi, je, da se lahko sprostiš. Obstaja pa meja, koliko si še lahko delita in koliko je že preveč. To mejo ženske rade prekoračite.

  • Ne lulajte pri odprtih vratih, ne pritožujte se nam čez svoja stegna in ne nam govoriti, da vam je bivši poslal e-pošto.
  • Ženske ste navajene, da delite svoje misli in občutke, ker se tako povežete s svojimi ženskimi prijateljicami. Z moškimi pa ne gre tako. Do neke mere nas seveda zanima, a kaj ko ženske prehitro pozabite, da se ne pogovarjate s svojo prijateljico, in z nami delite preveč informacij.  Mi smo kot sveče – če nas preveč pokrijete, nam zmanjka kisika in se začnemo dušiti.
  • Na začetku sta bila oba polna razburljivih skrivnosti, ki jih je bilo treba odkriti. Strast pa se hrani s skrivnostmi, tako da nam ne zaupajte takoj vsega.
  • Prihrani mu kakšne sočne informacije. Ni mu treba recimo vedeti, da te napihuje, ne zanima ga niti, kaj je rekla tista koza iz sosednje pisarne o obleki tvoje najboljše prijateljice, ko ste bile skupaj na kosilu.

Simon Zajc

Za pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo dr. Gabrijeli Simetinger.

Oglej si še: Najlepše zaročne fotografije leta 2017 z najbolj čarobnih destinacij

Priporočamo tudi: Tega nikoli ne smeš obleči za na zmenek (nasvet stilistke!) in Za moške: Kako vzbuditi njeno hrepenenje