Nerganje obrni sebi v prid

Že spet ni spustil pokrova straniščne školjke? In to po vseh tvojih opozorilih! Mika te, da bi mu zagrozila z ultimatom, a preden mu postaviš pogoje, pomisli … Ali mu tečnariš upravičeno ali pa je nerganje le ena od tvojih muh?

29. 10. 2009

Če so ti zapleti s straniščno školjko poznani, te bo odgovor strokovnjakinje Aleksandre Kralj zagotovo presenetil.

“Ženske zelo rade mahamo z zastavico enakovrednosti, v praksi pa zase zahtevamo posebne privilegije, na primer spuščanje straniščnega pokrova. Tako kot ti zahtevaš od njega, da upošteva tebe, bi tudi on lahko zahteval, da dviguješ straniščni pokrov in ti nato težil, ker ga ne. Vse razprtije okoli straniščne školjke so pravzaprav samo še eden izmed poligonov za merjenje moči.”

Če nenehno ponavljaš svoje zahteve in fantu ne pustiš dihati, je napočil čas, da se otreseš tečnobe in rešiš razmerje pred propadom.

Moški nastavi ščit

Ker se žrtev počuti ogroženo, saj se mora nenehno zagovarjati in braniti pred obtožbami. “Na človeku, ki vseskozi nerga, ni nič lepega,” je prepričana tudi Kraljeva, ki poudarja: “Za partnerja postane naporen in odbijajoč. Ne preostane mu nič drugega, kot da se nauči ščititi pred zahtevnim in nezadovoljnim partnerjem, ki mu vseskozi sporoča, da ni dovolj dober, ali pa ga pusti.”

Nevzdržna situacija

“S tem, ko vztrajno ignorira vse tvoje zahteve in pritožbe, ti na svoj tihi način sporoča, da ni tvoj otrok in da si ne dovoli, da ga vzgajaš. Na živce mu gre tvoj odnos do njega, saj si si iz nekega zanj neznanega razloga vzela več pravic, kot ti jih je pripravljen priznati. Ženske to neznansko rade delamo. Razlog za to se skriva v podcenjevalnem odnosu do moških. Če niso taki, kot me, to ne pomeni, da so slabi,” pravi Kraljeva.

S prevzgojo ga ponižuješ

“Ko se odločimo za življenje v dvoje, hkrati sprejmemo tudi dejstvo, da ne more biti vse tako, kot hočemo mi. Če si torej z nekom v skupnem življenju, se nauči sprejemati tudi njegove slabe navade, tako kot on sprejema tvoje. Morda se tebi tvoje navade ne zdijo moteče. No, morda se tudi njemu njegove ne zdijo tako zelo moteče in te samo pisano gleda ter nikakor ne more razumeti, da so nogavice v dnevni sobi lahko razlog za tvojo slabo voljo,” opozarja Kraljeva.

“Tvoj dragi ni tvoj projekt. Vsi napori, da bi ga vzgojila – naredila bolj sprejemljivega zase –, so pravzaprav poniževalni. Morda se bo začel spraševati, koga v resnici ljubiš. Več kot očitno je, da njega ne.”

Reši razmerje

Da ga tvoje nenehno nerganje ne bo spravilo ob živce in navsezadnje pokončalo vajinega razmerja, poskusi z naslednjimi ukrepi.

Spoštljiva komunikacija

“Da boš lahko spremenila ton in način, s katerim komuniciraš s svojim dragim, moraš najprej narediti miselni preskok. On ni tukaj, da te uboga, ker ti veš, kaj in kako, on pa ne. Skupaj sta, da sodelujeta. Torej se moraš z njim pogovarjati in usklajevati. V pogovorih – lahko jih imenujeta tudi sestanki – vsak zase izberita obveznosti, ki sta jih pripravljena sprejeti. Nato dopustita, da jih vsak zase opravita.

V tem primeru se ne bo počutil ogroženega in ne bo se mu treba boriti za svojo svobodo oziroma proti tvojemu diktatorskemu odnosu. Spoštljiv način dela čudeže. Moški niso telebani, za kakršne jih imamo ženske. Če boš uporabljala stavke, kot so: Želela bi, prosila bi te, veliko mi pomeni, bi mi hotel pomagati, ne zmorem sama, potrebujem te, rada bi … ne bo imel razloga, da te zavrne,” pravi strokovnjakinja.

Natančnost pri navodilih

“Moški imajo radi jasno, preprosto in neposredno komunikacijo. Nestrpni postanejo vsakič, ko se jim zdi, da Ženske od njih pričakujejo, da bodo ugibali ali pa kar vnaprej vedeli, kaj one mislijo,” pravi Kraljeva in dodaja:

“V komunikaciji z moškimi moramo oddajati čim bolj natančno sporočilo. Kar seveda pomeni, da mora biti komunikacija čim bolj jasna. Brez vseh dodatnih okraskov, nepotrebnega ovinkarjenja in olepševanja. Predvsem pa se izogibaj dolgim monologom in večkratnemu ponavljanju. In lepo te prosim, ne govori z njimi, kot da bi bil slaboumen.”

Pravi trenutek

“Pogovarjaj se z njim. Pogovor je način, s katerim si izmenjujemo misli in izražamo občutke. V pogovoru smo odprti eden za drugega. Pri oštevanju, pritoževanju in sitnarjenju se zapremo. Vsi – moški in ženske.”

Ne zahtevaj takojšnje akcije

“Življenje ni samo izpolnjevanje obveznosti oziroma uresničevanje ciljev. Če se boš preveč resno lotevala vsega skupaj in isto mero resnosti zahtevala tudi od njega, boš ti tista, ki bo povzročala stres. Vsakodnevne obveznosti so lahko tudi zabava, odvisno, kako se jih lotevaš. Najboljši način, da ti bo sledil, je, da v vajinem domu zavlada sproščenost. V takem ozračju se dobro počutimo in radi prispevamo.”

Ne išči napak, ampak rešitve

Dokler ta rok ne poteče, ga nikar ne spominjaj na to, še manj pa opominjaj, da se mu čas izteka. A kaj storiti, če svojih obveznosti ne opravi v dogovorjenem času?

“Preden znoriš, mu najprej prisluhni. Morda ima utemeljene razloge, zakaj se ni držal dogovorjenega roka. Preden pa sploh zahtevaš pojasnilo, se najprej vprašaj: ali je res tako zelo pomembno, da je opravljeno ravno v tem času, ali pa je pristal na časovni rok, ker si ti pri tem vztrajala. Je že tako, da vsega ne moreš vedno načrtovati in imeti pod nadzorom. Njega še najmanj, ne glede, kako zelo si prizadevaš. Vse, kar lahko storiš, je, da izraziš svoje mnenje, prosiš, predlagaš … prisiliti ga ne moreš v nič.”

Ne obnašaj se kot mama

“Čeprav nergač svoje obnašanje opravičuje z dobrim namenom, se v njegovem načinu obnašanja skriva potreba po moči in izraža podcenjevalen odnos do svojega partnerja. Z nadzorom, omejevanjem in vzgajanjem poskuša drugemu vsiliti svoja prepričanja in navade, pri tem pa popolnoma spregleda želje in potrebe partnerja, s katerim živi. V želji, da bi bilo življenje popolno – po njegovo, seveda –, se postavi v vlogo starša,” trdi Kraljeva.

Torej, če mu boš nenehno tečnarila, se bo počutil kot 15-letnik, ki mu mama žuga s prstom in očita, da spet ni pospravil svoje sobe. Ker te nerganje postavi v starševsko vlogo in tvojega partnerja v vlogo otroka, tovrstna hierarhija v vajino razmerje ne bo prinesla nič dobrega.

“Najprej moraš spremeniti svoj odnos do njega. Sprejeti ga moraš kot enakovrednega člana svoje ekipe. Upoštevati moraš dejstvo, da ti nisi kapetan ekipe, ampak soigralec. Soigralci se med seboj dogovarjajo. V mirnem pogovoru se mu najprej opraviči in mu priznaj svojo zmoto, da si se lotila vajinega skupnega življenja na napačen način. Dovoli mu, da on pove svojo plat doživljanja vajinega odnosa. Prosi ga za pomoč – sodelovanje. Sklenita kompromis – vsak zase povejta, kaj sta pripravljena narediti eden za drugega. Vzemi, kar ti ponudi, in ne izsiljuj.”

Pometi pod svojim pragom

“Sami sebe po navadi ne vidimo, zato je dobro, da se poskušaš postaviti v njegovo kožo. Izgovori v smislu: Jaz tega ne bi delala tako kot on ali če bi bil on drugačen, potem bi bila tudi jaz ti čisto nič ne pomagajo. S svojim obnašanjem, ki se tebi zdi popolnoma upravičeno, ga odbijaš od sebe. V tebi ne vidi več ženske, s katero želi biti, ampak žensko, ki mu teži in pred katero se mora zaščititi. Zato dobro razmisli, kaj si v resnici želiš in kaj je zares pomembno. Razmisli tudi o tem, zakaj izbiraš tako obnašanje. Če boš še vedno vztrajala, da je on kriv, se spomni svojih občutkov, ko so tvoji starši tečnarili tebi,” svetuje Aleksandra Kralj.

Ne ignoriraj sprememb

“Pomembno je, da svojega dragega pohvališ, saj mu s tem pokažeš, koliko ti pomeni, da sodeluje s tabo. Vendar bodi pazljiva, da pri tem nisi pokroviteljska. Če ga boš hvalila kot majhnega otroka, ki končno uboga svojo mamo, bo jezen in prizadet,” pravi Kraljeva in poudarja, da je njegova največja nagrada to, da te vidi sproščeno in srečno. “Moški ne uživajo v tem, da jezijo svojo drago, le podrejati se ji nočejo.”

Občasno spreglej napako

“S prenapetim, kritičnim, doslednim in preveč natančnim človekom je težko živeti. Ob takem človeku se težko sprostiš. Zato popusti svoj prijem in se nauči biti bolj tolerantna. Za oba bo tako veliko lažje, predvsem pa bo skupno življenje postalo veliko bolj prijetno,” ti svetuje psihologinja. Zato bodi prizanesljiva in ne vtakni se v vsako njegovo napako – kakšno mu tudi dopusti, navsezadnje ga imaš zaradi tega tudi tako rada!

  • Kaj storiti, če moški noče prisluhniti tvojim besedam in zavrača vse pobude?

Zamisli se nad besedami strokovnjakinje Kraljeve: “Vsem, ki tako rade nergate, ker menite, da je vaš partner nesposoben, neorganiziran, neodgovoren in malomaren, bi rada svetovala le eno: razmislite, zakaj ste z njim, če je tako zelo obupen. Verjetno se to sprašuje tudi on.”

Metka Pravst