Ti je ob/po spolnem odnosu nelagodno? Gre za pogosto težavo, o kateri nihče ne govori (Cosmo BO!)

Zakaj ti občutki? Spolni odnos naj bi vendar vplival na občutek sreče in povezanosti s partnerjem. Pa ni vedno tako.

Ti je ob/po spolnem odnosu nelagodno? Gre za pogosto težavo, o kateri nihče ne govori (Cosmo BO!) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 11. 2023

Si se kdaj počutila tako:

Po sicer nežnem in čudovitem spolnem odnosu bi se najraje umaknila, zavila v odejo, molčala in/ali zjokala? Včasih solze kar same privrejo. Ali pa se počutiš popolnoma otopela ali tesnobna?

Zakaj ti občutki? Spolni odnos naj bi vendar vplival na občutek sreče in povezanosti s partnerjem. Pa ni vedno tako.

Strokovnjaki temu pravijo postkoitalna disforija (PCD) ali postkoitalna žalost, našla boš tudi izraz postkoitalni blues.

Kaže se kot ...

  • žalost,
  • občutek praznine,
  • tesnoba,
  • nelagodje,
  • včasih se pojavi tudi občutek vznemirjenosti …
  • Ter na splošno melanholičen občutek.

Pojavi se lahko do dve uri po spolnem odnosu, ki je sporazumen odnos dveh oseb.

»Ni neobičajno, da se po spolnem odnosu oseba počuti žalostno. To ni nujno zaradi travme ali ker dejanje obžaluje – ne pomeni, da se dogaja nekaj grozljivega,« je za The Independent povedala Denise Knowles, terapevtka za spolne odnose in svetovalka za partnerske odnose.

Gre za eksplozijo hormonov v telesu, vključno z endorfinom, oksitocinom in prolaktinom.

Spolnost je zelo intimno dejanje in ob orgazmu se v telesu sprosti veliko čudovitih hormonov, ki poskrbijo za dobro počutje in občutek sreče ter povezanosti. Raven teh hormonov se začne nižati takoj po orgazmu in ko se hormoni, ki so ustvarili občutek intime, umirijo, pride občutek melanholije.

Gre torej z dva ekstrema – od užitka in neizmerne sreče do občutka ločenosti. To lahko na svoj način povzroči, da se ženska in tudi nekateri moški počutijo žalostne. 

Če imaš težave v odnosih, je za to morda kriva ena izmed TEH 5 stvari

Študija je pokazala, da je kar 46 odstotkov od 230 žensk nekajkrat doživelo postkoitalno disforijo po spolnem odnosu. Tudi moški niso izvzeti. Študija na moških je pokazala, da je to doživelo 42 odstotkov moških. V raziskavi je sodelovalo 1208 moških. Intimnost odnosa na to ni vplivala, so še ugotovili raziskovalci.

Podobno je pokazala študija iz leta 2011, ki je pokazala, da se tretjina žensk po spolnem odnosu, ki so ga sicer označile za zadovoljivega, počuti depresivno.

Ali to pomeni, da je s tvojim odnosom nekaj narobe?

Čeprav je potrebnih več raziskav, se nekateri strokovnjaki strinjajo, da gre verjetno za evolucijsko funkcijo in da s tem ni nič narobe.

Pomembno je, kako ravnata – partner, ki to doživlja, potrebuje sočutje, druga stran pa mora vedeti, da ni storil/a nič narobe. Zato je pomembno, da se o tem pogovarjata.

No, dr. Knowles kljub temu poudarja, da stanje zahteva nekaj več pozornosti v primeru, da se to dogaja redno in pogosto.

Še posebej, če ta težava sproži prepire in če si vsakokrat močno vznemirjena, je treba stanje raziskati.

Lahko gre namreč tudi za globlji problem. To se lahko dogaja tudi zaradi težav v romantičnem odnosu in ne v samem spolnem odnosu. Morda si nezavedno spolnih odnosov ne želiš. Ali gre za še globlje rane, iz otroštva, povezane z intimnostjo. V takšnih primerih ti lahko pomaga posvet s terapevtom.

Fotografije: Profimedia

Preberi več na Aktivni.si

Tudi ti ful lažje zaspiš na kavču kot v postelji? 😅 Razkrivamo RAZLOG, zakaj se ti to dogaja