"Ne zapusti ga. Ne odnehaj! Srečni konci vendar obstajajo!" (sijajen zapis naše novinarke Petre Arula)

Na ljubezenskem področju smo že vse kdaj obup(ov)ale, zato je Cosmo zate tokrat dobro obdelal to vedno aktualno temo.

"Ne zapusti ga. Ne odnehaj! Srečni konci vendar obstajajo!" (sijajen zapis naše novinarke Petre Arula) (foto: Unsplash.com/Scott Broome) Unsplash.com/Scott Broome
21. 7. 2018

Ne zapusti ga! Ne odnehaj!

Med vama ni vse tako, kot si si predstavljala, da bo?

Vemo, da tega nočeš slišati, a princi na belih konjih obstajajo samo v pravljicah, pa še tam se vedno kaj zaplete. Tu pa je nekaj, kar si želiš slišati: tudi v našem svetu obstajajo srečni konci. Seveda z vsemi zapleti, prepleti in vajino osebno rastjo, kot se za vsako pravo romanco spodobi.

Zakaj vama ne gre?

Prihajata iz različnih okolij in imata različne poglede na ljubezen in odnose, in čeprav se imata rada in se privlačita, bosta živela izpolnjujočo ljubezen šele, ko se bosta uskladila v pogledih na ljubezenski odnos in v pričakovanjih (ki se jih pogosto niti ne zavedata). In ne, žal ne more biti ves čas tako kot takrat, ko sta se zaljubila. "Sladka opojnost zaljubljenosti prej ko slej mine in v odnosu se začnejo pojavljati konflikti in nesoglasja," opozarja Tadeja Milivojevič Nemanič, imago partnerska terapevtka.

Pravi, da si marsikdo ob tem misli: "Če bi bila res za skupaj, vsega tega ne bi bilo, torej verjetno nisva za skupaj. Ob tem pa pozabljajo, da je za odnos in ljubezen treba delati ter se truditi. In tega ni nikdar konec, saj je partnerski odnos živa stvar, ki se spreminja in raste. So pari, ki se tega zavedajo in se za svoj odnos trudijo najbolje, kot znajo. Pa vendar se pogosto zgrešijo. Včasih se mi zdi, kot da par sedi v istem čolnu in vsak od njiju v najboljši veri na vso moč vesla v svojo smer. Od vsega tega veslanja pa se marsikdo utrudi,'' opozarja terapevtka in dodaja, da imajo takšni pari po navadi občutek, da jih partner v vsem tem ne opazi, ne ceni, ne razume, kaj šele, da bi jim pri tem kaj pomagal.

Se splača vztrajati?

Žal dolgotrajni partnerski odnos, ki ne bi doživel mnogo vzponov in padcev, ne obstaja. Strokovnjakinja pravi, da je pomembno, da se iz padcev naučiš, da ves čas ne ponavljaš istih vzorcev, da se ne zatikaš pri istih stvareh.

Sta padla v prepad?!

Iz črne luknje se bosta najlažje rešila s pogovorom.

Terapevtka opozarja, da je pomembno, da se v njem res poslušata in tudi slišita.

Skupaj lahko bereta knjige, članke, gledata oddaje (in se o vsem skupaj pogovarjata), se pridružita skupinam na spletu, gresta na predavanja, seminarje ali partnerske terapije, ki lahko hitro in uspešno rešijo manjša nesoglasja, ki pa bi lahko ob drugih težavah prerasla v rušilen potres.

Kdaj se v partnerstvu ne splača vztrajati?

Tadeja pravi, da je treba čim prej prekiniti odnose, v katerih so nasilje, zlorabe in/ali odvisnosti.

Če z naštetim nimata težav, a se ti zdi, da je vajina ljubezen že zgodovina, pa ti terapevtka predlaga, da si odgovoriš na vprašanje:

"Kako bi ti bilo, če bi izvedela, da je tvoj partner v drugi zvezi?"

Če bi ti bilo to všeč, bi mu to privoščila in ob tem čutila olajšanje, tega partnerskega odnosa ni več in ga niti nima smisla obujati, v nasprotnem primeru pa poznaš naš moto – VZTRAJAJ! 

Instantni par? Ne, hvala!

"Eden od razlogov, zakaj pari niso pripravljeni vztrajati, je povezan tudi z današnjim življenjem in miselnostjo. Hitro, takoj in instant je pogosto moto našega časa. Ter to, da moramo ves čas biti srečni, zadovoljni in brez težav. Če nismo, pa je do tja le en klik. To preslikavamo tudi na odnose: če ne 'delajo', jih bomo zamenjali," pravi Tadeja Milivojevič Nemanič, imago partnerska terapevtka.

PREBERI ŠE: Kateri so najpogostejši razlogi, zakaj gredo pari tako hitro narazen?

  • Nerealna pričakovanja glede partnerskega odnosa.
  • Miselnost, da za partnerski odnos ni treba delati.
  • Naravnanost družbe na hitro zadovoljevanje impulzov.
  • Odprtost družbe do ločitev.
  • Splošna nepripravljenost na vlaganje, delo in trud v partnerskem odnosu.

Petra Arula
Fotografija: Unsplash.com/Scott Broome

Preberi še: Moške najbolj moti, če je ženska TAKŠNA!

Priporočamo tudi: 11 čudaških stvari, ki jih počnejo VSI pari, ki so že dolgo v razmerju