Ne boš verjela, KAJ je v resnici razlog, da se poljubljamo z ZAPRTIMI očmi

17. 7. 2019
Ne boš verjela, KAJ je v resnici razlog, da se poljubljamo z ZAPRTIMI očmi (foto: Profimedia)
Profimedia

Med poljubljanjem verjetno ne razmišljaš o tem, zakaj imaš zaprte oči, a razlog za to je pravzaprav zelo logičen.

Oba čutita ples iskric med vama, se nagibata en proti drugemu z odprtimi očmi, nato pa jih nekje tik pred poljubom zapreta. To se dogaja nehote, če želiš ali ne. In za to obstaja popolnoma logična razlaga.

Zakaj se torej poljubljamo z zaprtimi očmi?

Kot razkriva raziskava psihologov londonske univerze Royal Holloway, možgani ne prenesejo več hkratnih dražljajev, kar pomeni, da če se osredotočaš na poljubljanje, enostavno moraš zapreti oči, da bi v poljubu maksimalno uživala.

Naši možgani namreč ne morejo hkrati obdelati in vizualnih in čutnih dražljajev.

Kognitivni psihologinji Poly Dalton in Sandra Murphy razkrivata, da je "taktilna zavest odvisna od stopnje težavnosti istočasne vizualne naloge".

Tako na primer zapremo oči tudi takrat, kadar globoko razmišljamo, se želimo nečesa spomniti. To logiko lahko prav tako opazimo pri drugih aktivnostih, pri katerih prihaja do močnih dražljajev, kot je recimo seks, pri katerem zapremo oči, da se izognemu "preobremenitvi čutil".

Med seksom navadno zapremo oči z namenom, da doživimo to izkušnjo brez vizualnih dražljajev, ki bi nam lahko v tistem trenutku bili zgolj v napoto. In enako velja za poljubljanje.

Rezultati omenjene raziskave kažejo še to, da zapiranje oči med poljubljanjem pojača intimnost srečanja med dvema in nudi večje zadovoljstvo.

Morda je pri tem tudi evolucija odigrala pomembno vlogo, saj manj motenj pomeni večje osredotočenje med spolnim odnosom – in takrat narašča tudi verjetnost zanositve.

Tako, zdaj veš, zakaj se običajno poljubljamo z zaprtimi očmi. Narava namreč želi, da oba kar se da najbolj uživata.

Pripravila: N. Š.

Gif: Giphy

Preberi še: TAKO se obnaša moški, ki te ima namen kmalu ZAPUSTITI

Priporočamo tudi: Uffff! Preveri, katerim astrološkim znamenjem se to poletje obeta VROČA romanca

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec