Najbolj vročih seks težav(ic)

Umetnost dobrega razmerja je, da se naučimo reševanja sporov. Ja, prav tako, kot se naučimo umetnosti seksa.

27. 9. 2007

Kaj bi si lahko sploh še želela? Skuha ti najboljšo kavo na svetu, pošilja poljube po elektronski pošti, nikoli ne pozabi na tvoj rojstni dan, poskrbi za zlomljen pokrov školjke (poškodovala sta ga pri zadnjem seksu), pohvali tvojo novo pričesko, za seboj pospravlja umazane nogavice, papirčke od čokoladnih bombonov meče naravnost v koš, parkrat je že odnesel smeti, zvečer ti v naročju gledanja Prision Breaka zaspi ... Kako romantično. Torej, razumeta se čudovito, veliko se smejita in uživata vsakdanjik, v postelji pa je nasploh kot v paradižu orgazmov. Je tako?

Srečnica! Potem tale članek ni ravno zate, pa bi te vseeno morda zanimalo, okoli katerih situacij na seksualnem področju se včasih (o, ja) tudi najbolj srečnim parom vname kakšen požarček. Sploh mladi, ki šele začenjajo skupno življenje, se tu in tam soočijo z ‘neskladjem’ pri seksu. Večkrat je lahko posledica slaba komunikacija. A če se par nauči odkritega pogovora, je manj možnosti, da se bodo pojavile zares nepopravljive težave. Še zmeraj pa lahko pride do tistih, katerim tu in tam težko uidemo, in strokovnjaki so nam razkrili, katerih pet je najpogostejših.

Preden se kakršna koli težava lahko reši, se jo mora prej prepoznati. Le kaj bi v življenju brez takšnih izzivov? Dolg­­čas bi nam bilo, tudi v razmerjih. In kako že pravijo, da z zvezo ni vse v redu, če se dva nikoli ne spričkata? Že, a še preden se iz miši naredi slona, si preberi tole, da boš pripravljena na reševanje težav.

Je tvoj libido večji?

Ženske imajo pogosto nerealistična pričakovanja, da jim bo partner potešil vsako fantazijo.

Težko bi našli par, ki ima popolnoma enak seksualni apetit. Na začetku zveze mnogi še mislijo, da je njun libido maksimalno usklajen, šele čez čas, ko začetna evforija mine, pa se lahko pokaže, da sta si v željah pri seksu močno različna. “Danes mi ni do seksa,” je tu in tam z obeh strani popolnoma normalno, ko pa se to dogaja zelo pogosto, hitro nastopi slaba volja.

Ženske smo na tem področju občutljivejše, saj si v primeru, da partner ni več toliko zagret za seks, kot je bil na začetku, pogosto mislimo, da ga ne privlačimo dovolj ali pa, da smo seksualno prezahtevne. V primeru, da je moški tisti, ki mu primanjkuje libida, je možno tudi, da tega ne bo priznal. Kakorkoli, morda se zadnje čase premalo ukvarja s športom, je postal len in večere najraje preleži pred TV-jem? Znano je, da fizična pripravlje­nost vpliva tudi na seksualni apetit. Eden od pogostih razlogov je stres, in obstajata dva načina, kako se moški spoprijemajo z njim. Eden je, da bi takrat seksali vsak dan, saj jim seks in orgazem predstavljata edini način, da se vsaj za nekaj časa ‘odklopijo’. Druga posledica stresa pri njih pa se kaže v tem, da o seksu sploh ne razmišljajo in je to zadnje, kar bi želeli početi, pa naj še tako zapeljive skačemo okoli njih. Če je pod velikim pritiskom zaradi novega projekta v službi, bodi potrpežljiva in počakaj, da se stvari spet spravijo na stari tir, saj nočeš, da ga še dodatno otovoriš s svojim nezadovoljstvom, kajne?

In če je bilo vajin različen libido čutiti že od vsega začetka? Če nimata nepotrebnih zadržkov glede samozadovoljevanja, ga še vedno lahko prosiš, da te zgolj drži v objemu, medtem ko se ti do orgazma pripraviš sama. To dejanje zahteva veliko zaupanja med partnerjema, a občutek je prav tako intimen in je lahko čudovita izkušnja. Še to: noben partner ne bi smel čutiti pritiska, da mora nekaj narediti le zato, ker si je drugi to zaželel. Še vedno lahko reče ‘ne’ in pusti potrebnico prepuščeno sebi. A potem brez dolgega nosu. To je res neseksi!

Tehnične težave

Ko odpove (ali prehitro poči) orožje, zna biti to eden od tistih problemov, o katerem se res nočemo pogovarjati, kajne? Načeloma se tudi ni treba, bolj pomembno je, da v takšni situaciji partnerja delujeta enako kot prej, ker problem ni konec sveta. “Moški imajo glede seksa lahko psihološke ali psihosocialne težave,” razlaga Ian Kerner, seksualni terapevt za pare in avtor knjige He comes next. “Tare ga lahko strah pred intimnostjo ali težavna seksualna preteklost, največkrat pa so krivci slaba prehrana, stres in premalo gibanja.”

In medtem ko se stvari dvigujejo (ali pa se sploh ne), moramo imeti v mislih, da se z začasnim prenehanjem zadovoljive erekcije ne nujno neha tudi z vsemi ostalimi super načini, kako se imata dva lahko krasno v postelji. Prepričana si lahko, da se bo s svojo težavo spoprijemal veliko lažje, če te bo še vedno lahko zadovoljeval z usti ali ročno – tako vsaj ne bo izgubil svoje samozavesti, pa tudi pritisk na njegov penis s ‘tehničnimi težavami’ bo tako popustil. Drugače pa velja pravilo: manj pshiološkega in verbalnega pritiska v njegovo mednožje, prej bo ‘stvar’ spet v akciji.

Seveda pa nimajo le fantje popolnoma ‘elementarnih’ težav, tudi naše princeske včasih spijo in se ne odzivajo z mokrenjem, ko jih nekdo boža in ljubkuje. Če je pri samozadovoljevanju vse normalno, je razlog lahko partner ali pa kaj povsem drugega. Vemo, da imajo ženske tudi svoje ‘muhe’, kot so težave s sprejetjem svojega telesa ali pa vročičnost, ko se trudijo, da bi bil seks kot v porno filmu.

Seveda se še nobeno telo ni odzivalo na dražljaje, če so možgani osredotočeni na kaj drugega kot lastni užitek in užitek, ki ga občutimo ob partnerjevih odzivih. Seveda pa za to težavo obstajajo tudi drugi vzroki – jemanje kontracepcijskih tabletk in nekaterih drugih zdravil ter seveda tudi tu najpogostejšega vzroka – stresa. Velika možnost je seveda tudi, da je ženska preprosto premalo vzburjena. Kot smo že zapisali vsaj dvestokrat: prekratka predigra in takojšnja na juriš penetracija se pri mnogih ne konča ravno s poplavo v mednožju.

Rutina, izgini že!

Metuljčki v želodcu se v dolgoletnem razmerju pojavljajo redkeje, če za to dobesedno ne garamo. Dejstvo. Eden najbolj pogostih sovražnikov priljubljenega frfotanja v trebuhu je dobra stara rutina. Nihče, niti tako vznemirljiv par, ji ne more uiti, če se ne zaveda, da je edina rešitev, da se pojavi čim manjkrat, to, da ji ne damo časa, da se ‘ugnezdi’. Recimo, da par živi skupaj. Vsakdanjik je pri obema napolnjen do zadnje sekunde in včasih zmanjka idej in energije še tako hiperaktivnemu človeku. Zvečer bi v objemu ljubljene osebe le še zaspali.

V začetku razmerja komaj čakamo, da poskusimo v seksu še to in to, potem pa, ko smo preizkusili že vse, za kar vemo, da ‘deluje’, se pojavi tisti lenobni občutek, ko se prepustimo udobju tega, v kar smo nekaj časa tako vročekrvno vlagali svojo energijo. Ob misli na seks raje globoko in glasno zazehamo in se z glavo zarijemo v njegovo pripravljeno ramo.

Takšne faze so normalne, pomembno pa je, da ob njih ne zganjamo panike, da bo tako ostalo večno. Včasih zadostuje že, da partnerja kakšen vikend preživita vsak na drugem koncu Slovenije s svojo družbo in si nato v nedeljo zvečer polna novih vtisov in doživetij hlastno padeta v objem. Pomagajo tudi vizualni stimulansi – pa saj veš, kako malo je treba, pa je seks poln strasti? Novo spodnje perilo, čevlji, samostoječe nogavice ali pa – zakaj ne – nov seksi predpasnik, v katerem ga dražiš med pripravo slastne večerje.

No, za zanesljiv poganjalnik adrenalina pri malce zaspanem paru pomaga tudi kakšen izlet v gore, kjer se bosta precej nadihala, da osvojita najvišji vrh. Raven endrofinov bo poskočila, kar pa bo povzročilo tudi novo željo za zbliževanje in doseganje drugačnih vrst vrhov – če se razumemo.

Ne vzburja te, a ne ve

Slišale smo že o moških, ki vedo več o tem, kaj je pod pokrovom avtomobila kot pod ‘pokrovom’ tvojih hlačk, zato bom spet (že triindvajsetič) položila vsem na srce, da bi vedeli o anatomiji mnogo več, če bi jih kdo o tem podučil. Je prehiter, prepočasen, pregrob, prenežen – daleč, da bi se ti zavrtelo pred očmi? Je mogoče, da si kdaj reagirala, kot da ti njegova stimulacija ugaja, pa te v resnici ni ravno zares odneslo v višave? Jasno, naznanitev v slogu: “Veš, tisto moje vzdihovanje včeraj ... je bila le igra,” ni najbolj posrečen način, prav imaš. So tudi možnosti, kako mu povedati, ne da bi mu priznala, da si obupala nad njim in se poslužila igranja. Kako se torej spraviti iz zagate? Šepni mu npr.: “Vau, to je bilo noooro.” Verjetno bo hotel vedeti, kaj točno, in takrat mu lahko ponazoriš, kaj naj bi počel, da te tako vzburi. (Upamo, da je bil prijem zelo blizu tistega, kar je počel že prej.)

Drugi stari dobri način, kako mu pokazati, kje si peklensko občutljiva in kako ti najhitreje postane vroče, je, da mu brez besed njegovo roko poneseš tja. Potem njegove prste vodi tako, kot bi bili tvoji. Natančno mu ‘riši’ po svojih vročih točkah. Če je treba medtem oblizniti prst, ga oblizneš. Iz neznanega razloga moški v primeru seksualnih napotkov veliko lažje sledijo neverbalini komunikaciji. Točno, zapomnijo si dotike – še bolj, če so podkrepljeni z zvoki, ki jih proizvajaš ob močnem užitku. To bi moralo zadostovati, da bo naslednjič ponavljal vajo, ki sta se je naučila.

Ko si pobudnica vedno ti

Okej, razumemo, da je moškim postalo dolgočasno, da morajo oni vedno voditi igro, ampak da mora že res biti praznik, da pobudo za seks dajo oni, pa je, priznajmo, malo ‘tumač’. Kajti ženske si kljub vsej seksualni osvobojenosti še zmeraj enako želimo, da nas oni zagrabijo in pokažejo, kdo nosi hlače. Namesto tega me dokazujemo njim, da nosimo hlače. Natančneje: da ne nosimo hlačk in da naj se lepo pripravijo na to, da jih bomo divje seksualno izkoristile. Ni več zanimivo. Še manj pa zabavno. Priznajmo, na živce nam gre, če naši fantje postanejo za odtenek preveč leni oziroma jim postane z nami malce preveč udobno. Prav, pa poglejmo, zakaj se pravzaprav tako obnašajo. “Razlog je lahko v tem, da so se naveličali vaših že prevečkrat uporabljenih seksi trikov, drug pa je v tem, da vedo, da bodo za seks tako ali tako dale pobudo partnerice, ko se bo pojavila priložnost ali potreba za to,” pravi Ian Kerner, kateremu bomo morale verjeti na besedo – o tem se je pogovarjal s tisočimi moškimi.

In kako zdaj takšnega ‘nehvaležneža’ spodbuditi, da spet postane lovec? Ne, pogovor tu ne bo pomagal. Stvari bo verjetno prej poslabšal, kajti če se moškemu kaj ne zdi seksi, je to tisto, kar naj bi moral narediti. Torej o stvari mu ne bomo niti črhnile, velja? Stvari se bomo lotile na veliko bolj prefinjen način. Pa ja, saj smo ženske! Če si bila torej inciatorka za seks že prevečkrat, boš zdaj za nekaj časa ukinila to svojo navado. Naj te še tako ščemi, mu tega ne boš pokazala na svoj stari način, ampak se boš obnašala, kot da je seks zadnja stvar, s katero zaposluješ svoje misli. Seveda mu lahko nameniš kakšnega svojih ubijalskih seksi pogledov, vendar pa se moraš potem obnašati, kot da si se samo šalila, in nadaljevati tisto, karkoli že počneš. Pomaga tudi, če mu (v prozorni spalni srajčki) zares navdušeno pripoveduješ o čemerkoli, kar te je navdihnilo – potem pa, ko te že hoče utišati s poljubom, se mu izviješ iz objema in zavzeto nadaljuješ monolog, kot da ni nič. To ga utegne motivirati, da se spravi pod tvojo srajčko. Potem je odvisno od tebe, koliko časa se mu boš upirala ... le kaj je slajšega kot tisti ‘ne’ ki je slišati kot ‘šeeeee’?

Kaj moški mislijo o predigri?

Štiriindvajset ur na dan bi jih lahko preučevale, pa jih še vedno ne bi razumele.

  • “Kolikor sem slišal, ženske potrebujete predigro zato, da lažje dosežete orgazem. No, če bi meni moja draga enkrat rekla: “Hočem te tukaj in zdaj,” (o, bog, prosim, prosim, prosim, naj se mi to že zgodi) bi predpostavljal, da je zelo potrebna in da grem lahko kar naravnost vanjo.” Jani, 26

  • “Predigra je lahko zelo zabavna, ampak če sem razpoložen za seks, si ji želim le sleči hlačke in se takoj spraviti v akcijo.” Primož, 34

  • “Ženske se najlažje sprostijo, če se najprej posvetimo njihovim muckam z usti, potem pa nas že kmalu vlečejo nase. Tisti, ki ta del preskoči, pa si je popolnoma sam kriv. Čeprav se pri ‘hitrecu’ šteje, da tega ni treba. Hitreci so super stvar, hehe. No, vsaj včasih ...” Bojan, 22

Marta Lamovšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri