"Na pomoč, že sto let nisem seksala! Bom še znala?"

Seksualna abstinenca vzbuja pri ženskah strah in nelagodje. Najpogosteje se bojimo, da smo pozabile, kako se zadevi streže, hkrati pa na sebi najdemo kup napak, zaradi katerih naj bi za moške ne bile več zanimive.

"Na pomoč, že sto let nisem seksala! Bom še znala?" (foto: Profimedia) Profimedia
30. 10. 2021

Imate občutek, da je od vaše zadnje seksualne igre v dvoje minila cela večnost? Da ste medtem postale že stare tete? Ne zaupate več v svoje sposobnosti, da bi se spet predstavile kot divje mačke v postelji? Niste edine!

Povsem normalno je, da abstinenca zamaje vašo samozavest, nelagodja pred vrnitvijo na sceno pa so razmeroma lahko rešljiva.

Ali še znam?

“Po enoletnem premoru v intimnem življenju sem se pred zmenkom z novim prijateljem počutila kot pred maturo."

"Zaradi nervoze so se mi tresle roke, srce mi je razbijalo v ritmu pobesnelega bobnarja, v glavi so bili isti dvomi. Bom znala, ali mi bo šlo?” je pripoved o svojem nemiru pred ponovno seksualno aktivnostjo začela 25-letna Tanja.

Pred petim zmenkom z Ivanom je čutila, da se bo njuno začetno tipanje to noč pomembno premaknilo. Na zmenku pred dvema dnevoma ji je namreč diskretno, a odločno namignil, da si jo želi.

“Želela sem ga tudi jaz, a me je bilo zaradi predolge abstinence prekleto strah. Preden mi je uspelo izbrisati boleče slovo od Milana, je minilo nekaj mesecev in nezavedno sem padla v vsakdanjik.

Zjutraj v službo, kjer sem si kot novinka šele nabirala prve izkušnje in se spopadala s prehodom od teorije na fakulteti do prakse na delovnem mestu, potem kosilo, kak kratek klepet po telefonu s prijateljicami in še malo poglobljenega študija o podjetju, pa je bil že večer in po urici ali dveh pred televizijo počitek.

Dneve sem preživljala kot kakšna nuna, kajti na seksualna vznemirjenja sem preprosto pozabila. Dokler mi ni čez dobre pol leta v oko padel Ivan.

Še preden sem vsaj na hitro premislila, ali sem pripravljena na novo zvezo, sva bila že dogovorjena za popoldansko kavico, nato sva šla v kino in se še dvakrat dobila na večerji. Vsako snidenje je bilo intenzivnejše, vznemirjenje pa že tolikšno, da sem se bala eksplozije.

Začelo se je tako lepo, da me je razganjalo od navdušenja, hudo pa me je razjedala negotovost, da bom vse pokvarila z nerodnostjo.”

Zaradi strahu, da je pozabila, kaj se počne v postelji, še zlasti zato, ker je želela zamajati tla pod njegovimi nogami, je Tanja kar drevenela. Do zmenka se je preoblekla neverjetnih sedemkrat, trikrat je spremenila frizuro in v trenutku najhujše krize je bila že na tem, da snidenje odpove.

Na srečo je nelagodnost prebrodila in se soočila z odločilnim večerom.

“Kot sem predvidevala, se je večerja prevesila v skupno noč. A moji strahovi so se izkazali za odvečne. Očitno je zaznal mojo nelagodnost in mi je s potrpežljivostjo, ki me je umirila, namenil veliko časa za ljubkovanje.

Kdaj se je nežno raziskovanje s poljubi spremenilo v poželenje, ne vem natanko, spomnim pa se, da preprosto nisem več utegnila skrbeti za vtis, ki naj bi ga nanj napravila.

V meni je odmevala le še sla in butala ob vse dele telesa in šele v zgodnjih jutranjih urah me je obšlo, da je vse mimo. Strahovi so neopazno izginili in za užitki se je v meni naselil mir,” je svoje razmišljanje končala Tanja, ki se je dve leti pozneje z Ivanom poročila.

Tanja je uspešno prebrodila osnovni strah, ki se pojavi po abstinenčnem obdobju.

Zavedanje, da si zunaj dogajanja, kot črv prevrta samozavest in nenadoma se počutiš kot popolna začetnica. Hkrati te obremenjuje še predstava v glavi, da so najstniška leta mimo in da se moraš pokazati v brezhibni izvedbi, če pa k temu dodamo še običajno dejstvo, da ti novi izvoljenec veliko pomeni in ga želiš očarati, postane breme že tolikšno, da si ga težko oprtaš na pleča.

Avantura za eno noč

Vesna, 23, se je s tovrstno prtljago spopadla drugače.

“Prepričana sem bila, da mi je vse poznavanje posteljnih spretnosti popolnoma ušlo iz spomina. Nisem si hotela privoščiti morebitne blamaže pred potencialnim partnerjem, zato sem se odločila za avanturo za eno noč. Priložnost se je ponudila na neki zabavi, na kateri sem flirtala s simpatičnim črnolascem in se pozneje z njim umaknila v domačo knjižnico.

Manjši kabinet ni omogočal ne vem kakšnega udobja in mi je hkrati ponujal opravičilo, saj bi se za izjemno katastrofo lahko izgovorila na omejen prostor, stol, ki mi je bil napoti, ali na polico, ki me je žulila. To je bilo le za vsak primer, kajti v resnici mi je bilo kaj malo mar, kaj si bo črnolasec, ki ga verjetno ne bom videla nikoli več, mislil o moji predstavi.

Poglavitni cilj je bil izvedeti, ali še imam tisto v sebi. In imela sem. Spoznala sem, da je seks kot vožnja s kolesom. Ko se enkrat naučiš osnovne tehnike, tega nikoli ne pozabiš. Po zabavi in mojem testu sem bila lahko mirna, in ko je pozneje prišel gospod Pravi, sem bila popolnoma neobremenjena.” Verina izkušnja je bila bolj komična. “Moj strah se je pokazal v najbolj nezaželenem trenutku,” je povedala.

“Po nekajmesečnem odmoru sem začela novo zvezo. Ko je prišlo do intimnosti, sem hotela biti vroča in sem ob romantičnih zvokih s kasete začela zapeljivo slačiti pulover. Ko bi ga morala potegniti čez glavo in ga nagajivo vreči na tla, se mi je zataknil za sponko v laseh in znašla sem se v smešnem položaju, daleč od tistega, kar sem si zamislila. Najraje bi se pogreznila v tla in bila sem na robu joka.

Toda fant je reagiral nasprotno, kot sem se bala. Pristopil mi je, mi pomagal iz zadrege in nato sam nadaljeval začeto. Pulover je odvrgel čez senčnik namizne svetilke, soba se je modro osenčila in postala še bolj vznemirljiva. S prikupnim nasmeškom, s katerim mi je pokazal, da ceni moj osvajalski poskus, me je povsem razorožil in sproščeno sva nadaljevala igro do konca. Čudovitega konca.”

Premor po sili ...

“Fant je moral na polletno izobraževanje na Japonsko, tako da sva samevala vsak na svoji celini. Ko se je vrnil, sem ga bila željna, hkrati pa sta me dajali nervoza in negotovost. Pred odhodom na letališče sem nakupila kup seksualnih knjig, pravzaprav sem pograbila vse, kar mi je prišlo pod roko. Medtem ko sem čakala, da se prikaže izza carinske kontrole, sem listala po literaturi, slike pa so me tako vzburile, da sem se komaj zadrževala.

Drug drugega sva si privoščila kar v avtu na letališkem parkirišču, vse zadrege pa so v hipu izpuhtele. Šele pozneje naju je obšlo, da sva bila povsem na očeh morebitnim mimoidočim. Najprej sva malo zardela, potem pa naju je popadel smeh,” se je ob svojih zadregah zabavala 28-letna učiteljica Tina, ki je bila presenečena, da je naletela na tovrstne težave, čeprav ni prekinila zveze. S partnerjem sta se namreč začasno ločila po “službeni dolžnosti”.

Kako naj se slečem brez sramu?

Z Marinko je bilo drugače, kajti zaradi let se je morala soočiti z dodatnim problemom.

Koža ni bila več tako napeta, trebuh je postajal vse bolj viden, prsi so že potrebovale nekaj opore. “Mož je imel ljubico. Ko je prišla zgodba na dan, sva sedla, da se pogovoriva,” je zgodbo začela 35-letna Marinka.

“Mirno mi je razložil, da hudo obžaluje afero, ki se je zgodila nenačrtovano, saj mu dekle nič ne pomeni. A žal je z njo povezan poslovno in je zato trenutno ne more zapustiti, kajti to bi mu pokvarilo finančno zelo donosne projekte. Danes mi zveni smešno in ne razumem, da sem pogoltnila tolikšno laž in kot sveto vzela zatrjevanja, da se bo vrnil. Toda očitno sta ljubezen in najina do takrat pet let dolga, lepa zgodba naredili svoje. Imela sem ga rada, nisem ga želela izgubiti, hotela sem se starati z njim. In potrpežljivo sem čakala na trenutek, ko bo dosegel tolikšno poslovno samostojnost, da se bo lahko izvil iz njenega objema.

Ne boste verjeli, potrebovala sem štiri leta, da sem končno dojela, da sodi dan vrnitve v znanstveno fantastiko. In potem sem le še podpisala ločitvene papirje.”

Spoznanje jo je seveda sesulo, toda usoda ji je na pot sorazmerno hitro poslala rešitev – podobno razočarano dušo. Ranljivost je obema dala novo dimenzijo v skupnem iskanju prihodnosti.

“Strahovi so se izgubljali drug za drugim,” je opisala tisto obdobje Marinka.

“Najprej je padla ovira o sposobnostih, saj sem se kljub petim zapravljenim letom hitro prepričala, da nisem pozabila, kako se stvari streže. Potem me je presenetil še prijeten občutek, da se mi ni treba sramovati svojega telesa. Znake let, ki zaznamujejo telo, sem sprejela kot nekaj normalnega, prav tako tudi on. In odločila sva se celo za otroka, ki je že na poti,” je veselo končala.

Teja je zadrege s postavo spoznala že pri 28 letih.

“Verjetno sem izhajala iz razmišljanja, da je z mano nekaj narobe, ker nimam stalnega partnerja. In krivdo sem pripisala malo povečanemu trebuhu. Kdo me bo pa maral, saj se ne morem primerjati z manekenkami, ki strmijo z velikih reklamnih plakatov. Pa še noge sem imela malo premočne. Videla sem še kup napak in zaznala celo prve namišljene gube okrog ust. Kako drugače je, ko si mlad in pogumno pošiljaš signale naokrog, fantje pa se drenjajo okrog tebe.

Na pragu 30 let sem jih postavila na hladno. Če mi je bil kdo všeč, sem verjela, da tako čednemu fantu gotovo ne bi bila po volji, in sem se umaknila v senco.

Misel, da bi se morala pred kom sleči in bi videl vse moje hibe, me je zatlačila v parter. Potem mi je bilo naenkrat dovolj. Preblisnilo me je, da fantje prav tako niso kloni najbolj zaželenih moških na svetu. Mar za vsakim vogalom srečaš Brada Pitta? Nikakor!

Na neko prosto popoldne sem si aparat napolnila z nekaj zgoščenkami priljubljene glasbe, se slekla in postavila pred ogledalo. Kmalu sem se začela voljno gibati v ritmu znanih napevov in po dobri uri sem ugotovila, da z mojo postavo ni nič kaj posebno narobe. Nasprotno, všeč mi je bila.

Pridobljena samozavest mi je pomagala k pogumu in v kratkem sem se zapletla z Marjanom. Najina prva noč je bila povprečna, zame pa je bilo najpomembneje, da nisem slišala nobene pripombe na račun nesorazmernih oblik svoje postave.

Čeprav sem spoznala, da z Marjanom dolgo ne bo šlo, saj sva si bila preveč različna po značajih, sem se znebila obremenitev o popolnem telesu, kar me je postavilo v povsem drugačen položaj pri Gregorju. Obnašala sem se odločno, brez kompleksov, kar je naredilo nanj veliko pomembnejši vtis. Zdaj živiva skupaj in najina zveza je vsak dan bolj trdna.”

Mislil bo, da sem pohotna ...

“Po šestih mesecih premora me je že razganjalo in nežnosti sem si želela kot Sahara vode,”

je bila razgreta 23-letna Meta. “Vid me je na najinem tretjem zmenku s poljubi tako vznemiril, da bi ga zlahka naskočila, a me je misel, da bi se mu zdela lahka, zadržala. Še manj bi mi bilo všeč, da bi mislil, da sem pohotna.”

Kakšna napaka! Moški praviloma nimajo nič proti ženskam, ki pokažejo, da si jih želijo.

Nasprotno, to jih lahko dodatno vzburja. “Motil me je občutek cenenosti, počutila sem se kot lahka ženska,” je ugovarjala Meta. Toda Vid se ni strinjal. “Običajno si res vzamem več časa, da spoznam dekle, s katerim si bom delil posteljo, a Meto sem si želel tako hudo, da so se mi začele prikazovati slike, kako jo kot v srednjem veku vlečem po dolgem, obokanem hodniku v posteljo.”

Metina želja je sovpadala z Vidovo in mu hkrati razganjala ego, tako da sta zvezo začela z nepozabno vročo nočjo, ki se je zavlekla v pozno jutro.

Še ena tolažba za tiste, ki se bojite, da bi izpadle, grdo rečeno v vsakdanjem ustaljenem žargonu, “potrebne”. Masturbirajte! Umirile boste svoj libido in se boste lahko veliko bolj sproščeno prepustile osvajanju morebitnega novega partnerja. Če že mislite, da je s pohotnostjo kaj narobe.

"Bojim se, da sem se skrčila."

Renata, 27, je doživljala drugačno zadrego.

Neaktivnost v seksualnem življenju ji je vzbujala strah, da se ji je vagina skrčila in da sploh ne bo mogla več uživati v ljubljenju.

“Kaj če bo imel partner težave z vstopom?” se je zaskrbljeno spraševala in se zaradi nelagodja umikala pred fanti. Gre za popolnoma napačno razmišljanje, kajti žensko telo je vselej pripravljeno na seksualne užitke.

Tovrstni občutek se sicer lahko pojavi, vendar je običajno vzrok v psihični negotovosti. Po daljšem seksualnem odmoru nekatere ženske potrebujejo več časa za ogrevanje, zato naj za vsak primer napeljejo partnerja k daljši predigri. A brez skrbi, vaše telo se bo odzvalo, kakor se mora. Če bi vas dvom še vedno razjedal, si lahko pomagate s preizkušenim receptom – pred odločilnim dogodkom se malo razdražite same.

Vaše izkušnje:

Z zadregami zaradi spolne neaktivnosti se je srečalo veliko žensk. Tiste, ki so prebrodile krizo, so se praviloma prejšnjim strahovom posmehovale, saj so se jim zdeli odveč. Nekatere so o tem spregovorile tudi za Cosmopolitan.

“Ko sem se s fantom razšla (mimogrede, najino seksualno življenje je bilo podpovprečno), sem bila tako negotova, da si nisem mogla niti zamisliti seksa z drugim partnerjem. Nazadnje je prevladal razum in odločila sem se za užitek za eno noč. Bilo je zelo divje in razburljiva avantura me je prepričala, da so bili moji strahovi odveč. Partner mi je celo zagotovil, da je bil zanj to najlepši seks v življenju.” Lenka, 25, uradnica

“Proces za ozdravitev kompleksa sem začela v glavi. Vizualizirala sem si najlepše seksualne izkušnje iz svojega življenja, še zlasti tiste, v katerih sem se izkazala in pokazala tisto, kar najbolje obvladam. V mislih sem začela uživati v predstavah. In ko sem v realnosti prišla do dneva D, sem vizualne slike z lahkoto obnovila. Šlo je kot namazano!” Marija, 29, arhitektka

“Zagledala sem se v rjavolasega lepotca in ga začela osvajati, nato pa sem se zaradi prepričanja, da bi ga gotovo razočarala, umaknila. Toliko časa je že minilo od zadnjič in to me je hudo preganjalo. Na srečo sem imela čas za premislek in v naslednje pol ure sem prepričala samo sebe, da nimam kaj izgubiti. Znova sem se opogumila, ko sva bila tik pred dejanjem, a sem ga preprosto vprašala, kaj mu je všeč, in mu ugodila. Bilo je čudovito.” Minka, 30, cvetličarka

Napisala: Andreja Gorišek

Preberi še: Na TA način podaljšata čudovit občutek po seksu!

Priporočamo tudi: "Močno sva se povezala in vsakič se je bilo težje posloviti" (iskreno o zvezah na daljavo)