Moški in ženske se prepiramo drugače

Ljudje se prepiramo o različnih stvareh in to počnemo na edinstven način, vsak posameznik v svojem slogu.

7. 3. 2008

Na splošno bi se ženske o vsaki težavi rade pogovorile na dolgo in široko, moški pa bi vse skupaj najraje zavili v molk. A v razmerju, v katerem se eden od partnerjev zadrži in ne pove svojega mnenja, je večja verjetnost, da bo prišlo do velikega poka, ker se jeza pri obeh partnerjih le kopiči … In ko izbruhne, poti nazaj ni več.

Iz majhnega raste veliko

Začne se pri malenkosti, na koncu pa prepir prestopi vse meje in partnerja si kar naenkrat podajata očitke za nekaj, kar ju je zmotilo že pred mesecem dni.

Dejstvo je, da se čisto običajen prepir lahko razvije le zaradi tona, ki se ustvari med napetima partnerjema. Razlike v mnenjih in splošna nesoglasja namreč ne bolijo tako kot pristop, s katerim se lotimo reševanja medsebojne napetosti. Nekdo mora poskrbeti za zaplet in če se ta ne reši v določenem času, eden od partnerjev postane nestrpen in osoren, s tem pa osebno prizadene drugega. Tako se prepir konča z umikom:

  • ona se najpogosteje zateče k joku,
  • on pa spremeni tematiko.

Kaj se zgodi po prepiru?

Če je težava rešena:

  • se moški z njo ne ukvarja več,
  • ženska pa premleva, če je bila rešitev res najboljša in prava.

Končna rešitev

Izogibanje soočenju in temam, ki bi lahko izzvale prepir, pač ne razreši partnerskih težav. Bolj kot izmenjava žaljivih argumentov ali igra premoči, pa zaležejo kompromisi, ki jih lahko dosežeta v iskrenem pogovoru.