Meniš, da vama nekaj manjka? Brez tega je ljubezenski odnos nepopoln!

Ste ugotovile, da vašemu razmerju nekaj manjka, toda ne veste, kaj je tisto? Vas partnerjeve ljubezenske izjave, njegovi pogledi, vonj in glas ne ganejo več? So vas sploh kdaj? Ta članek je obvezno branje!

Meniš, da vama nekaj manjka? Brez tega je ljubezenski odnos nepopoln! (foto: Profimedia) Profimedia
9. 9. 2016

Takrat ko sem na prijateljevem žuru zagledal Sanjo, sem prvič dojel pomen vroče ljubezni in poželenja. Najprej se ji nisem upal približati, čeprav me je neka nevidna sila neznansko vlekla v njeno bližino. Ko so se najine oči v igri pogledov za hip ujele, me je streslo, kakor da bi me priključili na električni tok. Drhtel sem po vsem telesu. V sebi sem čutil nekaj prvinskega, nekaj nerazložljivo močnega kot še nikoli prej.

Za nekaj minut sem moral sesti in iz rok odložiti pivo, na katerega sem že čisto pozabil in ki je zaradi mojih potnih rok postalo mlačno. Možgane sta mi v naslednjem trenutku obsedli dve vprašanji: Kdo je ta ženska in zakaj je ta trenutek vroče ne poljubljam? Priznam, da si takrat resnično nisem želel resnega razmerja, a me je želja po Sanji pripravila do tega, da sem to sam pri sebi v trenutku preklical.

Želel sem si jo tako močno, kakor si izgubljen v puščavi želi vode. In potem, ko se je zgodila najina prva skupna noč, sem izkusil še pomen besede naslada.

Prvi noči so sledila še leta ljubečih dni in predvsem noči. In vse to zato, ker sem slepo sledil iracionalnemu občutku, imenovanemu poželenje. Ljudje si radi predstavljamo, da vsaj za silo razumemo načine izbire svojih partnerjev.

Toda ali zares razumemo magnetizem, ki nas vleče k določenemu človeku?

Mislim da ne. Zame je namreč še vedno popolna skrivnost, zakaj me Sanjine besede potolažijo, ko sem čisto na dnu, ali zakaj postanem tako neznansko srečen, ko mi pove, da bom vedno le jaz njen pravi moški.

Veliko fizikov, psihologov in filozofov je poskušalo pojasniti fenomen poželenja. Njihove študije so pokazale, da je privlačnost, ki jo čutimo kot poželenje, tako stara kot človeška vrsta.

Teolog Avrelij Avguštin je že na začetku našega štetja zapisal, da se udi, ki so namenjeni spočetju otrok, ne pokoravajo volji, ampak je treba počakati, da jih vzburi poželenje, ki je nekako neodvisno in tega včasih ne stori, ko si duh želi, drugič zopet stori, čeprav je duh proti temu.

Znanstveniki so med drugim dognali, da je občutek poželenja povezan s telesnim vonjem. To z drugimi besedami pomeni, da nam oseba, ki si jo poželimo, preprosto diši.

Dokazali so, da ženske privlači vonj tistih moških, katerih imunski sistem je komplementaren njihovemu. S tem naj bi imeli potomci večje možnosti za preživetje.

Brez poželenja je ljubezenski odnos nepopoln. Tako kot bencin v rezervoarju poganja motor, nas poželenje namreč žene, da vedno znova čutimo tisto, kar smo občutili takrat, ko smo se spoznali in si priznali ljubezen.

Poželenje je torej neke vrste gonilo partnerskega odnosa. Ljubezen in poželenje sta nuja za zadovoljiv odnos med partnerjema.

Znanstveniki trdijo, da takrat, ko do nekoga čutite spolno poželenje, vaše telo proizvaja hormon oksitocin. Ta v telesu narašča pri telesnem stiku z ljubljenim in doseže vrh z orgazmom. Orgazem je potemtakem hipna izpolnitev poželenja.

Obstaja celo verjetnost, da vas hormon oksitocin naredi zasvojene z vašim moškim. Take vrste odnos so psihologi poimenovali kar oksitocinska vez.

Popolnoma jasno je, da brez odprte in odkrite spolnosti ne morete občutiti možne vezi s partnerjem. Tiste, ki že dalj časa v razmerju nimate spolnih odnosov, sicer niste zasvojene s partnerjem, vendar pa obstaja verjetnost, da bo takšno razmerje prej ali slej razpadlo.

Ko primanjkuje poželenja

Kaj torej storiti, če je vaš sedanji partner z vsemi svojimi osebnostnimi lastnostmi in navadami z racionalnega stališča skoraj popoln, na kar vas stalno opozarja vaša mati – vtis, da je v vajinem razmerju vse tako, kakor bi moralo biti, pa potrjujejo tudi vajini prijatelji – le vi globoko v sebi veste, da v vajinem razmerju vendarle nekaj manjka.

Morda si celo priznate, da se v zvezi dolgočasite?

Pomislite – če se ponoči odpravljate spat z dvomi, ali je to sploh pravi partner za vas, ker ob njem ne čutite srčnih bolečin in hormonske norije – potem si ne zatiskajte oči. Priporočamo vam, da prisluhnete lastni intuiciji. Takoj zdaj!

Globoko v vašem srcu namreč čutite, da ljubezen pač ni popolna brez tiste trohice nečesa, kar imenujemo poželenje, ki se kaže kot stapljanje ob zvoku njegovega glasu, počenjanju neumnosti zgolj zato, da bi se mu lahko približale.

Resnici je velikokrat težko pogledati v oči, še zlasti zaradi dejstva, da je lahko posledica soočenja z njo strto partnerjevo srce. Toda vztrajanje v statusu quo bo le podaljševalo vaše nezadovoljstvo.

Ne glede na dolžino vašega razmerja si poskusite odgovoriti na vprašanje, ali si vašega moškega še vedno želite tako kot, na primer, drage čokolade. Tega ne tako pogostega, izjemno močnega in nedoumljivega dejavnika poželenja nikar ne spreglejte. Če ga ne občutite, pripada partner nekomu drugemu. In vi prav tako.

Slediti poželenju?

Lara, 30 let, umetnostna zgodovinarka: “Pet let sem preživela z moškim, ki je bil popoln v vseh pogledih, razen enem – ni me privlačil. S Tomažem sva imela lepo hišo, se zabavala in uživala v skupnih aktivnostih, od nakupovanja do obiskovanja galerij. Vsi so bili prepričani, da se bova poročila. Sama ga, čeprav sva bila najboljša prijatelja, nikoli nisem imela za telesno privlačnega.

Imel je potlačen nos in je bil malce zavaljen. Moje oči pa so se proti moji volji raje ustavljale na mimoidočih mišičnjakih z rimskimi profili. Ko sva sedela v baru, sem Tomaža znova in znova primerjala z drugimi moškimi in nikoli se ni uvrstil med deset najprivlačnejših.

Potem sem spoznala Roka. Ko sva prvič spregovorila, sem se skoraj sesedla od razburkanih čustev. Ko sva se po nesreči dotaknila drug drugega, sem občutila, kakor bi šel skozme električni tok.

Ni in ni mi bilo dovolj dotikov njegove kože in vonj po njem bi najraje vzela s seboj, če bi bilo to mogoče. Nikoli prej si nisem nikogar tako močno želela. Rok je popolnoma spremenil moje življenje. Zdaj sem srečna, ker se nisem ustalila v mlačnem življenju s Tomažem.

Dolgo sem bila tudi sama prepričana, da je bistvo zrelega odnosa ustalitev zaradi dolgoročnih pozitivnih lastnosti, na primer skupnih interesov. Sedaj vem, da je poželenje kot igrišče, kjer spoznaš partnerja tako, kot ga ne pozna nihče drug.

Neverjetna intimnost se namreč ustvari, ko odkrito zaupaš partnerju svoje do takrat še nikoli izrečene fantazije, ali ob poskušanju novega seksualnega trika.

Brez spolnosti in tega, da partner v vas prebuja razigrane, divje in pohujšljive dele osebnosti, brez občutka, da se vajini telesi prilegata, ko ležita objeta, sta lahko le dobra prijatelja.”

Popolna kombinacija

Ne trdimo, da je poželenje vse, kar potrebujete v dobrem razmerju. Največja napaka, ki jo pogosto storijo ženske, je, da enačijo poželenje in resno zvezo. Resničnost pa je taka, da zgolj izjemen seks z moškim ni tudi nujno jamstvo za resno partnerstvo.

Bodite pozorne! S poželenjem, ki ste ga doživele čez vikend ali na dopustu, še niste postavile temeljev ljubečega dolgoročnega razmerja.

Popolno kombinacijo namreč imate, ko vaju s partnerjem poleg skupnih interesov in medsebojne naklonjenosti veže še razburljivo spolno življenje. Se sprašujete, kako vedeti, kdaj ste našle magično in mistično zmes ljubezni in poželenja?

Ne skrbite. O tem vas bo prepričal notranji glas. Globoko v sebi boste zagotovo začutile, kateri je pravi. Vaše telo vam ne bo pustilo, da bi pozabile.

Na njegove poglede se bo odzvalo tudi vaše telo. Trajanja partnerstva ne omogoča le fizična privlačnost, ampak tudi spoznanje, da vas vzburjajo še določene partnerjeve lastnosti.

Popolna kombinacija ljubezni in poželenja (spoštovanje, obzirnost in močna spolna privlačnost) je tisto, kar si vsaka ženska želi in potrebuje.

Če vas torej vaše razmerje bolj spominja na bratovsko-sestrski odnos, če zaspite s knjigo v roki zraven njega in se v zadnjem času zraven njega počutite preveč lagodno, je nastopil čas, da ponovno ocenite vaše razmerje. In ne pozabite, poželenje je lepilo dobrega razmerja – prilepi nas drug na drugega.

Ugotovite, ali si ga želite

Pozitivno:

 • obožujete njegov telesni vonj
 • počutite se, kakor da se vajini telesi prilegata, ko sta objeta
 • hočete ga razkazovati drugim
 • ko vstopi v sobo, vam od veselja poskoči srce
 • obožujete dotik njegovih ustnic
 • instiktivno ve, kje vas mora poljubiti
 • radi ste z njim, četudi nič ne počneta

Negativno:

 • pred seksom se mora oprhati
 • hlinite orgazem, da bi čim prej končal
 • njegovi poljubi vas včasih motijo
 • svojim prijateljem zavidate vroče romance
 • bolj vas privlačijo drugi moški
 • velikokrat si želite, da bi bil večji, bolj suh, bolj mišičast ...
 • pri medsebojnem dotikanju se počutite nerodno

Napisal: Marko Maričič

Preberi še: 5 tveganih potez, da se bosta imela še raje