Ljubimo tiste, s katerimi smo kompatibilni?

Nekaj ameriških raziskovalcev človeškega vedenja je zanimalo, ali privlačnost posameznika vpliva na njegovo percepcijo privlačnosti drugih ...

3. 4. 2008

... in kakšne posledice ima to na njegovo vedenje.

Vidimo enako?

Najprej so se vprašali, ali fizično manj privlačni ljudje vidijo privlačnost drugih drugače od bolj privlačnih ljudi.

V raziskavi so uporabili podatke, ki so jih zbrali na internetni strani ‘HOTorNOT.com’, in ugotovili, da ljudje ne glede na lastno stopnjo privlačnosti ocenjujejo privlačnost drugih na podoben način. S tem so dokazali, da je ocenjevanje privlačnosti splošno gledano bolj ali manj univerzalno (npr. od nekdaj je za lepega veljal simetričen obraz), delno pa je ocena privlačnosti odvisna tudi od lepotnih standardov, ki jih trenutno slavi njihova kulturna sredina.

Kompatibilni po sili razmer

So pa mimogrede ugotovili še nekaj zelo zanimivega:

  • Izkazalo se je, da se ljudje v povprečju hitreje odločijo za zmenek s posameznikom, ki je za odtenek privlačnejši od njih.
  • In odkrili so tudi, da na splošno velja, da ljudje ostajajo v svojem ‘rangu privlačnosti’ – manj privlačni se tako ozirajo za manj privlačnimi posamezniki in bolj privlačni za bolj privlačnimi, kar v bistvu le pritrjuje v raziskavi že potrjeni hipotezi, da imajo torej manj privlačni enak občutek za ‘estetiko’ kot bolj privlačni, saj se pri iskanju partnerja odločajo za enako privlačne kot so sami.

Zakaj ljubiš ravno njega?

No, nenazdanje so se raziskovalci odločili raziskati še to, kako manj privlačni posamezniki 'opravičujejo' svojo izbiro, torej zakaj svojo naklonjenost namenjajo prav dotičnemu, manj privlačnemu posamezniku?

S pomočjo študije hitrih zmenkov so kmalu ugotovili, da bolj kot so ljudje privlačni, bolj pomembna se jim pri parčkanju zdi fizična privlačnost potencialnega partnerja, medtem ko velja da, manj privlačni kot so ljudje bolj pomembnejše postajajo druge kvalitete (npr. smisel za humor).

In če smo malce zlobni ...

... bi lahko sklepno misel zaključili z:

  • da s privlačnostjo posameznika očitno premosorazmerno raste tudi plitkost njihovih razlogov za izbiro partnerja,
  • ali pa, da manj kot so ljudje privlačni, več ‘tehtnih izgovorov’ si izmislijo, da 'opravičijo' svojo ljubezensko izbiro.
A kakorkoli že, ljudje bodo - tako ali drugače - vedno imeli vsak svoje razloge za to, da ljubijo prav tistega človeka, ki so si ga izbrali!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri